Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Plzeň může proti FCSB nakročit do play-off, Slavia i Zlín cestují pro naději

V odlišné výchozí pozici vstoupí do 5. kola základních skupin Evropské ligy české fotbalové kluby. Zatímco suverénní lídr z Plzně hostí FCSB a za určitých podmínek si může zajistit vstupenku do vyřazovací fáze, hráči Slavie a Zlína budou v Tel Avivu, respektive v Tiraspolu bojovat o uchování postupových šancí. Přímý přenos utkání Viktoria Plzeň - FCSB sledujte od 18:30 na ČT sport a ctsport.cz, textovou on-line reportáž z duelu Maccabi Tel Aviv - Slavia Praha od 21:05 na webu.    

Utkání Viktoria Plzeň - FCSB
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

Čtvrtý pokus v letošní sezoně mají k vítězství nad FCSB k dispozici svěřenci trenéra Pavla Vrby. Pokud doma v předposledním klání základní skupiny zvítězí a současně Beer Ševa neporazí Lugano, doprovodí někdejší Steauu Bukurešť do jarní fáze už před závěrečným zápasem v Izraeli.

FCSB získal ve skupině G deset bodů a už po čtvrtém kole si zajistil postup. Druhá Plzeň má vzhledem k dvěma domácím výhrám šest bodů, o dva více než Beer Ševa. Poslední Lugano je na třech bodech.

Západočeši v předchozích třech vzájemných střetnutích na FCSB recept nenašli. Nejprve ve třetím předkole Ligy mistrů v Bukurešti remizovali 2:2 a doma schytali debakl 1:4, v úvodu skupiny Evropské ligy pak prohráli na stadionu FCSB 0:3. Na premiérový skalp jakéhokoli rumunského soupeře čekají už sedm pohárových duelů.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se chystá na zápas s FCSB

Českou nejvyšší soutěží naopak stále procházejí bez sebemenšího zaváhání. Naposledy zdolali Slovácko 4:1, v součtu s minulou ligovou sezonou zvítězili pošestnácté za sebou a vyrovnali vlastní rekord.

"Je to dlouhá série, za kterou stojí strašně moc práce. Kolikrát vyhráváme i vyrovnané souboje, což dělá velké týmy. Teď nás ale čeká zápas proti FCSB v Evropské lize, Bukurešti máme co vracet," řekl záložník Jan Kopic.

Plzni bude podruhé za sebou chybět nejlepší střelec Michael Krmenčík, jenž má problémy s kotníkem. FCSB v pátek podlehl Iasi 0:1, přemožitele našel poprvé po 12 soutěžních utkáních a klesl na druhé místo za Kluž. Trenér Nicolae Dica bude v EL šetřit některé hráče a do Plzně nevzal například záložníky Mihaie Pintiliiho či Filipeho Teixeiru.

Pravděpodobné sestavy:

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hájek, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Bakoš.
FCSB: Nita - Enache, Larie, Balasa, Maranhao - Filip, Nedelcu - Man, Budescu, Tanase - Gnohéré.

Slavii čeká v Netanje, kde se duel proti Maccabi Tel Aviv kvůli rekonstrukci stadionu odehraje, zřejmě klíčová bitva. Český šampion figuruje na třetím místě skupiny A, a aby nemusel spoléhat na skóre druhého zápasu v Astaně, kam přicestuje Villarreal, potřebuje k uchování postupových nadějí v Izraeli bodovat. 

Pražané mají po čtyřech z šesti kol pět bodů  ztrácí dva na druhou Astanu a tři na vedoucí Villarreal. Maccabi je s jedním bodem a bez vstřeleného gólu poslední. Pokud by v Kazachstánu zvítězili domácí, museli by červenobílí k udržení šancí na play-off bodovat. V případě, že "Žlutá ponorka" neprohraje, zůstanou slávisté ve hře bez ohledu na výsledek.

"Matematika v tabulce nám velí minimálně držet krok s Astanou, aby se v posledním vzájemném střetnutí ještě o něco hrálo. Chceme vyhrát. Věřím, že se nám to podaří a že se proti Astaně bude rozhodovat, kdo postoupí," uvedl slávistický kouč Jaroslav Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia odletěla do Izraele i s Delim, chybí zranění Sýkora s Rotaněm

Pražané proti Maccabi na úvod skupiny vybojovali dosud jediné vítězství, které gólem zařídil Tomáš Necid. Nyní zkusí triumf zopakovat. V evropských pohárech přitom venku už dvacetkrát po sobě nevyhráli.

"Hráči Maccabi jsou běhaví a chtějí útočit. Teď nad sebou nemají bič, protože jsou už ze hry. Platit by na ně měl poctivý a organizovaný výkon jako doma a aktivita dopředu, abychom byli produktivní," pokračoval zkušený trenér, jehož tým o víkendu porazil Duklu 5:0 a předtím v reprezentační pauze vyhrál "přátelák" v rumunské Craiově 4:0.

Maccabi jako jediné ze všech účastníků EL ještě neskórovalo a už nemůže postoupit. "Nehráli od 7. listopadu, ale nemyslím, že to utkání ovlivní. Budou natěšení, jde o prestiž, je to Evropská liga, takže to určitě nepodcení," zakončil Šilhavý, kterému bude scházet zraněné kvarteto Sýkora, Rotaň, Mešanovič Švento a potrestaný Bořil.

Pravděpodobné sestavy:

Maccabi: Rajkovič - Yeini, Babin, Tibi, Davidzada - O. Dasa, Battocchio, Rikan, Blackman - Kjartansson, Atar.
Slavia: Laštůvka - Frydrych, Jugas, Ngadeu, Sobol - Souček - Zmrhal, Hušbauer, Danny, Stoch - Škoda.

Zlín bude v 5. kole na stadionu Šeriffu Tiraspol bojovat o udržení naděje na postup ze skupiny, jež jim zaručí pouze vítězství. V případě porážky či remízy bude v posledním kole hrát "doma" v Olomouci s Lokomotivem Moskva už jen o prestiž.

Ševci dosud v obou zápasech na Hané remizovali a venku dvakrát prohráli 0:3. Na kontě mají dva body a jsou na posledním místě. Stále však mohou postoupit do jarních bojů. Musí nicméně vyhrát obě zbývající klání.

V Tiraspolu čeká český tým těžký úkol, jelikož Šeriff cítí šanci poprvé ve své historii postoupit do play-off. Po senzační výhře nad Lokomotivem získali už šest bodů a výhra nad Zlínem by jim mohla dodat definitivu, pokud ruský favorit prohraje s Kodaní.

Je nám líto, video expirovalo.
Kouč Páník před klíčovým zápasem: Všechno je možné

"Nečekal jsem, že Tiraspol vyhraje v Moskvě. Ukazuje se, že naši soupeři jsou srovnatelně silní a těžko se s nimi hraje. Válka o postup bude mezi nimi až do konce. My bychom museli dvakrát vyhrát, abychom se dostali na osm bodů, a ani to nemusí stačit na postup," připustil trenér Zlína Bohumil Páník, jenž dá pravděpodobně šanci hráčům širšího kádru.

Šeriff má navíc velmi dobrou formu. Už 20 soutěžních duelů je neporažen, naposledy se musel sklonit před soupeřem v srpnu, konkrétně před Karabachem. Neprohrál ani posledních sedm zápasů v Evropské lize včetně předkol, ale v šesti z nich jen remizoval. A to včetně úvodního měření sil se Zlínem (0:0).

Od té doby si ovšem fotbalisté moravského celku zvykli na evropské tempo. Proti Kodani předvedli dobrý výkon, ale doplatili na produktivitu favorita. Nyní se budou snažit zaskočit Tiraspol, přestože aktuální formu nemají ideální a v posledních sedmi utkáních se radovali z vítězství jen po penaltách v poháru s druholigovou Vlašimí.

Pravděpodobné sestavy:

Šeriff: Mikulič - Racu, Posmac, Kulušič - Sušič, Anton, Brezovec, Kendyš, Cristiano - Badibanga, Jairo.
Zlín: Dostál - Kopečný, Bačo, Gajič, Holzer - Ekpai, Traoré, Janíček, Jiráček, Vukadinovič - Diop.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články