Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zlínská fotbalová horečka pokračuje. EL je jako sen, radoval se v ČT Grygera

Zlín/Stockholm – Posledních dvacet minut finále Evropské ligy raději ani nesledoval, jak byl nervózní. Nakonec ale pro Zlín dopadlo vše dobře. Vítěznou trofej získali fotbalisté Manchesteru United po porážce Ajaxu 2:0 a pro Zdeňka Grygeru to znamená jediné: jeho tým si zahraje v příští sezoně vytouženou základní skupinu EL. "Až teď si uvědomujeme, čeho jsme dosáhli," řekl v exkluzivním rozhovoru pro ČT sport.

Sport
zdroj: ČT4

Zlín věděl dlouho dopředu, že pokud Manchester United zvítězí, znamená to postup do evropských pohárů. A to se také nakonec opravdu stalo. "Nemohl jsem se na to dívat, hodně jsem to prožíval, jak jsem to nemohl ovlivnit. Viděl jsem až závěrečné nastavení, jak to dopadlo," přiznal manažer Fastavu Grygera. "Zvítězila zkušenost Manchesteru. I Ajax hrál velice dobře, držel míč, šel do tlaku, ale ne do vážné situace," zhodnotil.

Jeho tým vyhrál domácí pohár před týdnem, kdy porazil druholigovou Opavu 1:0. O vítězství Zlína rozhodl ve dvacáté minutě Robert Bartolomeu. Klub tak navázal na pohárový triumf z roku 1970 a soutěž ovládl podruhé v historii.

A teď míří až do základní skupiny Evropské ligy. Pohádka. "Sen se stal skutečností. Když to vezmu zpětně, tak před dvěma lety se tu hrála 2. liga, najednou jsme vítězem českého poháru a jdeme do skupiny Evropské ligy. To je velký skok," řekl Grygera.

Bývalý úspěšný reprezentant děkoval celému klubu i fanouškům. "Patří to celému Zlínu. Panuje tady fotbalová horečka. Tak nějak by si to všichni rádi užívali, ale víme, co nás bude čekat. Doufám, že to zvládneme. Až teď si v podstatě uvědomujeme, čeho jsme dosáhli," pokračoval.

Pro Zlín znamená postup také velmi příjemný bonus v podobě 70 milionů korun. Klub bude muset zapracovat zejména na posilách. "Čekali jsme, jak to dopadne, Až teď víme, jaká je skutečnost. Naše práce se teď rozběhne na plné obrátky. Ale byl bych v klidu, nezmatkoval a nedělal přehmaty v euforii," řekl někdejší vynikající obránce Ajaxu a Juventusu.

Sport
zdroj: ČT4

Je téměř jisté, že z klubu odejde kapitán Jakub Jugas, který se v posledních letech stal klíčovým hráčem Zlína. Bývalý reprezentant do 21 let má ve Slavii podepsat tříletou smlouvu, transfer pětadvacetiletého obránce má přijít na 15 milionů korun.

Ze Zlína má namířeno do Sparty útočník Vukadin Vukadinovič. Oba přestupy ale ještě nebyly oficiálně dotáhnuty.

"Odchody nějaké budou, ale musí být hlavně příchody. Je potřeba kádr zkvalitnit, rozšířit," zdůraznil Grygera. Není navíc jisté, zda u týmu bude pokračovat trenér Bohumil Pánik. Ten už dříve prohlásil, že finanční bonus by mohl Zlín nastartovat podobně, jako před lety Viktorii Plzeň.

Co je ovšem jisté - Zlín svou cestu Evropou bude hrát na jiném stadionu. V úvahu podle Grygery připadají dva. "To musíme ještě rozhodnout. Budeme se domlouvat buď s Olomoucí, další varianta by mohlo být Uherské Hradiště. Myslím, že na to bude dost času, abychom zjistili, která varianta je lepší."

V Uherském Hradišti nastoupí Zlín 23. června finále Česko-Slovenského poháru, v němž se utká se Slovanem Bratislava.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články