Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Sparta vyráží do boje s Chelsea. Má šanci?

Praha - Fotbalová Sparta má před sebou jeden z největších zápasů poslední dekády - na Letné se představí vítěz posledního ročníku Ligy mistrů, londýnská Chelsea. O tom, jestli se jasný favorit přiblíží osmifinále Evropské ligy, se může rozhodnout již v prvním zápase. Má Sparta proti Blues šanci? Přímý přenos zápasu sledujte na ČT sport a našem webu od 18:55.

"Tohle jsou zápasy, kvůli kterým fotbal děláme. I když nás potkal ten nejtěžší možný soupeř," prohlásil sparťanský útočník Václav Kadlec po prosincovém losu. Letenští už předloni ve stejné fázi EL vyzvali Liverpool, duel s Chelsea však staví ještě trochu výš. S týmem s Merseyside přitom vypadli po vyrovnaném souboji - rozhodl až gól Dirka Kuyta v závěru odvetného zápasu.

Stejně jako tehdy přitom nastupovali do zápasu nerozehraní po zimní přestávce a stejně jako tehdy se hodlají poprat s papírově mnohem silnějším soupeřem. Připustit podobný průběh zápasu ovšem Chelsea rozhodně nechce. A nakolik bude pro bývalého sparťanského brankáře Čecha zápas mít speciální příchuť, city u něj půjdou stranou.

"Spartu mám pořád v srdci, prožil jsem tam nejdůležitější období na začátku kariéry, na což nelze zapomenout," říká reprezentační gólman. Zároveň však odhodlaně dodává: "Pro nás je jediný cíl vyhrát celou Evropskou ligu. Jinak tu soutěž nemusíme hrát. Chceme dojít do finále a jako úřadující vítěz Ligy mistrů budeme papírovým favoritem skoro ve všech zápasech. Takže nic jiného než postup přes Spartu nepřichází v úvahu. Vím ale také, že pro spoustu hráčů Sparty je zápas s námi vrcholem kariéry a budou mít speciální motivaci," uvedl Čech.

Letenští musí prolomit střeleckou smůlu proti anglickým klubům

Sparta bude chtít proti Chelsea prolomit letitý komplex z duelů s anglickými kluby. Vyřadit některý z nich dokázala jednou, a to Watford před třiceti lety, v posledních deseti střetnutích jim pak vstřelila jediný gól. Zato však v pohárových utkáních doma neprohrála již deset zápasů v řadě, naposledy v roce 2009 s Kodaní.

Otázkou bude, v jaké formě bude Sparta po zimní přestávce. V ní posílila útok o nejproduktivnějšího ligového kanonýra posledních let Davida Lafatu a zálohu o nadějného středopolaře Lukáše Váchu. Oba by přitom měli v zápase nastoupit v základní sestavě. Velkou ztrátou však pro Pražany bude absence stopera Jiřího Jarošíka kvůli svalovým problémům. Bývalého hráče Chelsea tak v sestavě nahradí buď Tomáš Zápotočný, nebo Mario Holek.

Forma? Nevyzpytatelná u obou týmů

Podzimní část však Sparta končila ve velice dobré formě - neprohrála soutěžní zápas od derby se Slavií na konci září. Naposledy se však podrobila hře o body více než před třemi měsíci proti Bilbau a v zimní přípravě se žádnému týmu, který by se blížil kalibru Chelsea, nepostavila. Její poslední tři výsledky čítají výhru nad loni devátým týmem rumunské ligy, prohru s devátým týmem ruské ligy a remízu s čínským mistrem.

Vítězslav Lavička, trenér Sparty: "V tomhle dvojzápase nejsme v pozici favorita, nicméně už ta podzimní utkání proti velkým evropským týmům nám ukázala, že se můžeme měřit s těmito týmy. Ale za předpokladu, že budeme dostatečně odvážní, dostatečně disciplinovaní a samozřejmě, aby tam byla i dostatečná efektivita, která by z naší odvážné hry měla vyplynout." 

Chelsea proti očekávání nebude chybět ikonický John Terry, v pořádku už je i Juan Mata, který v lize proti Wiganu vinou nachlazení odehrál jen 20 minut. Nad čím trenér Benítez váhá, je složení ofenzivy. Zimní posila z Newcastlu Demba Ba kvůli podzimnímu startu v Evropské lize nastoupit nemůže a jediným klasickým útočníkem k dispozici je Fernando Torres, kterému se v současnosti střelecky nedaří. "Samozřejmě to trochu problém je. Fernando je ale fit a my se snažíme, aby hrál co nejlépe. V útoku může hrát také Victor Moses a je tu i možnost hrát bez útočníka jako Španělsko na mistrovství Evropy," uvedl Benítez.

Stoper John Terry si společně se záložníkem Frankem Lampardem jako jediný pamatuje poslední střetnutí obou týmů - v něm Sparta nejprve doma prohrála 0:1, aby v odvetě na Stamford Bridge uhrála cennou bezbrankovou remízu. Forma Chelsea je pak v posledních týmech stejně nevyzpytatelná. Z posledních sedmi zápasů vyhrála pouze dva, a dokonce pouze remizovala na hřišti třetiligového Brentfordu či doma se Southamptonem.

Jisté je, že zápas se má na letenském stadionu hrát na výborně připraveném trávníku. Podle tiskového mluvčího Ondřeje Kasíka mu neuškodilo ani úterní vydatné sněžení. "Sníh na hřišti roztál díky puštěnému vyhřívání, nemuseli jsme na něj ani vjíždět s žádnou technikou. Trávník je vynikající," řekl Kasík. 


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články