Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Fenerbahce je soubor individualit, soudí Sivok o soupeři Plzně

Istanbul/Praha - Po nadílce 5:0, kterou věnovali plzeňští fotbalisté Neapoli, teď Viktorii čeká další velmi silný soupeř - Fenerbahce Istanbul. A podle reprezentačního stopera Tomáše Sivoka, jenž působí v konkurenčním Besiktasi, se Plzeň v osmifinále Evropské ligy nemá čeho bát.

Tomáš Sivok v dresu Besiktase
zdroj: ČT24 autor: Jose Coelho

"Fenerbahce je ambiciózní klub, kterému unikla Liga mistrů, takže má teď za úkol dojít co nejdál v Evropské lize a pokud možno ji vyhrát," popisuje soupeře Plzeňských Sivok. "Já si ale myslím, že se Plzeň nemusí vůbec bát. Je to tak silný a sebevědomý tým, který může hrát s každým," dodává obratem reprezentační stoper. 

Sivok ani nepovažuje za příliš velkou nevýhodu pro Viktorii to, že začíná doma. "Mohlo by zafungovat vysoké ego hráčů Fenerbahce, můžou mít v týmu menší problémy. Pokud Plzeň zvládne první zápas, Fenerbahce bude pod obrovským tlakem. Hrát před domácím publikem a prohrávat tady není moc lehké. Hráči by se mohli začít v kabině hádat nebo něco takového," mínil Sivok.

"S Fenerbahce je to tak trochu jako s celým tureckým národním týmem. Velké individuality, ale nefunguje jim to úplně jako týmu. Plzeň na mě na hřišti působí hodně týmově a maká každý za každého."

Nepochybuje o tom, že Západočeši se s tureckým "peklem" vyrovnají, protože nasbírali zkušenosti z velkých zápasů v Lize mistrů. "Už zažili zápasy v Barceloně či v Miláně, kde sice prostředí asi nebylo tak bouřlivé, ale určitě to zvládnou," podotkl. Fanoušci podle něj navíc nejsou nenávistní. "S problémy s fanoušky mimo stadion jsem se tady nikdy nesetkal. Když je potkám na ulici, tak se se mnou chtějí fotit, i když fandí Galatasarayi nebo Fenerbahce. Na stadionu jsou blázni a snaží se co nejvíce podpořit svůj tým. Když je ale nějak neprovokujete, tak to berou sportovně," řekl Sivok, který působí v Besiktasi pátým rokem.

Plzeň varuje především před individuální kvalitou jednotlivých hráčů Fenerbahce, hlavně v ofenzivě. "Jejich největší síla je individuální vybavenost hráčů. Teď udělali Weba, který hrával za Mallorku. Sow přišel jako kanonýr z Lille, Kuijt a Stoch jsou také skvělí hráči. Na všech postech jsou dobří, i když silnější mají ofenzivu," řekl Sivok.

V Turecku prý vzbudil hladký postup Plzně přes Neapol velkou pozornost, stejně jako sympatický výkon Sparty Praha, která na Stamford Bridge sahala po prodloužení a s Chelsea vypadla až kvůli gólu v druhé minutě nastavení. "Mělo to velký ohlas i tady v Turecku, to se dobře poslouchá. Ukázalo to, že český fotbal i liga jsou na vzestupu a že hráči mohou chodit ven přes Plzeň a Spartu, kterým mohou nejprve pomoci v pohárech," míní Sivok.

Jako bývalého sparťana ho smolné vyřazení letenského celku hodně mrzelo. "Je to kruté, ale jak říkal trenér Lavička, je to dobrá zkušenost do budoucna. Nemusejí se rozhodně stydět, pro český fotbal je to velký úspěch," dodal Sivok.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články