Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Warner si řekl o úplatek, potvrdil exšéf egyptského fotbalu

Káhira - Bývalý předseda egyptského fotbalového svazu Al-Dahšúrí Harb potvrdil, že před volbou pořadatele mistrovství světa pro rok 2010 si mu tehdejší člen výkonného výboru FIFA Jack Warner řekl o úplatek ve výši sedm milionů dolarů. 

Jack Warner
zdroj: ISIFA

Warner podle Harba projevil zájem být poradcem egyptské kandidatury, oba muži se proto sešli ve Spojených arabských emirátech. Právě tam si někdejší šéf CONCACAF řekl o úplatek. "Mám spoustu přátel v Latinské Americe a mohl bych být poradcem Egypta v Evropě," citoval Warnera Harb.

Funkcionář tak potvrdil slova bývalého egyptského ministra sportu Aleje Eddiniho Hilala, který Warnera z korupce obvinil v neděli. "Harba za mnou po schůzce přišel s tím, že Warner mu řekl: 'Jestli chcete vyhrát, chci sedm milionů dolarů. Jeden hlas stojí milion'," uvedl Hilal. Egypt tehdy nakonec ve volbě prohrál s JAR, když nezískal ani hlas.

Warner se k obvinění zatím nevyjádřil, je však jednou z ústředních postav korupčního skandálu, ve kterém bylo na základě vyšetřování amerických úřadů z úplatkářství obviněno 14 osob, devět funkcionářů FIFA a pět lidí z marketingových firem zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů.

Zdroj
ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články