Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Liberci v odvetě s Alkmaarem upřeli penaltu, po remíze v pohárech končí

Alkmaar - Fotbalisté Liberce si osmifinále Evropské ligy nezahrají. Severočeši v odvetě úvodního kola vyřazovací fáze v Alkmaaru remizovali 1:1, ale k postupu jim to nestačilo. Po domácí porážce 0:1 před týdnem jejich cesta soutěží od 2. předkola skončila. Skóre stejně jako U Nisy otevřel kapitán AZ Nick Viergever, v 72. minutě srovnal Jevgenij Budnik, ale postupovou trefu hosté nepřidali. Utkání jste mohli sledovat v podrobné on-line reportáži.

Utkání AZ Alkmaar - Slovan Liberec
zdroj: ČTK/AP autor: Patrick Post

Alkmaar tak v rozmezí tří let vyřadil oba severočeské sousedy, v létě 2011 přešel v předkole přes Jablonec. Liberec, který si zahrál v Evropě vyřazovací část po dlouhých dvanácti letech od postupu do čtvrtfinále Poháru UEFA, začal podobně jako před týdnem opatrně. Také sedmý celek nizozemské ligy se s náskokem 1:0 nikam nehnal, a tak se na úvodní náznak šance čekalo čtvrt hodiny. Pak si Jóhannsson narazil s Beerensem, ale z první pálil nad.

Za čtyři minuty už hosté prohrávali. V předchozích dvou jarních duelech inkasovali Severočeši všechny tři branky po standardkách, ale nepoučili se z toho. Po rohovém kopu zůstal nepokrytý Viergever a hlavičkou překonal slovenského gólmana Hrošša, který v brance dostal přednost před Kovářem. V tu chvíli Slovan potřeboval k postupu dvakrát skórovat.

Liberečtí mohli zpola zaplněný stadion záhy umlčet vyrovnáním, jenže Rajnoch po zpětné přihrávce trefil přízemní střelou z vápna pouze gólmana Estebana. Hostům pak ještě víc zkomplikovalo plány zranění Frýdka, jehož nahradil Douglas.

AZ Alkmaar - Slovan Liberec
zdroj: ČTK/AP autor: Patrick Post

Severočeši potřebovali k postupu vstřelit dvě branky a po přestávce přidali. V 55. minutě pálil těsně mimo Pavelka, vzápětí protáhl Estebana dalekonosným pokusem Rybalka. Alkmaar, který o víkendu podlehl v domácí lize Ajaxu Amsterodam 0:4, se chvíli jen bránil, pak ale opět zvýšil aktivitu. Definitivně rozhodnout mohl v 68. minutě Elm, proti němuž se vytáhl skvělým zákrokem Hroššo.

Šilhavý stáhl Jarolíma a do útoku poslal tradičního žolíka Pimparu, původním povoláním stopera. Liberec znovu přitlačil a osmnáct minut před koncem oživil naději na postup. Po Rybalkově rohu doklepl míč na zadní tyči do sítě Budnik a dočkal se prvního soutěžního gólu za Slovan.

Hosté ještě víc otevřeli hru, v divokém závěru přežili několik soupeřových brejků i šanci Alkmaaru po rohu a sami mohli vstřelit postupovou branku. Esteban ale tečovaný míč v závěru zázračně vyškrábl na roh po hlavičce Šurala a gól nedal Slovan ani v dlouhém nastavení po ošetřování Fleišmana, kdy míč po jeho střele skončil mimo. Před tím měl však Liberec po ruce jednoho z blokujících hráčů ve vápně kopat pokutový kop. Píšťalka ukrajinského rozhodčího Boika však zůstala němá.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání AZ Alkmaar - Slovan Liberec

Jaroslav Šilhavý, trenér Liberce po zápase:

"Samozřejmě jsme zklamaní, že naše cesta Evropou skončila. Myslím ale, že v dnešním utkání naše mužstvo rozhodně ostudu neudělalo a loučíme se s Evropskou ligou se ctí. V závěru jsme tak kvalitního soupeře, jako je Alkmaar, zatlačili. Myslím, že se hodně strachovali o postup. Byli jsme hodně blízko. Musím klukům poděkovat, podali výborný výkon."

AZ Alkmaar - Slovan Liberec 1:1 (1:0)

Branky: 19. Viergever - 72. Budnik. Rozhodčí: Bojko - Kornijko, Volodin (všichni Ukr.). ŽK: Gouweleeuw, Viergever, Lewis - Coufal, Šural, Budnik. První zápas: 1:0, postoupil Alkmaar.

Alkmaar: Esteban - Reijnen, Gouweleeuw, Wuytens, Viergever - Gudelj, Ortiz, Elm - Beerens (87. Poulsen), Jóhannsson (75. Lewis), Gudmundsson. Trenér: Advocaat.

Liberec: Hroššo - Coufal, Kováč, Rajnoch, Fleišman - Šural, Pavelka, Rybalka, Jarolím (69. Pimpara), Frýdek (31. Douglas) - Budnik (83. Kolár). Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy