Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Slavia vyhrála pod Strakou podruhé za sebou

Uherské Hradiště – Dva góly z úvodní čtvrthodiny nasměrovaly fotbalisty Slavie Praha k druhé výhře pod vedením trenéra Františka Straky. Červenobílí vedli na jihu Moravy po poločase už 3:0 a ani domácí herní vzepětí a jedna branka po přestávce už na jejich jisté výhře nic nezměnilo. Liberec porazil ligového nováčka ze Žižkova 1:4 na jeho stadionu a po 12. kole ztrácí na vedoucí Spartu už jen šest bodů. České Budějovice slaví premiérovou výhru v sezoně. Díky povedené první půli porazili Příbram hladce 4:1 a posunuli se z poslední příčky tabulky na třinácté místo o skóre před Žižkov.

Ilustrační foto

Druhá výhra Slavie pod Františkem Strakou

Slavia se do svého soupeře zakousla od úvodních minut a už ve čtvrté vedli poté, co Hurka poslal míč do uličky na nabíhajícího Jandu a ten bez přípravy poslal míč k levé Filipkově tyči. Slovácko se sice okamžitě vrhlo do útoku, ovšem jeho snaha neměla kýžený výsledek a ani dlouhé trvání, protože hosté brzy znovu přebrali iniciativu a po 14 minutách vedli už o dvě branky. Míč se dostal k Trubilovi, jehož slabá střela sice brankáře nevylekala, ale míč přistál přímo na Blažkově noze, který zvládl souboj s Jelečkem a pokořil brankáře Filipka.

Slovácko bylo i nadále jak opařené a jeho hra bez nápadu i nasazení. Možná proto si zase slávisté udělali z domácí obrany tréninkové panáky a po další chybě domácích Janda zakončoval prakticky do prázdné branky.

Jenže po poločase vyběhli na trávník domácí jak vyměnění a už v 56. minutě střídající Ondřejka přešel přes několik hráčů a pravačkou na bližší tyč vykřesal Slovácku naději. Od té chvíle se hrálo zejména na polovině Slavie a Slovácko bušilo do hostujících vrat, ale bez potřebné koncovky: Ondřejkova další střela skončila v náručí Čontofalského, míče z rohů bez potíží odklízeli stopeři a neujala se ani Valentova střela. Brankář Slávie byl v permanenci i nadále a hlavně díky jeho zákrokům hosté drželi dvoubrankové vedení i po 73. minutě, kdy vyrážel další Valentovu střelu na rohový kop.

Liberec udeřil před přestávkou

Severočeši nakročili k dnešnímu triumfu dvěma góly v závěru první půle, po pauze sice nováček soutěže snížil, ale hosté překvapení nedopustili a závěr s přehledem ovládli. Dvakrát se trefil Breznaník, který má na kontě už sedm přesných zásahů. Žižkov, který zatím všech svých sedm bodů získal pod televizním vysílačem, vyrukoval na velkého favorita s otevřeným hledím a zkusil ho zaskočit aktivním úvodem. Kadeřábek však v šestnáctce špatně zpracoval míč a Kalivoda ve třetí minutě mířil z hranice vápna vedle.  

Liberec se čtvrt hodiny probíral z dopoledního začátku a pak začal pomalu přebírat otěže. Ve 22. minutě pálil kousek mimo Breznaník, o chvíli později se po vysunutí od Janů zjevil sám před Vaclíkem Šural, ale domácí gólman vyběhl a šanci výborně zmařil. Když se zdálo, že liberecká převaha ustala, zasadil Slovan nováčkovi rozhodující údery. Hostující brankář Bičík nejprve ve 43. minutě vyškrábl Böhmovu dalekonosnou ránu nad břevno a z následné protiakce jeho spoluhráči otevřeli skóre.

Viktoria Žižkov - Slovan Liberec
zdroj: ČTK

Šural se u lajny elegantně zbavil svého strážce, poslal přihrávku napříč malým vápnem, kam si naběhl Breznaník a bez problémů potvrdil pozici nejlepšího týmového kanonýra. Ve 45. minutě bylo s domácími ještě hůř. Za obranu si naběhl Rabušic a sólový únik na Vaclíka zakončil přesnou střelou mezi gólmanovy nohy.

Viktoria se ovšem v kabině z dvojité rány oklepala a do druhé půle vtrhla s velikým elánem, který rychle přinesl ovoce. V 54. minutě pláchl po pravé straně nejlepší žižkovský střelec této sezony Böhm, a přestože byl z úhlu, s přehledem propálil Bičíka. Žižkov ožil a hnal se za vyrovnáním. Liberec ale těžkou čtvrthodinu přestál a dvacet minut před koncem definitivně rozhodl. Slodowy ve vápně netakticky fauloval Breznaníka a zkušený Štajner se z penalty nemýlil. Úspěšný návrat do míst, kde působil ještě jako hráč, pak libereckému kouči Šilhavému ještě více zpříjemnil druhým zásahem v utkání Breznaník. 

České Budějovice slaví premiérovou výhru

Jihočeši vlétli do existenčního duelu ve velkém stylu, zatlačili soupeře před jeho vápno a efekt se dostavil záhy. Otepka ve třetí minutě nacentroval z přímého kopu do vápna, kde se po zásahu Brezinského protlačil k míči i druhý domácí stoper Lengyel a zaznamenal svůj první ligový gól po návratu z Ruska. Hosté začátek zápasu doslova prospali a v páté minutě je proti Otepkovi musel zachránit brankář Hruška. Z následného obléhání příbramské branky už ale nabuzení Jihočeši zvýšili. Gólovou akci si zopakovali centrující Otepka a skórující Lengyel, který se tentokrát prosadil hlavou.

Povedený úvod sejmul z Dynama psychickou deku z posledních týdnů. Domácí dobře kombinovali, podnikali rychlé akce po křídlech a po dvanácti minutách jen těsně nedosáhl na míč v další nadějné pozici Němec. Ani ostrý křik trenéra Vavrušky, který se rozléhal stadionem, hosty z letargie příliš neprobral. Víc než zblokovanou Tarczalovu střelu si Příbramští za celý poločas nevytvořili a naopak těsně před pauzou jim domácí zasadili rozhodující úder. Po dalším centru opět trestuhodně zaváhala hostující obrana a Ondrášek neměl problém zblízka zavěsit.

Středočeši po přestávce prostřídali na dvou místech, ale místo zlepšení ještě více otvírali obranu a po brejcích Dynama mohli brzy několikrát znovu inkasovat. Obrovskou šancí pohrdl v 54. minutě Ondrášek, který udělal kličku Hruškovi, ale prázdnou branku trestuhodně minul, vzápětí dvakrát neuspěl Klesa. Příbramská defenziva zápas nezvládla, asi se na ní podepsal i fakt, že jí chyběl stoper Hejda. V posledních vteřinách sice snížil Koukal, ale domácí v nastaveném čase totiž přidali čtvrtou branku Klesa a pohodlně si tak došli pro první tříbodový zisk.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články