Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Vyřazení Sparty v Göteborgu: Rána na prestiži i ekonomické ztráty

Göteborg/Praha - Blamáž, ostuda, zklamání a problém, který výrazně ovlivní i hodnocení celé sezony. Hodně negativ se po včerejšku valí na fotbalovou Spartu, která si překvapivým vyřazením ze 2. předkola Evropské ligy se švédským Häckenem zadělala na velké potíže. Pro tradičně ambiciózní letenský klub je to fiasko a zatím lze jen spekulovat nad tím, zda nespustí zemětřesení v realizačním týmu nebo v klubovém vedení.

Václav Kadlec
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

Před dvěma lety letenský klub vypadl ze 3. předkola Evropské ligy s Vasluií a ještě dlouho poté se mluvilo o tom, jak neúspěch celý klub poznamenal. Sparta jako by se nepoučila, její rivalové se jí teď mohou smát ještě víc, protože Häcken zdaleka nedosahoval kvalit rumunského celku.

Vyřazení z Vasluií navíc ve Spartě předznamenalo pozdější odchod kouče a generálního sportovního manažera Jozefa Chovance a nepovedené duely byly také nedobrovolnou rozlučkou pro dlouholeté opory brankáře Jaromíra Blažka a stopera Tomáše Řepku, jejichž zaváhání byla tehdy pro tým osudová.

Teď se bude řešit, jaká další budoucnost čeká třeba záložníka a bývalého kapitána Marka Matějovského i kouče Vítězslava Lavičku, jinak velkého oblíbence sparťanských příznivců. Jisté je, že na celý tým se ještě zvýší tlak poté, co na konci minulé sezony prohrál dostihy o mistrovský titul a potřetí za sebou v ligové soutěži bral jen stříbro.

Koeficient dostal vážnou ránu

Krach Sparty je špatnou zprávou i pro celý český fotbal, protože letenský celek nepřidá další body do společného koeficientu. Tím se tak snižuje možnost, že by se Češi posunuli na patnácté místo v Evropě, které by znamenalo nasazení dvou českých zástupců do předkol Ligy mistrů. Nyní v ní má právo startovat pouze český šampion. Přitom Češi po vydařené předchozí sezoně, kdy právě Sparta a ještě úspěšnější Plzeň připsaly hodně bodů, jsou už šestnáctí těsně za Izraelem.

Vyřazení s Häckenem pro Spartu znamená kromě kaňky na prestiži i velké ekonomické ztráty. EL sice nezaplní klubovou pokladnu jako případný úspěch v Lize mistrů, ale Sparta si loni v EL jen postupem do základní skupiny a v ní dosaženými výsledky vydělala kolem 60 milionů korun.

A další peníze znamenal postup do jarního play-off proti slavné Chelsea, která vyprodala letenský stadion, což garantovalo další nezanedbatelný finanční obnos. Nyní na další vypjaté zápasy s kvalitními soupeři před zaplněným stánkem Pražané mohou zapomenout. Minimálně do další sezony.

Kadlec je spokojený, ale na jak dlouho?

Ruku v ruce s vyřazením jde i fakt, že Sparta na evropském fóru nezviditelní své hráče, kteří tak pro zahraniční zájemce ztrácejí na hodnotě. Finanční díru tak možná vedení pražského klubu bude řešit prodejem opor; už dlouho se mluví o možném odchodu jednadvacetiletého ofenzivního klenotu Václava Kadlece do bundesligového Frankfurtu. Kolaps s Häckenem může Kadlecovo stěhování uspíšit, byť hráč v úterý se Spartou prodloužil smlouvu až do června 2016 a podle vyjádření ihned po podpisu je na Letné spokojený.

Sparta zřejmě doplatila i na nepříliš povedené letní přestupové období. Noví hráči - záložník Kamil Vacek a obránce Lukáš Pauschek - zatím sedí mezi náhradníky, po odchodu útočníka Léonarda Kweukeho a onemocnění Romana Bednáře kouč Lavička neměl ani příliš na výběr v útočné fázi, kde se sice daří Davidu Lafatovi, ale v důležité odvetě s Häckenem se ani on neprosadil.

Jediným pozitivem ve včerejší odvetě byl výkon gólmana Tomáše Vaclíka. S obranou čtveřící dlouho odolávali ofenzivě Švédů a několika skvělými zákroky držel naději na postup. Nakonec ho v 84. minutě překonal Ericsson po standardní situaci.

Brankář Sparty Tomáš Vaclík o klíčovém momentu utkání - brance Häckenu:

Lavičkovi svěřenci si budou ještě dlouho vyčítat, že se švédským týmem doma neudrželi průběžné vedení 2:0 a po konečné remíze 2:2 jeli pod tlakem do Göteborgu, kde je srazila prohra 0:1.

Sparťané se teď můžou chlácholit jen tím, že po vyřazení z EL budou mít dost energie na ligovou soutěž, v níž naposledy slavili titul v roce 2010. To je ale jen malá útěcha. Jisté je, že v dalších dnech na Letné zavládne hustá a pochmurná atmosféra.

Zdroj
ČTK, isport.cz, sparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články