Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Spartu vyzývá Slovan. Udělají Letenští důležitý krok k postupu?

Praha - Sparta má před sebou klíčový zápas podzimu. O víkendu Letenští jasně prohráli v Plzni a v lize na ni ztrácejí již čtyři body. Zápas se Slovanem nyní hodně napoví o tom, zdali se české týmy popáté v řadě kvalifikují do jarní části evropských pohárů. Jestliže Sparta nad Slovanem zvítězí, k postupu bude mít mimořádně blízko. Přímý přenos utkání sledujte v rámci Studia Fotbal od 20:35 na ČT sport a našem webu.

Utkání Slovan - Sparta
zdroj: ČTK autor: Jan Koller

Sparta se potřetí během posledních pěti let může kvalifikovat do jarní fáze Evropské ligy. Jestliže porazí Slovan a Neapoli se podaří totéž doma proti Young Boys, odcestují Letenští do Bernu s vědomím, že jim stačí remíza z posledních dvou zápasů k postupu.

Utkání proti Slovanu je pro Spartu papírově nejjednodušší cestou ke třem bodům. Slovan je ve skupině poslední, bez bodu a bez vstřelené branky. Naopak gólů obdržel ve třech utkáních hned deset.

Letenští vědí, že do utkání vstupují jako favorité, je jim však jasné, že se jedná o utkání v evropských pohárech, kde nelze nikoho podcenit. "Jdeme do zápasu se zdravým respektem, protože víme, že i v utkání v Bratislavě byly pasáže, kdy nám byl Slovan hodně rovnocenným partnerem," uvědomuje si trenér Lavička.

A podobně situaci vidí i kapitán David Lafata. "Nemyslím si, že bychom se díky tomu vítězství měli cítit nějak sebevědomější. Utkání v Bratislavě bylo poznamenané přerušením. Slovan tím de facto ztratil šanci na postup, takže mohou hrát v klidu. Očekávám úplně jiný zápas," myslí si třiatřicetiletý útočník. "Navíc teď noví trenéři určitým způsobem pozměnili sestavu, zapracovali tam nové hráče, kteří určitě budou cítit šanci ukázat se tady Letné a potrápit nás," přidává Lavička.

Jeho tým v sobotu podlehl v důležitém ligovém utkání Plzni 0:2. A skóre mohlo být pro Spartu mnohem hrozivější, Letenští se nedokázali vypořádat s kombinační lehkostí i agresivitou při napadání ze strany Viktorie.

Na zápas však sparťané již myslet nechtějí. "Zápas v Plzni se nám nepovedl, o tom není pochyb. My jsme si k tomu řekli svoje. Poslední dva dny probíhala intenzivní příprava na Slovan," uvedl Lavička. Jestli bude sestava totožná jako proti Viktorii, nechtěl rozebírat. "Nechci, aby to bylo viděno tak, že jeden nepovedený zápas by měl rozmetat vše dobré, co jsme doposud vytvořili. Tak to určitě není," přidal kouč.

O bezpečnostní situaci k utkání Sparta - Slovan čtěte více zde (//sport/fotbal/evropska-liga/291344-nejvetsi-riziko-slovan-budeme-maximalne-pripraveni-ujistuje-mluvci-sparty/).

"Samozřejmě žádná porážka mužstvu nepřidá, ale na druhou stranu porážky ke sportu patří. Kdybychom se měli hroutit z jedné porážky, bylo by to špatně. Teď se ukáže, jak silný tým jsme, jestli to dokážeme zvládnout," drží se při zemi Lafata.

Poprvé se na Letné v roli protivníka na lavičce soupeře představí sparťanská legenda Jozef Chovanec. Jeho týmu se začalo konečně více dařit, v domácí soutěži zvítězil ve dvou zápasech z posledních tří. Zcela však kapituloval v derby proti Trnavě, ze kterého si odnesl debakl 0:4.

Přestože Slovan již prakticky ztratil šanci na postup, pořád jde o teprve druhé soutěžní federální derby za posledních dvacet let a belasí mohou hrát o prestiž bez tlaku na úspěch. "Je to Evropská liga, hrajete o profesionální čest, za klub, sám za sebe. Hráči i trenéři mají za co hrát. V každém zápase jde na téhle úrovni a na úrovni mužstev typu Sparty a Slovanu o hodně," prohlásil Chovanec.

Bilance:

ČR - Slovensko 14 5-3-6 15:10

1998/99 UEFA: Slavia Praha - Inter Bratislava 4:0, 0:2
2001/02 UEFA: Liberec - Slovan Bratislava 2:0, 0:1
2007/08 LM: Žilina - Slavia Praha 0:0, 0:0 (na pen. 3:4)
2008/09 UEFA: Liberec - Žilina 1:2, 1:2
2008/09 UEFA: Žilina - Slavia 0:0
2010/11 LM: Sparta - Žilina 0:2, 0:1
2014/15 EL: Košice - Liberec 0:1, 0:3
2014/15 EL: Slovan Bratislava - Sparta 0:3.

Předpokládané sestavy

Sparta: Bičík - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Vácha - Konaté, Dočkal, Matějovský, L. Krejčí - Lafata
Slovan: Perniš - Niňaj, Jablonský, Kolčák, Hudák - Žofčák, Štefánik, Soumah, Lásik - Peltier, Halenár

Zajímavosti

- výhra 3:0 byla z Bratislavy pro Spartu nejvyšší pohárovým vítězstvím venku v Evropské lize, Slovan si naopak vyrovnal nejvyšší domácí porážku
Sparta vyhrála všechny 4 domácí pohárové zápasy v sezoně, navíc v nich dala 17 branek
- Slovan v minulém utkání se Spartou vyrovnal rekord Steauy Bukurešť a CSKA Sofia, které na první vítězství v základní skupině EL čekaly devět zápasů
- sparťané Bičík s Breznaníkem v minulosti hráli za Slovan, ve Spartě naopak působil záložník bratislavského celku Žofčák
- ve Slovanu působí čeští hráči Fořt s Jablonským, kteří v minulosti nastupovali za pražského rivala Sparty Slavii

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články