Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Lavička: Ještě to nevzdáváme, ale Chelsea má lepší pozici

Praha - Těsná porážka 0:1 s Chelsea fotbalisty pražské Sparty zarmoutila. Po prvním utkání play-off Evropské ligy smutnili o to víc, že londýnský velkoklub rozhodl jedinou trefou sedm minut před koncem a nerozhodný výsledek, kterého by si považovali, jim těsně unikl. Šance Sparty podle něj pořád žijí, byť je Chelsea po venkovním vítězství mnohem blíž postupu. "Chelsea samozřejmě je ve výhodě, ale my svoje šance ještě nevzdáváme," vzkázal kouč Letenských.

Vítězslav Lavička
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

Trenér Sparty Vítězslav Lavička litoval, že jeho tým po nadějných záblescích v prvním poločase po přestávce částečně vyklidil pole. "Škoda, že nám aktivita vydržela jen do nějaké šedesáté minuty. Pak nám trochu došla energie, začali jsme se dopouštět ztrát v přechodové fázi a soupeři nabízeli jednoduché přečíslení. Chyběl kousek k tomu, abychom remízu udrželi. Ale Chelsea nás jednou dokázala potrestat," uvedl Lavička.

Vítězný gól střídajícího Oscara z 82. minuty prý byl také důsledkem několika selhání sparťanských hráčů. "Tam jsme to prošvihli. Nezachytili jsme Oscarův náběh, dostal se mezi obránce a už jsme nepřivřeli koridor, kam neměl naběhnout," vrátil se Lavička ke klíčovému okamžiku zápasu, po němž se rozhostilo zklamání na zaplněném letenském stadionu. Lavička uznal i to, že Chelsea ve zlomových okamžicích prodala svoji kvalitu a velké zkušenosti z vypjatých zápasů.

"Nám naopak efektivita chyběla. Proti soupeři, jakým je Chelsea, nemůžeme počítat s tím, že budeme mít hodně šancí. Ale ty, které si vytvoříme, proměnit musíme. V tom byl náš problém. Protože v pasáži od patnácté do šedesáté minuty jsme se do několika možností dostat dokázali," uvedl Lavička.

Pozitivem pro něj bylo, jak si se zápasem poradila nově složená obrana se stopery Ondřejem Švejdíkem a Mariem Holkem a také nové akvizice Lukáš Vácha v záloze a útočník David Lafata. "Stopeři fungovali dobře, levý bek Matěj Hybš odehrál zápas, který pro něj byl velkou školou. Obstál, i když možná ve finální přihrávce mohl ukázat víc sebevědomí. Vácha i Lafata odvedli velmi zodpovědnou práci," řekl Lavička.

Debutující Lafata litoval zahozených šancí

Hodně zklamaný byl po svém prvním soutěžním zápase za Spartu Praha David Lafata. V prvním poločase neproměnil dvě slibné gólové příležitosti. Litoval především té první z 16. minuty, kdy ve skluzu v přímém souboji s reprezentačním kolegou Petrem Čechem zamířil nad jeho bránu. "Chyběl mi možná jeden krok, abych nešel do skluzu a nemusel být v záklonu. To druhé byla také možnost, ale měl už jsem to za sebou a myslím, že už to bylo těžké na trefení," řekl jednatřicetiletý útočník.

Kvůli porážce neměl příliš radost z toho, že se vlastně poprvé v kariéře postavil špičkovému evropskému klubu. "Já už nečekal, že si někdy zahraju proti mužstvům, jako je Chelsea, a je to krásné. Po zápase mě ale mrzí, že jsme prohráli, a už tu nejde koukat na osobní pocity," dodal nejlepší ligový střelec posledních dvou sezon.

Vaclík stále věří, že Sparta dokáže zabojovat o postup

Také sparťanský gólman konfrontaci s úřadujícím vítězem Ligy mistrů a elitním zástupcem anglické ligy považoval za velký zážitek. "Mít možnost zahrát si proti takovým hráčům, to je krásné. Byl to pro nás všechny bonbonek za ten podzim (postup ze skupiny EL)," řekl po zápase Vaclík. "Samozřejmě nám z toho dojem kazí branka v 83. minutě, protože za náš výkon jsme si remízu zasloužili," doplnil brankář Pražanů.

Už myslí na příští týden, kdy se Sparta představí na londýnském stadionu Stamford Bridge. "Pro nás bude odveta znamenat strašně moc a budeme se chtít porvat o postup. Když dáme branku, tak se to může celé otočit. Věřím, že tam jsme schopni podat takový výkon, abychom do 90. minuty hráli pořád o postup nebo o naději postoupit," přemítal Vaclík.

Benítez: Udělali jsme si dobrý základ

Kouč Chelsea Rafael Benítez krotil optimismus, že by odveta měla být formalitou. "Udělali jsme si dobrý základ a vezeme dobrý výsledek, ale doma ještě rozdělanou práci musíme dokončit," prohlásil španělský kouč ve službách londýnského klubu.

Brazilec Oscar (vpravo) z Chelsea se raduje z gólu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Chelsea si podle Beníteze na Letné vedla slušně. Klíčové podle něj bylo zlepšení v defenzivní práci mužstva po přestávce. "V prvním poločase jsme v obraně měli určité problémy, ale postupně šla naše hra nahoru," pochvaloval si Benítez.

Velebil také Oscara, který hned po svém příchodu na hřiště v 82. minutě rozhodl o nejtěsnějším triumfu Chelsea. "(Záložník) Mata odvedl během zápasu výbornou práci, ale na konci mu už trochu chyběly síly. Každopádně to bylo vydařené střídání," vysvětlil Benítez, proč na hřiště poslal Oscara.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články