Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sparta prohrála v Lyonu 1:2

Lyon - Sparta Praha prohrála svůj první zápas ve skupinové fázi Evropské ligy. Na Stade de Gerland prohrála s Olympiquem Lyon 2:1. Za francouzský klub se po čtyřech spálených tutovkách trefil Gomis, další gól přidal z dorážky Lisandro Lopéz. Lyon v utkání naprosto dominoval, nicméně Spartě se povedlo snížit díky trefě Krejčího. Letenští se ještě snažili o vyrovnávací gól, Lyon si však vedení pohlídal a zaslouženě vyhrál 2:1.

Lyon se raduje z gólu
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Cipriani

Před osmi lety sparťané v Lize mistrů vyrovnali v Lyonu prohrou 0:5 svůj nejhorší venkovní výsledek v evropských pohárech. Dnes sice na podobný debakl nedošlo, Olympique měl ovšem i tentokrát většinu času navrch a nebýt mnoha spálených šancí, neměl k podobnému výsledku daleko.

Sparťané měli problémy vyrovnat se s tempem hry, jež Lyon dokázal místy nasadit. Zpočátku domácí hrozili hlavně po průnicích po straně hřiště, kde několikrát zaváhal Pamič. V páté minutě ho obelstil Lacazette a přihrál na hranici penaltového puntíku Gomisovi, který pálil vedle tyče. Domácí hrotový útočník byl hlavní lyonskou hrozbou. Ve 23. minutě při kolmici Greniera zaspal Švejdík a Gomis šel sám na Vaclíka, osminásobný francouzský reprezentant ovšem nechal míč trochu za sebou a slabou střelou Vaclíka nemohl zaskočit.

Trenér Lavička po zápase:

"Prohráli jsme proti lepšímu soupeři, ale myslím, že to bylo se vztyčenou hlavou. Zejména závěr i jiné situace nám ukázaly, že máme na čem stavět do budoucna. Věřím, že tenhle zápas bude zejména pro naše mladé hráče dobrou lekcí a velkou zkušeností."

Gomis se neprosadil ani na další pokus. V 31. minutě si po narážečce naběhl za obranu, sparťanský gólman ale pohotově vyběhl a zmenšil mu úhel. Vzápětí se neúspěšně snažil vymodlit penaltu Lacazette. Po změně stran Lyon vystupňoval tlak, avšak Gomis zprvu pokračoval ve svém střeleckém trápení. V 47. minutě mířil vedle, za chvíli ještě jednou.

Sparťanům, stále bez uzdravujícího se kapitána Matějovského, se ovšem z hluboké defenzivy nedařilo dostat a v 59. minutě už kapitulovali. Po rohu prolomil smůlu hlavičkující Gomis. Ještě než se hosté stihli pokusit o odpověď, inkasovali podruhé. Závar v malém vápně zakončil nejlepší pohárový střelec Lyonu López, jenž zblízka prostřelil Vaclíka. V 67. minutě mohl přidat definitivní pojistku Grenier, mířil ale jen do vnější části tyče.

Olympique Lyon - Sparta Praha 2:1 (0:0)

Branky: 59. Gomis, 62. López - 77. Krejčí. Rozhodčí: Bojko - Kornijko, Volodin (všichni Ukr.). ŽK: Gonalons, Lacazette, Gomis - Kadeřábek. Diváci: 20 800.

Lyon: Vercoutre - Réveillére, Koné, Biševac, Dabo (43. Umtiti) - Gonalons, Malbranque (83. Fofana) - Lacazette, Grenier, López (67. Monzón) - Gomis. Trenér: Garde.
Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek, Hušbauer (85. Balaj), Pavelka (59. Holek), Přikryl (71. Krejčí) - Kadlec - Kweuke. Trenér: Lavička.

Hosté nerezignovali a v 77. minutě vykřesali naději na bodový zisk. Kadlecův centr proměnil po šesti minutách pobytu na hřišti ve snížení střídající Krejčí, místo něhož hrál tentokrát od začátku Přikryl. "Všichni víme, že Láďa naskakuje do hry po jeho zranění ramene. V Plzni nastoupil v základní sestavě a on i my jsme očekávali, že bude výraznější. Proto dnes dostal přednost na levé straně Přikryl. Nicméně Láďa dnes ukázal, že i v situaci, kdy přijde jako střídající hráč, dokáže oživit hru a střílet hezké góly," řekl Lavička o výběru základní sestavy.

Člen stříbrné devatenáctky Krejčí z loňského Eura byl při chuti, jeho další střele scházel jen kousek. Kouč letenských poslal v závěru na trávník i útočníka Balaje, srovnat už se Spartě ale nepovedlo. Pražané tak přerušili sérii pěti zápasů v evropských pohárech bez porážky.

Sparťanský trenér po zápase uznal, že Lyon byl většinu času aktivnější. "Hráli jsme proti soupeři, který měl celkově vyšší kvalitu. Domácí většinu času určovali tempo hry a zatlačili nás," uvedl Lavička. "První poločas však byla naše hra až na výjimky dobře organizovaná. V úvodu druhého poločasu domácí ještě víc vystupňovali tempo a pak přišla část, kdy jsme v krátkém rozmezí dvakrát inkasovali," konstatoval sparťanský trenér.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články