Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Sparta poprvé vyhrála, Plzeň jen remizovala v Jihlavě

Praha - Fotbalisté Sparty si po remíze na Dukle připsali první tři body v sezoně. S Příbramí se před prázdnými letenskými tribunami dlouho trápila, a dokonce prohrávala, nakonec však splnila úlohu favorita. Plzeň naopak nedokázala vyhrát na hřišti ligového nováčka z Jihlavy. Další nováček Zbrojovka Brno i podruhé v sezoně bodoval. Po výhře nad Slováckem teď remizoval s Teplicemi 1:1. Mladá Boleslav zdecimovaná zraněními provedla skvělý obrat z 0:2 na 3:2 a Sigma v moravském derby pohodlně porazila Slovácko 2:0.

Prázdno na Letné
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Oba týmy od svých posledních zápasů měnily sestavy, Příbram po prohře 0:4 s Libercem vyztužila obranu o Demka a Huňu, Sparta naopak dala odpočinout hráčům po vítězné premiéře v předkole Evropské ligy proti Admiře. Do sestavy se tak dostal albánský mladík Balaj, kterého pod hrotem podporoval Kadlec.

Příbramští se viditelně oklepali z vysoké prohry v minulém kole a naopak navázali na výkon proti letenskému klubu na jaře. Tehdy Spartu porazili na jejím hřišti 2:0, tentokrát se v páté minutě dostali do vedení poměrně bizarním gólem. Gólman Vaclík vykopl míč přímo na Mareše a Trapp následně z hranice malého vápna zakončil do prázdné branky.

Mladou sparťanskou jedenáctku inkasovaný gól naprosto vykolejil. Pražané hráli pomalu, nepřesně kombinovali a hostům stačily jen bojovný výkon a poctivá defenziva k bezproblémovému kontrolování náskoku. Liduprázdný stadion, za jehož branami občas zafandilo pár desítek sparťanských příznivců, jako by domácí uspával. Výrazněji zahrozil jen v 35. minutě hlavičkou Balaj.

Po přestávce poslal kouč Lavička na hřiště kanonýra Kweukeho a kamerunský bijec ztuhlou ofenzivu výrazně rozhýbal. Po standardní situaci vrátil míč na druhou tyč Jarošík a Kadeřábek hlavou svou první trefou v lize vyrovnal. Za osm minut již favorit vedl a znovu u toho byl kapitán Jarošík. Po rohu vrátil míč před branku a Kweuke jej zblízka mohutně hlavou doklepl do sítě. Příbramští tak v součtu s minulou sezonou prohráli posedmé za sebou.

Vítězslav Lavička o prvním poločasu:

"V poločase byla v kabině bouřka. O mně se říká, že málokdy zvýším hlas. Dělám to, jen když to situace vyžaduje, a po tom, co jsme předvedli, to bylo potřeba."

Příbramský kouč David Vavruška si posteskl, že jeho svěřenci inkasovali góly po standardních situacích. "Oproti minulému zápasu jsme se zlepšili v defenzivě. V první půli jsme domácí prakticky do ničeho nepustili. Štve mě ale, že jsme dostali dva identické góly ze standardek, které kluci viděli asi osmnáctkrát. Prohráli si to sami svou nedůsledností. Mohli jsme tady něco uhrát, zvorali jsme si to sami," litoval Vavruška.

Účastníci zápasu byli poněkud rozpačití ze zavřeného stadionu. "Nebylo to pro nás nic nového, ale určitě by bylo mnohem příjemnější, kdyby tady byla lepší atmosféra a víc lidí. Je to jako přátelák," srovnával příbramský navrátilec Daniel Huňa. "Příště až zavřou Bazaly, pojedeme tam my. Hrát před prázdným stadionem mi přijde minimálně zvláštní," podotkl kouč David Vavruška.

Leonard Kweuke
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Plzeň jen remizovala na hřišti nováčka z Jihlavy

Fotbalisté Jihlavy při návratu do ligy i ve druhém zápase bodovali, když uhráli remízu 1:1 s Plzní. Domácí v prvním ligovém zápase po šesti letech před vlastními fanoušky za deset minut téměř nebyli u míče, ale ve třinácté minutě jihlavský bek Josl dalekonosnou ranou napálil břevno.

Jihlava s loňským ligovým mistrem dokonce vedla od 15. minuty po trefě Karlíka. Hosté ještě do poločasu srovnali brankou Koláře, byť domácí právem reklamovali ofsajd. Sudího Bílka Jihlavští proklínali znovu, když neuznal gól Vysočiny po souboji stopera Šourka s plzeňským gólmanem Bolkem.

Je nám líto, video expirovalo.
Zápas Jihlava - Plzeň ovlivnily chyby rozhodčích

Plzeň se pak usadila na polovině domácích a trpělivou kombinací si vypracovala několik šancí, Jihlavané několik slibných brejků nedotáhli do konce. Poslední slovo mohli mít Západočeši, když v první minutě nastaveného času zblízka trefil tyč obránce Ševinský. Pro Plzeň může být náplastí, že v nejvyšší soutěži už podvanácté neprohrála.

Brno i v druhém zápase bodovalo

Brňané sice měli po většinu utkání převahu, v závěru poločasu ale inkasovali vlastní branku. Po nenápadné akci po pravé straně se protáhl Mahmutovič mezi domácími zadáky, od brankové čáry jen nakopl před sebe míč, ale ten se odrazil od obránce Paška do vlastní sítě.

Ze šoku se snažili Brňané vzpamatovat po změně stran útočnou hrou, ale většina akcí končila na teplických stoperech Lukášovi s Rosou. Z obranného bloku se hosté pokoušeli o brejky, k jednoznačné příležitosti se však nedostali. Střelecky se za Brno prosadil až po změně stran střídající Halaška. V 67. minutě po Zavadilově rohovém kopu poslal Husár hlavou míč před teplickou branku, kde se prosadil právě Halaška a vyrovnal.

Trenér Teplic Přerost o výkonu svých svěřenců:

"Jen v prvních dvaceti minutách jsme měli utkání pod kontrolou. Pak nám chyběla větší odvaha dopředu, přihrávky mířily na stojící hráče. Neměli jsme přímočarou akci. Brno bylo aktivnější, ale kromě standardních situací vyložené šance nemělo."

Teplice dohrávaly posledních devět minut v oslabení, když rozhodčí po druhé žluté vyloučil obránce Rosu. Nakonec ale Severočeši nápor Zbrojovky dokázali odvrátit a odvezli si tak z Brna bod.

"Nekoncentrovanost a laciný gól nás srazil," přiznal po zápase kouč Zbrojovky Petr Čuhel. Podle něj k chybě vůbec nemuselo dojít. "Kdyby měl Jurdík při našem útoku větší důraz, tak se soupeř nedostal do gólové šance. Inkasovanou branku zapříčinila naše špatně vyřešená situace," zlobil se Čuhel.

Boleslav se vytáhla famózním obratem proti Budějovicím

Zdecimovaným Středočechům chybělo osm hráčů kvůli zranění a Magera za vyloučení v předchozím kole. Rozklíženost kádru se převedla zpočátku i na herní projev, čehož hosté využili už ve 13. minutě, kdy si Markovič naběhl na přihrávku za obranu, udělal kličku gólmanu Šedovi a poslal míč do prázdné branky. Ve 35. minutě hosté zvýšili náskok, když míč po nepovedeném Šedově odkopu zachytil Markovič a ze čtyřiceti metrů jej poslal podruhé do branky.

Trenér domácích Miroslav Koubek o přestávce reagoval nasazením Sivriče místo Ščuka a chorvatskému záložníkovi zcela patřila druhá půle. Nejprve v 57. minutě snížil tečovanou střelou z přímého kopu ze třiceti metrů Mareš, o tři minuty později se pak Sivrič uvolnil přes obránce a přesnou střelou k tyči vyrovnal. V 82. minutě pak dokonal obrat, když z levé strany technicky obstřelil Daňka. V závěru už domácí udrželi vydřené vítězství.

Trenér Koubek po zápasu:

"Je to potěšitelný impuls pro naši psychiku. Máme nové mužstvo, takže o nějaké sehranosti nemůže být řeč a musíme to překonat nasazením a morálkou. V prvním poločase se to nedařilo. Sivrič pak do naší hry přinesl impuls. Podal výkon, který od něj očekávám."

Sigma i v deseti zvládla porazit Slovácko

Sigma Olomouc po úvodním klopýtnutí na hřišti Budějovic nakročila domácím vítězstvím za splněním svých ambicí na pohárové příčky. Ve druhém ligovém kole zdolala Slovácko 2:0, přestože znovu dohrávala v deseti. Tentokrát uviděl červenou kartu Dreksa, ale domácí i v oslabení náskok uhájili.

O góly se postarali Škerle ze situace po rohovém kopu a Ordoš z penalty. Pro kapitána Sigmy Škerleho, který byl v minulém zápase chybně vyloučen, to byl teprve druhý ligový gól v kariéře a od premiéry na něj čekal šest let. V brance Sigmy tentokrát nahradil zraněného Zlámala Blaha a udržel bez větších problémů čisté konto.

Hosté spoléhali na vysokého Doška, ale příliš nebezpeční nebyli, a to i přesto, že v 76. minutě zbytečně zkomplikoval domácím zápas Dreksa, když po odpískání nakopnul Doška. V závěru si ale domácí tým vítězství pohlídal a získal první body v letošní sezoně.

Stoper Slovácka Jan Trousil si posteskl, že sice jeho tým odehrál lepší zápas než proti Brnu, ale na body to stejně nestačilo. "V útoku jsme se k pořádnému ohrožení branky domácích nedostali. Nevím, čím to je, snažíme se v tréninku hodně zakončení pilovat, ale zatím se to nepodařilo zlomit," mínil Trousil.

Trenér Slovácka Soukup:

"Nepodali jsme špatný výkon. Škoda že nám za stavu 0:1 neuznali branku, údajně o ofsajd nešlo. Nechci brečet, Sigma byla lepší, ale ta situace mohla zápas změnit."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články