Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta přehrála Slovan 3:0. Zápas přerušily potyčky fanoušků

Bratislava  Sparta vyhrála ve 3. kole základních skupin Evropské ligy na hřišti Slovanu Bratislava jasně 3:0. Zápas musel kvůli potyčkám v hledišti ve 41. minutě rozhodčí přerušit. Delegát UEFA rozhodl asi po půlhodinové pauze, že se může ve hře pokračovat. Ve druhém poločase se gólově prosadili Lafata, Konaté a Krejčí.

Fanoušci Sparty na stadionu na Pasienkách
zdroj: ČTK autor: Jan Koller

"Jsme rádi, že jsme vyhráli, ale všechno, co bylo okolo, trošku dojem z fotbalu kazí. Myslím, že to na fotbal nepatří. Nejhorší na tom je, že vám před zápasem řeknou, že když tam vběhnou, běžte tam do jižní tribuny. Takže oni s tím počítali," prohlásil po utkání střelec vítězného gólu Lafata.

Prvních dvacet minut nepřineslo mnoho zajímavého. Hru silně ovlivňoval podmáčený terén na stadionu na Pasienkách. V 21. minutě se z ničeho nic objevili v šanci Lafata s Costou. Sparťanský kanonýr hlavou nabídl míč úplně volnému spoluhráči, ale ten nepochopitelně také hlavičkou trefil z metru jen břevno.

To bylo opět na další minuty jediné pozdvižení. Domácí fotbalisté se snažili napadat hluboko na útočné polovině, navíc Pražané museli postupovat proti silnému větru. V 36. minutě protáhl Bičíka dalekou střelou Grendel.

Útok sparťanských chuligánů utnuli až těžkooděnci

Ve 41. minutě rozhodčí musel utkání přerušit, sparťanští fanoušci totiž povalili plot a zaútočili na příznivce Slovanu. Někteří z nich vnikli na hřiště. Zakročit museli těžkooděnci. Nehrálo se asi půl hodiny, bezpečnostní komise UEFA nakonec rozhodla, že se může pokračovat.

Vítězslav Lavička k výtržnostem:

"To, co se událo, poškozuje klub a je to špatně pro celý fotbal i Spartu. Věřím, že na Letné naše pořadatelská služba bude lépe připravena, než tomu bylo dnešní večer tady, ale hlavní vina je někde jinde."

Stadion na Pasienkách přitom málem neprošel schválením UEFA pro zápasy evropských soutěží. Slovan nakonec funkcionáře přesvědčil, aby dostal výjimku. "Když jsme se kvalifikovali, největší otázka byla, kde budeme hrát. Padalo, že bychom hráli v Edenu, že bychom hráli v Maďarsku v Györu, 60 kilometrů daleko, všichni byli zklamaní a nakonec se stalo tohleto," řekl bývalý trenér Slovanu František Straka.

Je nám líto, video expirovalo.
Záběry potyček fanoušků na stadionu na Pasienkách

Slovanu se ve druhém poločase začala rozpadat defenzíva

I na začátku druhého poločasu pokračoval duel ve velmi vlažném tempu. Přesto se Sparta dokázala pomalu propracovávat do šancí a v 56. minutě z převahy vytěžila i gól. Po přihrávce Krejčího skóroval zřejmě z ofsajdové situace Lafata. "Jasně, že nás první gól uklidnil, protože to bylo takové dobývání branky, ten terén i počasí bylo všelijaké. Zaplaťpánbůh, že to (ofsajd) rozhodčí nepostřehl," podotkl Lafata. V obraně Slovanu se začala objevovat okénka a v 61. minutě zvýšil vedení Konaté.

V 73. minutě vyšla sparťanům souhra po ose Matějovský, Krejčí a zakončující Dočkal. Třetímu gólu zamezil výborným zákrokem Perniš. O čtyři minuty mohl Slovan snížit, to když se do velmi dobré střelecké příležitosti dostal Halenár. Na 3:0 zvýšil po krásné rychlé akci Konatého po pravé straně Krejčí. Stačilo mu jen nastavit nohu na střílený centr a Perniš neměl nárok.

"Myslím, že první poločas jsme nebyli úspěšní, protože jsme hráli nedostatečně rychle a Slovan nás stačil zavírat a těžko jsme se prosazovali. Pak jsme si řekli nějaké připomínky během té neplánované přestávky a poločasové pauzy. Druhý poločas jsme se zlepšili, zrychlili hru, zpřesnili kombinaci a z těch ofenzivních akcí jsme vytěžili tři důležité góly," zhodnotil utkání trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Sparta díky vítězství ukončila dvouleté čekání na pohárovou výhru ze hřiště soupeře. Navíc po nečekané prohře favorita skupiny Neapole s Bernem se s oběma celky srovnala na šesti bodech. Slovan je poslední a ani na devátý pokus v základní skupině Evropské ligy nevyhrál, a vyrovnal tak nelichotivý rekord Steauy Bukurešť a CSKA Sofia.

Slovan Bratislava - Sparta Praha 0:3 (0:0)

Branka: 57. Lafata, 61. Konaté, 81. Krejčí. Rozhodčí: Strömbergsson - Gustavsson, Flink (všichni Švéd.). Bez karet. Diváci: 6 891.

Sestavy:

Slovan: Perniš - Bagayoko, Gorosito, Kolčák, Čikoš - Žofčák, Halenár (79. Fořt), Lásik, Grendel (76. Hudák), Jablonský (59. Kubík) - Soumah. Trenér: Chovanec.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Holek, J. Brabec, Costa - Dočkal (90.+1 Mareček), Vácha, Matějovský (80. Vacek) - Konaté, Krejčí - Lafata (86. Přikryl). Trenér: Lavička.

První poločas byl v závěru na 35 minut přerušen kvůli řádění fanoušků Sparty.

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Myslím, že první poločas jsme nebyli úspěšní, protože jsme hráli nedostatečně rychle a Slovan nás stačil zavírat a těžko jsme se prosazovali. Pak jsme si řekli nějaké připomínky během té neplánované přestávky a poločasové pauzy. Druhý poločas jsme se zlepšili, zrychlili hru, zpřesnili kombinaci a z těch ofenzivních akcí jsme vytěžili tři důležité góly." 

Jozef Chovanec (trenér Slovanu): "Nebylo to nic speciálního, žádná nostalgie. Byl jsem v očekávání. My jsme předtím nehráli bohužel soutěžní zápas, takže to byl ostrý start. Hodně to dnešní zápas ovlivnilo. Neměl jsem možnost poznat hráče úplně zblízka, měli jsme jenom tři tréninky, to je krátká doba. My jsme měli největší problém při inkasované brance s koncentrací, kdy mužstvo spadlo psychicky dolů ještě níž. Myslím, že ve 21. století tohle (řádění fanoušků) na fotbalové stadiony už nepatří a bohužel se to stalo. Určitě to ovlivnilo ten zápas a psychiku hráčů, ale nás ovlivnil hlavně první inkasovaný gól. Naše situace ve skupině je složitá. Musíme přemýšlet dopředu, teď se nekoukáme na zápasy Evropské ligy. Musíme si vyhodnotit dnešní zápas, abychom se mohli od čeho reálně odrazit."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články