Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Liberec urval postup přes Rigu a vyzve Curych

Liberec - Fotbalisté Liberce dokázali vymazat manko 1:2 z prvního utkání proti Skontu Riga a po domácí výhře 1:0 postoupili do 3. předkola Evropské ligy. O jedinou branku utkání se ve 14. minutě zasloužil konžský útočník Dzon Delarge. Skonto mohlo vyrovnat ve 24. minutě z penalty, brankář Kovář ale předvedl fantastický zákrok. Slovan se o postup do play-off utká se švýcarským FC Curych.

Utkání Slovan Liberec - Skonto Riga
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Až do konce jsme museli bojovat o postup, až teď jsme si oddychli. Jsem rád, že jsme první krok udělali," řekl na tiskové konferenci trenér Jaroslav Šilhavý. "Byly to strašné nervy. Jsem rád za postup, ale musíme se hrozně moc zlepšit," doplnil kapitán Radoslav Kováč.

Liberečtí při své soutěžní premiéře před domácím publikem od začátku převzali otěže hry a měli podobně vyvedený nástup jako před týdnem v Lotyšsku. Kouč Šilhavý udělal jedinou změnu v sestavě, když místo Fleišmana nasadil Delarge, a mohl si k tomuto kroku gratulovat.

Konžský útočník na pravé straně hřiště dělal Skontu velké problémy. V deváté minutě ještě Kalitvincevův rohový kop směřující do branky odvrátil hostující gólman, za pět minut už ale kapituloval. Frýdkův dlouhý aut prodloužil Rabušic a nabíhající Delarge hlavou otevřel skóre.

Skonto se většinu času bránilo, ale když vyrazilo na libereckou obrannou polovinu, dokázalo zahrozit. Šabalova střela těsně minula tyč a ve 23. minutě byl tým z Rigy ještě blíž vyrovnání. Rozhodčí Johnsen po nenápadném souboji uvnitř vápna odpískal penaltu, ale Sinelnikovse vychytal Kovář a udržel Slovanu postupový náskok. "Musím poděkovat asistentovi trenéra, měl jsem informace, jak by tu penaltu měl kopnout. Takže trenérovi velká večeře," smál se Kovář.

Vášně ještě víc vyhrotila strkanice mezi hráči po zákroku Kušníra, norský sudí nakonec nikoho nevyloučil. Liberec mohl ještě do pauzy zvýšit, kdyby střílející Rabušic a hlavičkující Kelič lépe zamířili. Skonto potřebovalo k postupu vstřelit gól, a tak po pauze muselo otevřít hru. Liberec se více zaměřil na obranu, do žádných velkých šancí ale soupeře nepouštěl, jen k náznakům.

Naopak sám mohl pojistit náskok, jenže nedotáhl několik nadějných brejků. V 90. minutě divákům zatrnulo, když po souboji s Kovářem spadl Mingazov, ale sudí druhou penaltu neodpískal. "Rozhodčí ji nepískl, tak nebyla. Smrdělo to," podotkl liberecký gólman. Kováč připustil, že se asi zákrok dal odpískat. "Zdálo se, že penalta byla, ale nepískl ji. Naopak v první půli jsem penaltu neviděl, tak to možná kompenzoval," přemítal Kováč.

Liberec tak po šesti zápasech v evropských pohárech poprvé v základní hrací době zvítězil a slavil vydřený postup. Podle Šilhavého možná na některé hráče důležitost utkání trochu dolehla. "Šlo o hodně. Někteří hráči ještě nehráli poháry, navíc stačil jeden gól, abychom byli venku. Na úvod sezony by to bylo hodně špatné pro atmosféru. Možná to hráčům svázalo nohy," dodal Šilhavý.

Trenér Skonta Riga Tamaz Pertia: "Myslím, že jsme odehráli dobrý dvojzápas. Liberci jsme byli důstojným soupeřem a utkání by možná více slušela remíza 1:1. Liberci každopádně musím pogratulovat, moc se mi líbilo, jaká tady panovala atmosféra."

Už za týden Severočeši rozehrají doma 3. předkolo proti Curychu. "Zatím jsem si jen v rychlosti projel jejich soupisku, Radek Kováč (bývalý hráč Basileje) říkal, že nás nečeká nic lehkého, že tamní liga je na velmi dobré úrovni. Asi nebudeme favoritem, ale o to lepší to možná pro nás bude. Samozřejmě nemluvím poraženecky," uvedl Šilhavý.

Slovan Liberec - Skonto Riga 1:0 (1:0)

Branka: 14. Delarge. Rozhodčí: Johnsen - Midthjell, Engan (všichni Nor.). ŽK: Kelič, Kušnír, Rybalka, Kalitvincev - Šabala, Rugins, Mingazov, Laizans. Diváci: 5707. První zápas: 1:2, postoupil Liberec.

LIBEREC: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Frýdek - Hušek, Rybalka (72. Šural) - Delarge, Pavelka, Kalitvincev (90. Fleišman) - Rabušic (80. Sackey). Trenér: Šilhavý.

RIGA: Grybauskas - Gabovs, Rode, Bulvitis, Osipovs (83. Klimiašvili) - Mingazov, Laizans, Fertovs (84. Blanks), Sinelnikovs (39. Rugins) - Šabala - Karašauskas. Trenér: Pertia.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články