Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Vést FIFA chce i šéf liberijského fotbalu

Londýn - Šéf liberijského fotbalu Musa Bility se rozhodl ucházet o funkci předsedy mezinárodní federace FIFA, kterou po korupčním skandálu opustí Švýcar Sepp Blatter. Kandidaturu už dříve oznámil i bývalý slavný brazilský útočník Zico. Pro účast ve volbách je nutná podpora alespoň pěti členských svazů FIFA.

FIFA
zdroj: ISIFA/EPA

"Všichni se shodneme, že fotbal prožívá těžké období, a v těžkých časech se objevují velcí vůdcové," řekl osmačtyřicetiletý Bility stanici BBC. "Afrika je největší volební blok ve FIFA (s 54 členy) a musíme převzít vedení, abychom dali fotbal dohromady. Pokud Afrika nepostaví kandidáta, hodně to o nás vypovídá. Ukazuje to smysl pro průměrnost, že naším jediným významem je volit a vytvářet vůdce. To podle mě není správné."

Posledním africkým kandidátem na předsedu FIFA byl Kamerunec Issa Hayatou, který v roce 2002 prohrál s Blatterem. Ten oznámil rezignaci pouhé čtyři dny po svém znovuzvolení kvůli korupční aféře, v níž bylo zatčeno několika vysokých funkcionářů FIFA. Volby nového předsedy se mají uskutečnit mezi prosincem a únorem.

O post šéfa světového fotbalu by se znovu mohl ucházet jordánský princ Alí bin Husajn, který odstoupil po prvním kole květnové volby. Kandidaturu zvažuje také korejský miliardář a většinový vlastník společnosti Hyundai Čong Mong-jun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články