Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Benfica prokletí neprolomila. Evropskou ligu vyhrála FC Sevilla

Turín (Itálie) – Triumf v Evropské lize slaví FC Sevilla. Bezgólové finále proti Benfice Lisabon rozhodly až pokutové kopy. Rozhodující penaltu proměnil Gameiro. Portugalský šampion tak neprolomil finálové prokletí. Od úspěšné obhajoby prvenství v někdejším Poháru mistrů evropských zemí v roce 1962 prohrála osm závěrečných bojů, do nichž v evropských soutěžích postoupila.

Benfica Lisabon - FC Sevilla
zdroj: ČTK/EMPICS

Do první šance se ve třetí minutě dral útočník Benfiky Lima, ale včas mu balon od kopačky rukou vypíchl portugalský gólman ve službách Sevilly Beto. Podobně dopadl na druhé straně kolumbijský forvard Bacca, který se také neprosadil do zakončení. V deváté minutě předvedla Sevilla, čím dokáže okouzlit fanoušky a zároveň zarmoutit své soupeře – rychlý protiútok. Baccovi ovšem zkazil radost zdvižený praporek asistenta – finální přihrávka na něj směřovala do ofsajdu.

Rychlý útok Benfiky po pravém křídle rázně utnul Moreno, za svůj hrubý skluz dostal žlutou kartu. Po následném centru se k míči na malém vápně dostal Garay, ale trefil jen připraveného Beta. Střet s Morenem odnesl zraněním Sulejmani, o několik minut později musel střídat. Hrálo se opatrně, ale také tvrdě. Za třicet minut zasvítily na ploše tři žluté karty.

Ve 37. minutě po rychlé akci to zkoušel technickým obstřelem Moreno, ale s jeho pokusem si gólman Benfiky Oblak bez problémů poradil. O chvilku později se ve vápně dostal k balonu Bacca, ale vleže nedokázal míč namířit do branky. Kolumbijský útočník se odpískání faulu nedočkal.

Oživení na konci poločasu

Do vedení mohla jít v nastaveném čase prvního poločasu Benfica, když se k balonu těsně před Betem dostal Maxi Pereira. Portugalský gólman předvedl parádní zákrok a míč jednou rukou reflexivně vyrazil. Následně si Beto poradil i s tvrdou střelou Rodriga. Úplnou tečkou byl pád Gaitána v pokutovém území - rozhodčí ale penaltu správně neodpískal.

Benfica Lisabon - FC Sevilla
zdroj: ČTK/EMPICS

Jak Benfica první půli skončila, tak začala i tu druhou. Ve 49. minutě po bleskové akci střílel Lima, ale z brankové čáry míč vykopl jeden z obránců. Poté ještě pálil Rodrigo, ale i jeho pokus byl zblokován. O chvíli později bylo rušno na druhé straně. Rakitič vybídl přihrávkou za obranu k zakončení Reyese, který se hnal na osamoceného Oblaka. Záložníka Sevilly však ještě stačil rozhodit Luisao a střela skončila mimo tři tyče.

Ve druhé polovině zápasu se oba týmy už zdaleka nedržely tolik při zdi. Útoky se přelévaly z jedné strany na druhou. V 59. minutě se ke střele dostal lisabonský Rodrigo, který trefil ruku obránce Sevilly, ale německý sudí zůstal ledově klidný. O dvě minuty později se do dobré příležitosti dostal Reyes, ale Beta neprostřelil. V 72. minutě pronikl do šestnáctky Pereira – hledal ale ještě přihrávkou Limu. Obránce Sevilly Coke byl šikovnější a nebezpečí včas odvrátil.

Seriál neproměněných šancí nebral konce. V 84. minutě zkusil štěstí ranou zdálky Siqueira. Nádhernou střelu s velkým vypětím odvrátil na roh Beto. O minutu později nenamířil přesně hlavou do odkryté branky lisabonský Garay. Tentýž hráč se dostal ještě v nastavení k odraženému balonu, ale v akrobatické pozici pálil nad branku.

Benfica nezvládla penalty

Prodloužení načali oba finalisté velmi opatrně. V největší šanci se ocitl Bacca. Pověsti skvělého kanonýra však nedostál a po sólovém úniku vystřelil těsně vedle pravé tyče gólmana Benfiky. V pokutových kopech selhala Benfica, jejíž hráči dvakrát zaváhali. Oproti tomu fotbalisté Sevilly byli stoprocentní.

V současnosti pátý tým španělské ligy Sevilla vyhrála Evropskou ligu potřetí. Dříve se radovala v letech 2006 a 2007.

Sevilla - Benfica 0:0, 4:2 na penalty

Penaltu proměnili: Bacca, Mbia, Coke, Gameiro - Lima, Luisao. Penaltu neproměnili: Cardozo, Rodrigo (oba Benfica). Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ŽK: Fazio, Moreno, Coke - Siqueira, A. Almeida. Diváci: 33 120. Sestavy:

Sevilla: Beto - Coke, Pareja, Fazio, Moreno - Mbia, Carrico - Reyes (78. Marin, 104. Gameiro), Rakitič, Vitolo (110. Figueiras) - Bacca. Trenér: Emery.

Benfica: Oblak - M. Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (99. Cardozo) - Amorim, A. Gomes, Gaitán (119. Cavaleiro) - Sulejmani (25. A. Almeida), Lima, Rodrigo. Trenér: Jesus.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články