Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Manchester United ovládl Evropskou ligu, Zlín si tak zahraje základní skupinu

Stockholm – Po devíti letech Manchester United slaví triumf v evropských pohárech. Tým Josého Mourinha ve finále Evropské ligy porazil Ajax přesvědčivě 2:0, když se prosadili Paul Pogba a Henrich Mchitarjan. Díky triumfu United je tak jasno o prvním českém účastníkovi základních skupin evropských pohárů. Do hlavní fáze Evropské ligy se po vítězství v českém poháru probojoval Zlín.

Slavící hráči Manchesteru United
zdroj: Reuters autor: Lee Smith

Velké naděje vkládané do mladého týmu Ajaxu se ve finále Evropské ligy rozplynuly dvakrát, a to v kritických momentech zápasu. Prvním velkým úderem pro tým Petera Bosze byla tečovaná trefa Paula Pogby v osmnácté minutě, krátce poté, co se Ajax začal osmělovat na půli Manchesteru.

Z útlumu se amsterdamský celek dostával jen těžko i kvůli dobře fungujícímu obrannému valu Manchesteru, ke konci půle se však zdálo, že Ajax začal chytat druhý dech. Jenže krátce po změně stran přišla druhá rána. Ve 47. minutě propadl po rohovém kopu Manchesteru míč až k Mchitarjanovi, který z bezprostřední vzdálenosti efektními nůžkami přidal druhou branku United. 

"Všichni mi říkali, že dám ve Stockholmu gól. Už od semifinále sním o tom, že se mi ve finále podaří skórovat. Je to krásný pocit," konstatoval Mchitarjan. 

To už bylo pro Ajax až příliš mnoho na skousnutí, navíc proti týmu koučovanému Josém Mourinhem, jehož mužstva jsou známá tím, že si dokáží skvěle podržet vedení v důležitých zápasech. Výkon United byl v tomto ohledu čítankovým pro Mourinhův tým – Manchester soustředěně vyčkával, znemožňoval konstruktivní rozehrávku Ajaxu a udeřil i z mála šancí, které se mu naskytly. O povaze vítězství vypovídá i to, že United ovládli finále s pouhým 31% držením míče.

Pro amsterdamský celek tak šlo o velice frustrující zápas. Ajax se v úvodu ztěžka popasovával s tíhou zápasu a v první čtvrthodině se prakticky nedostal ke kloudné šanci. Mladý celek se sice pokoušel o agresivní napadání, jenže jakmile se dostal k míči, přechodová fáze byla těžkopádná, nepřesná a pomalá.

Hráči Ajaxu byli statičtí, jako by měli svázané nohy, a nenašla se individualita, která by hru dokázala zklidnit nebo naopak strhnout. Nefungoval ale ani systém, Boszův tým jako by vlastně nevěděl, co s míčem při útočení do plných, i když bylo zcela jasné, že Mourinho vyrukuje s podobným taktickým plánem.

Až v patnácté minutě se Boszův tým osmělil, když Younes po výborné práci na levé straně uvolnil Traorého, který pálil vysoko k bližší tyči, ale jen do připraveného Romera. To ale také byla až do 87. minuty jediná střela Ajaxu v zápase.

Amsterdamští měli většinu zápasu míč na svých kopačkách, ale nevytvořili si prakticky žádný tlak. Zvlášť v druhém poločase byla útočná fáze Ajaxu zcela sterilní a omezovala se na pouhé střely zdálky. Když si až v samotném nastavení vypracovali hráči v červenobílém velice slibné přečíslení dva na jednoho, střídající Brazilec Campos vůbec nezvládl pokus o obstřel či lob přes Romera.

Ani Manchester United ve finále příliš nezářil a soupeře směrem dopředu nepřehrával, přesto si dokázal vytvořit slibné příležitosti ke skórování. Hned v prvních vteřinách odehraných ve vysokém tempu Ajax ztratil míč a Pogba z dálky málem potrestal vyběhnuvšího Onanu. Po čtyřiadvaceti minutách se kapitán United Valencia probil po pravé straně až ke střele, ale brankář Ajaxu byl tentokrát připravený.

V druhém poločase pak United mohli hned dvakrát zcela utnout jakékoliv naděje Ajaxu, jenže Fellaini v 65. minutě v dobré pozici neposlal hlavičkou míč za Onanova záda. Mourinhův tým si v zápase vytvořil prakticky jedinou naprosto jasnou tutovku, tu ale spálil Jesse Lingard, když prováhal po sólu přes polovinu hřiště ideální moment ke střele a vracející se Sánchez jej odstavil od míče.

I to však Manchesteru United k vítězství nakonec stačilo. Manchesterský velkoklub tak i po nepovedené ligové sezoně paradoxně může slavit poměrně zvláštní treble, jak ostatně José Mourinho vehementně signalizoval svým hráčům při přebírání trofeje – triumf v Evropské lize, v anglickém ligovém poháru a v anglickém superpoháru, který je oficiálně jen přátelským zápasem.

"Dokázali jsme to a cítíme obrovskou hrdost. Lidé nás kritizovali za špatnou sezonu, ale získali jsme tři trofeje, takže nám nikdo nemůže nic vytknout," řekl Pogba. "Nebyli jsme dost dobří. Štve nás to, protože víme, že dokážeme hrát mnohem lépe. Nakonec rozhodly dva šťastné momenty," prohlásil kapitán Ajaxu Davy Klaassen.

United si díky triumfu v Evropské lize navzdory šestému místu v Premier League vybojovali místo v základní skupině Ligy mistrů. Tím se ale také jejich vybojované místo v hlavní fázi Evropské ligy přeneslo na vítěze českého poháru, kterým se uplynulou středu stal Zlín. Ševci se tak mohou těšit na šest prestižních duelů a také na sedmdesátimilionovou prémii od UEFA.

Ajax Amsterdam - Manchester United 0:2 (0:1)

Branky: 18. Pogba, 48. Mchitarjan. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.). ŽK: Veltman, Younes, Riedewald - Mchitarjan, Fellaini, Mata. Diváci: 46 961.

Ajax: Onana - Veltman, Sánchez, De Ligt, Riedewald (82. De Jong) - Klaassen, Schöne (70. Van de Beek), Ziyech - Traoré, Dolberg (62. Neres), Younes. Trenér: Bosz.
Manchester United: Romero - Valencia, Smalling, Blind, Darmian - Herrera - Mata (90. Rooney), Fellaini, Pogba, Mchitarjan (74. Lingard) - Rashford (84. Martial). Trenér: Mourinho. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články