Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzeň čeká v play-off EL mnohonásobný srbský mistr Partizan Bělehrad

Fotbalisté Plzně narazí v prvním kole vyřazovací fáze Evropské ligy na mnohonásobného srbského mistra Partizan Bělehrad, který si play-off zahraje po dlouhých 13 letech. Naopak Plzeň je v jarních bojích poprvé po třech letech. "Není to tak známý soupeř jako třeba Celtic, který byl v osudí, ale rozhodně ho nemůžeme podcenit. Jugoslávský fotbal byl vždy fantastický. Určitě to bude těžký soupeř. Když postoupí do jarních bojů, tak musí být kvalitní," řekl trenér Plzně Pavel Vrba.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Partizan zaznamenal v základní skupině dvě výhry, dvě prohry a dvě remízy a s osmi body skončil druhý v tabulce za Dynamem Kyjev. S ním v posledním utkání skupiny prohráli Srbové 1:4. Postup už měl nicméně jistý po výhře proti švýcarskému Young Boys Bern.

Stadion pro 33 tisíc lidí, jemuž se i kvůli tradičně elektrizující atmosféře mnohdy drsných fanoušků přezdívá Chrám fotbalu a který stojí jen, co by kamenem dohodil od stejně slavné Crvené zvezdy (ta v dnešním losu dostala CSKA Moskvu), uvidí utkání s Plzní 15. února.

Fanoušci a jejich fanklub "Hrobaři" jsou na Partizanu vůbec téma. Kvůli jejich řádění v předkole Ligy mistrů musel klub odehrát dva zápasy bez diváků. Původně přitom neměl Partizan v evropských pohárech figurovat vůbec, v lednu ho totiž UEFA na tři roky vyloučila z Evropy kvůli nezaplaceným daním a sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Sportovní arbitráž CAS ale později verdikt zrušila.

Partizan získal ve své historii 42 trofejí, v minulé sezoně získal 27. titul. V tomto ročníku srbské ligy je druhý se ztrátou devíti bodů na Crvenou zvezdu. Navíc je to jediný srbský tým, který se kdy probojoval do základní skupiny Ligy mistrů. Oproti minulé sezoně Partizan přišel o dvě největší hvězdy, Leonarda a Uroše Durdeviče.

"Byli tam i atraktivnější soupeři, ale zase to bude hratelnější a máme kvalitu na to, abychom postoupili, i když to nebude snadné," prohlásil David Limberský. "Je to docela příznivý los," přidal bek Radim Řezník.

Ilustrační foto

Nyní je klíčovou postavou ofenzivy Partizanu kamerunský útočník se zkušenostmi ze slovenské ligy Léandre Tawamba, který dal osm gólů v lize a další tři přidal ve skupině EL. Nejznámějším jménem na soupisce je bývalý hráč Manchesteru United a CSKA Moskva Zoran Tošič, který dal Plzni gól v roce 2013 za CSKA. K oporám patří také brazilský defenzivní záložník Everton Luiz, stoper Bojan Ostojič či záložník Danilo Pantič hostující z Chelsea. V bráně je srbská reprezentační jednička Vladimir Stojkovič.

"Plzeň je jedna z variant, kterou jsme si přáli. Jdou na sebe dva vyrovnané týmy. Ale také víme, že to nebude nic snadného, protože Viktoria je českým mistrem a v této sezoně jen jednou remizovala," řekl trenér Partizanu Miroslav Djukič. "Pokud budeme chtít uspět, musíme se zlepšit a přes zimu posílit," dodal.

Plzeň základní skupinu vyhrála, na svém kontě má čtyři výhry a dvě prohry, tedy 12 bodů. "Jsem samozřejmě rád, že jsme dokázali uhrát tolik bodů, že nakonec jsme skupinu vyhráli," řekl trenér Viktorie Vrba.

Ilustrační foto

Jeho svěřenci ukončili minulý čtvrtek v izraelské Beer Ševě dlouhé čekání na venkovní pohárové vítězství, které trvalo dvanáct utkání a více než dva roky. Úspěšný podzim v Evropské lize plzeňskému klubu vynesl přes 140 milionů korun.

Plzeň se utká se srbským protivníkem podruhé ve své historii. V roce 2015 vyřadila ve 4. předkole Evropské ligy Vojvodinu Novi Sad po výsledcích 3:0 a 2:0. Partizan naposledy hrál na české půdě v roce 2002, kdy se utkal se Slavií Praha. První zápas vyhrál 3:1, odvetu však prohrál 1:5.

Postupu Plzně do play-off EL se věnoval i nový Fotbal fokus podcast:

"Určité zápasy nebyly jednoduché. V Bukurešti jsme prohráli, s Luganem jsme prohráli. Ale my jsme se zlepšovali a zlepšovali. Jak v české lize, tak v Evropské lize jsme v závěru měli velice dobrou formu, kterou jsme využili k tomu, že jsme získali tolik bodů," řekl Vrba.

Své soupeře poznali i další dva čeští zástupci v soutěži. Arsenal s brankářem Petrem Čechem se utká s Östersundem, Kodaň s Michaelem Lüftnerem narazí na Atlético Madrid.

Los play-off fotbalové Evropské ligy (první zápasy 15. února, odvety 22. února):

Partizan Bělehrad - Viktoria Plzeň, Dortmund - Bergamo, Nice - Lokomotiv Moskva, Kodaň (Lüftner) - Atlético Madrid, Spartak Moskva - Bilbao, AEK Atény - Dynamo Kyjev, Celtic Glasgow - Zenit Petrohrad, Neapol - Lipsko, Crvena Zvezda Bělehrad - CSKA Moskva, Lyon - Villarreal, San Sebastian - Salcburk, FCSB - Lazio Řím, Ludogorec Razgrad - AC Milán, Astana - Sporting Lisabon, Östersund - Arsenal (Čech), Marseille - Braga.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články