Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Plzeň zkolabovala v Lucernu, s posledním celkem švýcarské ligy prohrála 2:3

Po cenném vítězství 1:0 nad Spartou dostali fotbalisté Plzně tvrdý knockout v Lucernu, kde se museli nečekaně sklonit před posledním mužstvem švýcarské nejvyšší soutěže z Lugana. Ve 3. kole základní skupiny Evropské ligy prohráli s outsiderem 2:3 a výrazně si zkomplikovali boj o postup do vyřazovací fáze. 

Zklamaný Radim Řezník z Plzně
zdroj: REUTERS autor: Arnd Wiegmann

Viktoria byla v zemi helvétského kříže pouze stínem aktuálně nejlepšího českého klubu. Mezi 63. a 69. minutou dvakrát inkasovala, když Hrušku překonali Mattia Bottani a Carlinhos. Prvně jmenovaný chladnokrevně zužitkoval přesnou přihrávku Golemiče, brazilský útočník zdvojnásobil náskok akrobatickým volejem.

Čtvrt hodiny před koncem sice snížil po Zemanově centru z pravé strany střídající Michael Krmenčík, ale vzápětí vrátil domácímu týmu pohodlné vedení Alexander Gerndt. Pohotový Marek Bakoš ještě stačil v nastaveném čase odpovědět, jenže druhou porážku západočeského celku v Evropské lize neodvrátil.

"Zápas byl z naší strany pomalý a soupeř nás trestal z rychlých brejkových situací. Samozřejmě i po našich chybách v rozehrávce. Myslím, že zaslouženě vyhrál," řekl plzeňský trenér Pavel Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Lugano - Viktoria Plzeň

Trenér Viktorie udělal v základní sestavě hned pět změn oproti nedělnímu ligovému utkání na Spartě. V brance nastoupil Hruška, do obrany se vrátil uzdravený kapitán Hubník, v záloze dostali šanci Čermák s Pilařem a v útoku Bakoš.

"Od hráčů, kteří dnes dostali trošku více prostoru, jsme asi očekávali víc. Z tohoto pohledu možná někteří nepředvedli úplně to, co jsme od nich předpokládali," dodal Vrba.

Po nezáživné úvodní čtvrthodině zahrozilo dvakrát Lugano. Hruška nejprve vyrazil střelu Carlinhose na rohový kop a agilní brazilský útočník o chvíli později tečoval míč po zpětné přihrávce Bottaniho těsně vedle tyče.

Ve 21. minutě neproměnil slibnou šanci Řezník, který se dostal sám před brankáře Da Costu, ale zblízka ho trefil jen do nohy. Plzeň se ovšem víceméně trápila a na hřišti nebylo znát, že spolu měří síly lídr české ligy a poslední tým švýcarské nejvyšší soutěže.

Druhý poločas začal velkou šancí Lugana. Bottani se zbavil Hubníka a z úhlu pronikal do pokutového území, nadějnou akci však pokazil nepřesnou přihrávkou. Vrba následně poslal do hry Krmenčíka s Kopicem, ale kýžené ovoce tento tah nepřinesl.

"Nám se nepodařilo dát z našich prvních šancí gól, soupeři ano. Nevím, jestli jsme znervózněli. Potom nás trestali za některé věci a nakonec jsme to nedokázali zvrátit," litoval útočník Marek Bakoš.

Utkání 3. kola základní skupiny G fotbalové Evropské ligy:

FC Lugano - Viktoria Plzeň 3:2 (0:0)
Branky: 63. Bottani, 69. Carlinhos, 88. Gerndt - 76. Krmenčík, 89. Bakoš. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič - Mihajlovič (všichni Srb.). ŽK: Piccinocchi, Črnigoj, Mariani, Daprelá - Bakoš, Zeman. Diváci: 2530.

Lugano: Da Costa - Mihajlovic, Rouiller, Golemič, Daprelá - Piccinocchi, Ledesma, Mariani - Črnigoj (85. Padalino), Carlinhos (73. Sabbatini), Bottani (70. Gerndt). Trenér: Tami.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hubník, Hájek, Havel - Čermák, Hrošovský - Petržela (56. Kopic), Kolář (56. Krmenčík), Pilař (70. Zeman) - Bakoš. Trenér: Vrba.

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Ten zápas byl z naší strany velice pomalý a soupeř nás trestal z rychlých brejkových situací. Samozřejmě i po našich chybách v rozehrávce. Myslím, že zaslouženě vyhrál. Nevím, jestli to byla nejtěžší porážka po mém návratu do Plzně. Naopak si myslím, že nám duel spoustu věcí ukázal. Od hráčů, kteří dnes dostali trošku víc prostoru, jsme asi očekávali víc. Z tohoto pohledu možná někteří nepředvedli úplně to, co jsme od nich předpokládali. My víme, že v evropských pohárech všechny mančafty mají nějakou úroveň. Já to beru jako zápas, který soupeř zaslouženě vyhrál. Ve skupině začínáme odznova. Teď máme výhodu, že hrajeme dva zápasy doma. Lugano se tímto utkáním vrátilo do hry o postup, což může být zajímavé. O druhé místo se asi bude hrát až do konce."

Roman Hubník (kapitán a obránce Plzně): "Byl to zápas nahoru dolů. Soupeř bránil celé utkání z bloku a vyrážel do nebezpečných brejků. Takže hrozně těžké, ale škoda že jsme nedali první gól. Mohli jsme hrát jako oni. Bohužel vstřelili po našich chybách tři góly. My jsme věděli, že Lugano sílu má, byli na nás dobře připraveni, hráli jsme jenom po šestnáctku. Zejména v prvním poločase jsme nedávali ani centr, byly tam jenom dvě menší příležitosti. Po změně stran se to zlepšilo a po těch centrech jsme dali dva góly. Škoda že ten první poločas jsme odehráli tak, jak jsme odehráli."

Marek Bakoš (útočník Plzně): "Drželi jsme míč, ale nepotvrdili jsme to gólově. Myslím, že byli strašně nebezpeční do rychlých brejků. Nám se nepodařilo dát z našich prvních šancí gól, soupeři ano. Nevím, jestli jsme znervózněli. Potom nás trestali za některé věci a nakonec jsme to nedokázali zvrátit. Je to Evropská liga, nemáme tendenci podceňovat nějaké soupeře. Viděli jsme, že Lugano má kvalitu. Měli nebezpečné, rychlé a silné hráče. To mužstvo není tak špatné, jak si mnoho lidí myslí."

Jan Kopic (záložník Plzně): "Hráli jsme prakticky celou dobu do plné obrany, ale soupeř měl takovou taktiku, a myslím, že tuhle taktiku může mít i Brno v lize. My musíme změnit styl hry, aby to nedopadlo zase takhle. Dneska byli lepší, brejky měli prakticky všechny nebezpečné. To se jim dařilo a zaslouženě vyhráli. Pro nás dobře, že FCSB vyhrálo (na hřišti Beer Ševy 2:1, pozn. autora). Skupina je pořád otevřená a můžeme si drbat hlavu, protože kdybychom tu uspěli, tak už je postup blízko."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články