Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Sparta může stvrdit postup, Plzeň a Liberec zabojovat o šanci

Praha - Těžkou, ale zvládnutelnou úlohu mají před sebou všechny tři české kluby v Evropské lize. Sparta má před sebou doma zápas se Southamptonem, a když neprohraje, postoupí do vyřazovací fáze. Liberec musí porazit Karabach, jinak se jakékoliv jeho šance rozplynou, Plzeň zase bude v Římě napravovat nepovedená vystoupení proti rumunské Astře. Právě utkání Viktorie na hřišti AS Řím můžete sledovat od 20:40 na ČT sport a ctsport.cz.

Fotbalisté pražské Sparty slaví gól do sítě Hapoelu Beer Ševa
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Zřejmě největší otázkou je, v jakém rozpoložení půjde Sparta do zápasu se Southamptonem. Letenští v Evropské lize prokazují skvělou formu - vyhráli poslední tři zápasy, jsou první ve skupině a k jistotě postupu jim chybí jediný bod. Přivítají přitom Saints, na jejichž půdě v úvodním utkání skupiny padli po mizerném výkonu 0:3.

Tentokrát je situace odlišná - základní jedenáctku už nevede Zdeněk Ščasný, ale David Holoubek a mužstvo se prezentuje jistějšími výkony. Stejně jako v září ale Spartu trápí zranění, a to tentokrát ještě více. Na poslední chvíli se k celé řadě hráčů, kteří nemohou nastoupit, přidali na marodku David Lafata a Mario Holek, kteří s týmem netrénovali a trápí je zvýšená teplota.

"Jsou v péči lékařů a uvidíme, jak to bude zítra vypadat," uvedl Holoubek, který nemůže počítat ani s vykartovaným Matějem Pulkrabem. Dlouhodobě na marodce jsou Tomáš Rosický, Martin Frýdek, Václav Kadlec či Lukáš Vácha a Michal Sáček. Zřejmě nenastoupí ani Aleš Čermák s Josefem Šuralem.

Oproti nedělnímu duelu s Karvinou však můžou nastoupit Bořek Dočkal s Ondřejem Mazuchem, kteří v domácí lize nehráli kvůli disciplinárním trestům. "Je to pro nás strašně důležitá věc. Jsem rád, že se můžou s námi připravovat na takhle důležitý zápas pro Spartu," uvedl Holoubek. 

Southampton je ve skupině rovněž v dobré pozici, když je dva zápasy před koncem tři body před Beer Ševou a čtyři body před Interem. Výhra by ho každopádně výrazně přiblížila postupu, v posledním utkání skupiny hostí Beer Ševu, které se po dobře rozjetém průběhu skupiny nepovedl dvojzápas se Spartou.

Saints se po pomalém startu do sezony pod trenérem Puelem rozjíždějí, přestože mají nevyrovnané výsledky. V posledních čtyřech zápasech Premier League vybojovali remízy s Manchesterem City i Liverpoolem, ale na druhé straně nevybojovali jediné vítězství, když překvapivě padli s Hullem a doma s Chelsea. Utkání sledujte od 19:00 v on-line textovém přenosu na ctsport.cz.

Liberec má proti Karabachu poslední šanci, musí zvítězit

Momentálně jsou jeho šance minimální. Ale když doma vyhraje nad Karabachem, naděje Liberce na postup do vyřazovací fáze Evropské ligy se výrazně zvýší. Slovan dva zápasy před koncem základní části ztrácí šest bodů na ázerbájdžánský tým a k tomu jej dělí tři body od třetího PAOKu, na jehož hřiště míří v prosinci. Liberec potřebuje oba zápasy vyhrát a ideálně také dvě vítězství Fiorentiny, zvláště pak na půdě Karabachu.

Liberec se přitom v letošní sezoně často pere s formou, nezdarem v zakončení i nedostatkem štěstí. V úvodním zápase skupiny ztratil dva body právě v Karabachu, poté bod doma se Soluní. V lize každopádně o víkendu předvedl zřejmě nejhorší výkon sezony, když padl v derby s Jabloncem 0:3. 

"Motivace k zítřku je obrovská. Za mého působení se nám nepodařilo vyhrát domácí utkání ve skupině Evropské ligy a zítra máme poslední šanci. Mám za sebou nejhorší výsledek mého působení v Liberci, je to pro nás obrovská ostuda. Uvědomujeme si to, jak hráči, tak my trenéři. Jediné, co můžeme udělat, je zítra to aspoň částečně napravit a vyhrát," prohlásil Trpišovský.

Velkou vzpruhou pro Liberec bude fakt, že se po dlouhodobém zranění poprvé může představit kapitán a lídr defenzivy Lukáš Pokorný. Naopak ze zdravotních důvodů bude chybět jeho stoperský kolega David Hovorka a nepředstaví se ani Milan Baroš. Pokud Liberec v zápase nezvítězí, postup do vyřazovací fáze mu unikne. Utkání sledujte od 19:00 v on-line textovém přenosu na ctsport.cz.

Plzeň bojuje v Římě o teoretickou naději

Zřejmě nejhůře je na tom ze všech českých celků Plzeň, která si v dvojzápase s Astrou výrazně zkomplikovala šance na postup ze skupiny. Na závěr skupiny Viktorii čekají dva těžké zápasy na půdě AS Řím a poté doma s Austrií. Postup nemá ve svých rukou, ale pokud vyhraje oba zápasy, s velkou pravděpodobností by mohla postoupit.

Jenže na Stadio Olimpico to pro Plzeň bude velice těžké, navíc zcela nereálné je to vzhledem k bilanci Plzně, která už v třinácti zápasech evropských pohárů v řadě nevyhrála.

Tentokrát by Plzni mohlo pomoci, že Římané už mají postup ze skupiny velmi blízko a připravit je o něj nemusí ani porážka. Naopak v lize o víkendu po devíti soutěžních zápasech bez prohry nestačili na Bergamo a na vedoucí Juventus ztrácejí už sedm bodů.

Trenér Luciano Spalletti by tak mohl šetřit některé opory na ligový zápas s Pescarou, zvláště když má už nyní poměrně početnou marodku. "Ještě nevím, kdo bude hrát. Musíme však výrazně zlepšit koncentraci. Dostáváme zbytečné góly ve chvílích, kdy polevíme. Jinak se ale naše hra od začátku sezony zlepšuje," prohlásil Spalletti.

S Plzní do Říma neodletěl obránce Radim Řezník, který dostal chřipku. Místo něj by měl na pravém kraji nastoupit Aleš Matějů a nalevo by se měl vrátit klíčový zadák David Limberský, jenž kvůli nemoci nehrál o víkendu v Mladé Boleslavi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články