Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Liberec deklasoval venku Příbram 4:0, Budějovice i Zbrojovka vyhrály

Příbram/České Budějovice/Uherské Hradiště - Fotbalisté Liberce zahájili cestu za obhajobou titulu v Gambrinus lize v Příbrami. Ta si z utkání odnesla výprask 4:0 po lapsech v obraně. Překvapivým výsledkem pak skončilo moravské derby Slovácka se Zbrojovkou, které nováček z Brna vyhrálo 1:0. Sigma, vítěz poháru České pošty, pak v úvodním zápase prohrála v Českých Budějovicích.

Radost fotbalistů Liberce
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Příbram, pokud připočítáme i zápasy z konce minulé sezony, prohrála pošesté v řadě, naopak Liberec si zvedl sebevědomí před duelem 3. předkola Ligy mistrů s Kluží.

Středočeši nasadili hned šest nových hráčů včetně nejčerstvější posily Wágnera, který je v týmu na hostování z Plzně. Liberec udělal několik změn v sestavě oproti předkolu Ligy mistrů s Karagandou, přičemž tou největší bylo, že se Kušnír vysunul z pozice pravého beka do zálohy.

V úvodu se hrál spíše opatrný fotbal a hlavně na domácích bylo vidět, že ještě mají problém se souhrou. Až kolem 20. minuty se začaly množit šance na straně Liberce, které pak vyústily v pokutovou situaci.

Mladý příbramský obránce Kvída si totiž vzápětí po odkopnutí z brankové čáry pokazil ligovou premiéru, když při libereckém závaru hned neodkopl míč. O něj ho pak obral Kušnír, Kvída ho fauloval a sudí nařídil pokutový kop. Míč si postavil Štajner a tvrdou střelou pod břevno nedal Hruškovi šanci.

Ostatní góly padly již po změně stran. Breznaníkův střílený centr si do vlastní branky srazil stoper Hájovský a hra Příbrami se pak definitivně složila. Liberec tak stíhal podnikat jeden rychlý brejk za druhým a šance vyústily ještě v další dva góly. Dvacet minut před koncem se trefil Vácha technickou střelou z přímého kopu a debakl pak završil Fleišman, který si naběhl na přihrávku Kušníra a netradičně pravačkou rozvlnil síť počtvrté.

Trenér Příbrami Vavruška:

"Pro mě je to nepochopitelné. Naprosto nestíháme v obraně a neděláme základní věci, na kterých se domluvíme. Hlavně dozadu hráči nepracují. Už nevím, jak je to naučit. Rozhodně jsme chtěli být důstojnějším soupeřem."

Nováček z Brna překvapil na Slovácku

Zbrojovka zvítězila překvapivě nad domácím Slováckem 1:0, vítěznou branku sedmému týmu loňského ročníku vstřelil v 5. minutě obránce Luděk Pernica. Slovácko už ve čtrnácti ligových zápasech Brno neporazilo a soupeři plných 790 minut nevstřelilo branku.

Slovácko se proti takticky lépe hrajícím Brňanům opět neprosadilo. Zbrojovka se pustila do svého soupeře s nováčkovským zápalem, jejich hru zdobila kromě bojovnosti i mnohem přesnější kombinační souhra. Roli dirigenta převzal Zavadil, kterého na hrotu útoku doplňoval zkušený Švancara.

Aktivita soupeře domácí Slovácko viditelně zaskočila. Už po pěti minutách po rohovém kopu Zavadila míč přelétl přes pokutové území až na volného Pernicu, který z bezprostřední vzdálenosti poslal míč do sítě.

Radost Zbrojovky
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

Rychlá branka dodala Brňanům sebedůvěru. Ovládli střed hřiště, jejich centrované míče sice stačil odvracet stoper Trousil, krajní zadáci domácího týmu ale tápali a nechávali protivníkovi hodně prostoru k průnikům.

Ve druhém poločase sice už hrálo Slovácko odvážněji, změna ale přinesla pouze chvilkovou územní převahu bez střeleckých příležitostí. I když se Zbrojovka dostala pod tlak, spoléhala na bleskové protiútoky do otevřené obrany. V závěru se už výkon Slovácka změnil jen v zoufalou křeč a takticky dobře hrající Brňané vítězství udrželi. 

České Budějovice zdolaly Olomouc

Jediný gól zápasu mezi Dynamem a Sigmou vstřelil budějovický veterán Rudolf Otepka. Gól padl z penalty rezultující z faulu olomouckého kapitána Škerleho, který navíc za přestupek musel do kabiny. Už v úvodu přišli olomoučtí také o zraněného brankáře Zlámala.

Hustý déšť, který vytrval po celý zápas, oběma týmům neustále komplikoval kombinaci a podepsal se na nepřesnostech na obou stranách. Kluzký trávník byl patrně na vině i zranění olomouckého brankáře Zlámala, jenž musel v 16. minutě střídat. V sestavě jej pak nahradil Šustr.

Trenér Olomouce Pivarník:

"Nerozumím tomu. Když se hraje fotbal na 90 minut, tak si přece nemůžeme dovolit z toho pětačtyřicet minut vypustit."

Budějovičtí byli po celý zápas aktivnější, nicméně Hanáci se ani v deseti nevzdali a mohli vyrovnat. Na centr z pravé strany si naběhl Hořava a jeho pokus Daněk na brankové čáře vyrazil. Víc už však hosté nestihli.

Trenér Dynama Cipro se po zápase zlobil právě na nedostatečnou aktivitu domácích po vstřeleném gólu. "To je prostě naše bolest. Jakmile vedeme, tak se začneme bát o výsledek, zasuneme se, neudržíme míč. A to jsme předvedli v závěru i proti Olomouci, i když ta hrála v deseti," zlobil se Cipro.

Výsledky 1. kola Gambrinus ligy

Příbram – Liberec 0:4, Dukla Praha – Sparta 1:1, České Budějovice – Olomouc 1:0, Slovácko – Brno 0:1, Jablonec – Ostrava 2:0

29.7. FK Teplice – Mladá Boleslav, Plzeň – Hradec Králové 30.7. Slavia Praha - Jihlava

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články