Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Fenerbahce má za korupci distanc. Do Evropské ligy se nepodívá

Lausanne (Švýcarsko) - Fenerbahce Istanbul, v němž působí i český obránce Michal Kadlec, neuspěl u sportovní arbitráže CAS s odvoláním proti dvouletému vyloučení z evropských fotbalových pohárů kvůli korupci. Mužstvo, které ho nahradí v Evropské lize, bude známo ve čtvrtek.

Michal Kadlec (vlevo) v souboji s Tomášem Rosickým
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Fenerbahce bylo z pohárů vyřazeno už na konci června, po odvolání k arbitráži ale dostalo do vyřešení případu možnost startovat v předkolech Ligy mistrů. V nich prošlo až do závěrečných bojů o místo v základní skupině, pak ale nestačilo na Arsenal. Tým trenéra Ersuna Yanala se tak měl představit v Evropské lize.

Istanbulský celek byl podruhé potrestán za korupční aféru z roku 2011, kdy kvůli ní také přišel o Ligu mistrů. Ústřední postavou skandálu je prezident Fenerbahce Aziz Yildirim, jenž podle vyšetřovatelů zmanipuloval 19 zápasů a byl za to odsouzen k téměř sedmi letům vězení.

Fenerbahce je druhým týmem vyloučeným z probíhajícího ročníku Ligy mistrů. Arbitráž nedávno zamítla odvolání Metalistu Charkov, který poté v posledním předkole prestižní soutěže nahradil PAOK Soluň. Řecký klub, za který nastupuje český útočník Tomáš Necid, však vypadl s Schalke 04.

Po Fenerbahce a Charkovu se bude arbitráž zabývat ještě odvoláním Besiktase Istanbul, který byl kvůli uplácení potrestán ročním zákazem startů v pohárech. Klubu, v němž působí stoper Tomáš Sivok, by měl CAS oznámit verdikt v pátek, tedy den po odvetném utkání předkola Evropské ligy s Tromsö. První zápas vyhrál norský celek doma 2:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články