Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Valckemu byl za korupci navržen devítiletý zákaz činnosti

Curych - Vyšetřovatelé etické komise FIFA navrhli devítiletý zákaz činnosti pro bývalého generálního sekretáře Mezinárodní fotbalové federace Jéromea Valckeho, který je podezřelý z korupce a dnes mu skončila devadesátidenní suspendace.

Jerome Valcke
zdroj: ISIFA/EPA autor: Lucas Dolega

Valckeho kauza se týká prodeje vstupenek na mistrovství světa v Brazílii v roce 2014. Některé lístky se údajně prodávaly až za trojnásobek ceny, přičemž Valcke prý s prodejem vstupenek na černém trhu souhlasil a měl z něj prospěch.

Pětapadesátiletý Francouz obvinění odmítl a označil je za "smyšlené a urážlivé". FIFA v polovině září Valckeho uvolnila ze všech funkcí a v září byl na tři měsíce suspendován.

Vyšetřovatelé nyní požadují tuto dobu prodloužit o dalších 45 dnů a vedle devítiletého zákazu činnosti funkcionáři navrhují i finanční trest ve výši 100 tisíc švýcarských franků (asi 2,5 milionu korun).

Valcke byl generálním sekretářem FIFA od roku 2007. Byl pravou rukou prezidenta Seppa Blattera, za jehož působení mezinárodní federace čelila korupčním aférám, které vyvrcholily zatýkáním před květnovou volbou prezidenta FIFA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články