Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sparta otočila zápas v Nikósii a do play-off jde z druhého místa

Nikósie - Sparta zvítězila na hřišti APOEL Nikósie 3:1 a do play-off Evropské ligy postoupila z druhého místa, když ve skupině K skončila o dva body za prvním Schalke. O výhře Letenských na Kypru rozhodli jednou brankou Lukáš Juliš a dvěma zásahy David Lafata, kteří otočili skóre po úvodním gólu Fernanda Cavenaghiho.

Radost hráčů Sparty
zdroj: ČTK/AP

"Nezvládli jsme úvod, ale nakonec jsme se dostali do hry, měli dost šancí a tři proměnili," uvedl Ščasný. "S ohledem na celý průběh to bylo zasloužené vítězství. Byl to kvalitní zápas, který byl v podstatě hodně dobrým přípravným zápasem," přidal.

Sparta měla jistou účast v play-off už od předchozího utkání s Tripolisem, takže podle očekávání nastoupila v obměněné sestavě. Šanci dostali hráči, kteří byli v průběhu podzimu méně vytížení. V základní jedenáctce se objevil brankář Štěch, na stoperu Holek, v záloze Konaté a v útoku Juliš.

Právě mladý útočník se hned z kraje utkání dostal do první šance, když šel do rozhozené obrany. Domácí hráči totiž protestovali proti tvrdému zákroku na unikajícího Vandera, za který rozhodčí trochu překvapivě neudělil Marečkovi červenou kartu.

Náplasti se však APOEL dostalo vzápětí, protože v 6. minutě šel do vedení. Konatého špatnou rozehrávku vystihl Cavenaghi a obstřelil Štěcha. "Samotná chyba před inkasovaným gólem mě nadzvedla, ale je nutné říct, že Timy hrál na postu, který nikdy nehrál. Chybu mu vyčítat zpětně nebudu," řekl Ščasný.

Poté převzala iniciativu Sparta, ale Dočkalova slabá střela skončila na tyči a Juliš ani Fatai nedokázal přesně zakončit. Naopak na druhé straně musel při Vanderově pokusu zachránit pohotovým zákrokem Štěch.

Po přestávce pokračovala Sparta v převaze, jenže Konaté v nadějné pozici zamířil trestuhodně nad branku. V 62. minutě už se hosté dočkali vyrovnávacího gólu. Postaral se o to Juliš, který z otočky patou usměrnil Frýdkovu přihrávku přesně ke vzdálenější tyči.

"Záleží na losu, kam až se můžeme dostat," prohlásil Ščasný. "Přál bych si velké mužstvo, aby byl plný stadion na Letné. Takový Manchester United by byl určitě skvělý pro sparťanské fanoušky," dodal.

Přehled účastníků 1. kola vyřazovací fáze Evropské ligy

Nasazené týmy:

z 1. míst v základní skupině Evropské ligy: Molde, Liverpool, Krasnodar, Neapol, Rapid Vídeň, Braga, Lazio Řím, Lokomotiv Moskva, Basilej, Tottenham, Schalke, Bilbao,

z 3. míst v základní skupině Ligy mistrů: FC Porto, Olympiakos Pireus, Manchester United, Bayer Leverkusen.

Nenasazené týmy:

z 2. míst v základní skupině Evropské ligy: Sparta Praha, Fenerbahce, Sion, Dortmund, Midtjylland, Villarreal, Marseille, St. Etienne, Sporting Lisabon, Fiorentina, Anderlecht, Augsburg,

z 3. míst v základní skupině Ligy mistrů: FC Sevilla, FC Valencie, Galatasaray, Šachtar Doněck.

Losování se uskuteční v pondělí 14. prosince.

Vedoucí branku mohl přidat v 72. minutě Konaté, ale ani tentokrát se neprosadil. O čtyři minuty později Konaté prošel po pravé straně do vápna a předložil míč před odkrytou branku střídajícímu Lafatovi, který poslal hosty do vedení. O deset minut později přidal Lafata svůj pátý gól v šestém utkání a bylo rozhodnuto.

Sparta zakončila vystoupení v Evropské lize bez porážky s bilancí tří výher a tří remíz. Pro úvodní zápas jarního play-off, v němž může narazit mimo jiné na slavný Manchester United, však přišla o Frýdka, kterého po třetí žluté kartě v soutěži čeká automatický trest na jedno utkání. Podzim v pohárech letenskému klubu vynesl zhruba 135 milionů korun.

APOEL Nikósie - Sparta Praha 1:3 (1:0)

Branky: 6. Cavenaghi - 77. a 87. Lafata, 63. Juliš. Rozhodčí: Vad - Albert, Berettyán (všichni Maď). ŽK: Vander, Efrem - Vácha, Brabec, Frýdek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články