Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Plzeň se utká se Šachtarem, Liberec vyzve Alkmaar

Nyon (Švýcarsko) - Fotbalisté Plzně se v jarní fázi Evropské ligy utkají se Šachtarem Doněck, za který hraje český reprezentant Tomáš Hübschman. Druhý český zástupce Slovan Liberec vyzve nizozemský Alkmaar.

Fotbalisté Plzně a Liberce
zdroj: ČT24 / ČTK

Plzeň narazí na čtrnáctý celek aktuálního pořadí podle koeficientu UEFA. V osudí byly už jen dva papírově silnější celky - Benfica Lisabon a Lyon. Šachtar stejně jako Plzeň patří mezi osmičku celků, které do EL zamířily z třetích míst ve skupinách Ligy mistrů. Ve skupině A skončil ukrajinský klub těsně za Leverkusenem a Manchesterem United, se kterým doma remizoval 1:1 a venku prohrál těsně 0:1.

"Moc z toho nadšení nejsme, ale s každým se dá hrát. Měli jsme své favority, ale Šachtar nikdo nechtěl. Budeme se s tím muset porvat. Určitě to nevzdáváme, půjdeme do toho naplno a uvidíme, jak to dopadne," uvedl záložník Plzně Milan Petržela. (více čtěte zde)

Šachtar Doněck, zápasy proti českým týmům v evropských pohárech:

2000/01, 3. předkolo LM: Slavia - Šachtar 1:0 a 0:2 po prodloužení

2000/01, základní skupina LM: Sparta - Šachtar 3:2 a 1:2

Ukrajinský mistr patří dlouhodobě mezi evropské velkokluby. Mimo jiné přivádí do Evropy velké talenty z Brazílie. Aktuálně má trenér Mircea Lucescu na soupisce hned deset Brazilců včetně Douglase Costy, Bernarda, Luize Adriana či Alexe Teixeiry, kteří patří mezi klíčové postavy týmu. K nim se řadí také chorvatský bek Dario Srna, Argentinec Facundo Ferreyra a také Hübschman, který je v týmu už devět let a patří ke služebně nejstarším hráčům Šachtaru.

Sport
zdroj: ČT4

Liberec měl při losu přeci jen více štěstí. Hrozilo mu, že dostane Benfiku či Valencii, nakonec však na něj jako poslední v osudí zbyl Alkmaar, který je momentálně v nizozemské lize až na sedmém místě.

"Alkmaar není soupeř, přes kterého bychom neměli šanci postoupit, tedy alespoň podle jména. Ono se na to ale nehraje. Rozhodovat bude kvalita na hřišti a tu aktuální sílu Alkmaaru neznám," uvedl sportovní ředitel Liberce Jan Nezmar.

AZ Alkmaar, zápasy proti českým týmům v evropských pohárech:

2006/07, 2. kolo Poháru UEFA: Alkmaar - Liberec 2:2

2011/12, 3. předkolo EL: Jablonec - Alkmaar 0:2 a 1:1

Slovan už se s Alkmaarem utkal v Poháru UEFA v roce 2006, tehdy na jeho hřišti remizoval 2:2. Před dvěma roky Alkmaar postoupil přes jiný český tým Jablonec z 3. předkola Evropské ligy po výsledcích 2:0 a 1:1. Momentálně mezi klíčové hráče patří americký útočník Aron Jóhannsson, který je s deseti góly třetím nejlepším střelcem Eredivisie.

Pokud by se Liberci podařilo postoupit, v osmifinále by narazil na lepšího z duelu Machačkala - Genk. Plzeň by se v osmifinále utkala buď s Oděsou, nebo Lyonem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih losu 2. kola a osmifinálových zápasů EL

Frankfurt s Václavem Kadlecem si zahraje proti vítězi EL z roku 2011 Portem. Dněpropetrovsk s brankářem Janem Laštůvkou a Ondřejem Mazuchem čeká Tottenham, který v základní skupině vyhrál všech šest zápasů, ale kvůli výsledkům v anglické lize propustil trenéra Andrého Villase-Boase.

PAOK Soluň, kde hostuje další český forvard Tomáš Necid, se střetne s lisabonskou Benfikou. Juventus Turín, jenž v rozhodujícím souboji o postup ze skupiny LM prohrál na hřišti Galatasaraye Istanbul, zase čeká jiný turecký tým Trabzonspor.

Los fotbalové Evropské ligy: 2. kolo (první zápasy 20. února, odvety 27. února): Plzeň - Šachtar Doněck (Hübschman), Liberec - Alkmaar, Dněpropetrovsk (Mazuch, Laštůvka) - Tottenham, Betis Sevilla - Kazaň, Swansea - Neapol, Juventus Turín - Trabzonspor, Maribor - FC Sevilla, Oděsa - Lyon, Lazio Řím - Ludogorec Razgrad, Esbjerg - Fiorentina, Ajax Amsterodam - Salcburk, Maccabi Tel Aviv - Basilej, Porto - Frankfurt (V. Kadlec), Machačkala - Genk, Dynamo Kyjev - Valencie, PAOK Soluň (Necid) - Benfica Lisabon.

Osmifinále (první zápasy 13. března, odvety 20. března):

Oděsa/Lyon - Plzeň/Šachtar, Liberec/Alkmaar - Machačkala/Genk, Lazio/Ludogorec - Dynamo Kyjev/Valencie, Porto/Frankfurt - Swansea/Neapol, Maribor/FC Sevilla - Betis Sevilla/Kazaň, Dněpropetrovsk/Tottenham - PAOK/Benfica, Maccabi/Basilej - Ajax/Salcburk, Juventus/Trabzonspor - Esbjerg/Fiorentina.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články