Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Iniesta byl vyhlášen nejlepším hráčem Eura

Praha – Direktoriát fotbalového Eura se nevzepřel tradici a nejlepším fotbalistou turnaje vyhlásil hráče vítězného mužstva. Stal se jím Andrés Iniesta, přestože už v průběhu šampionátu mnozí volali po ocenění pro Andreu Pirla, který byl klíčovým mužem Itálie na cestě do finále. Zveřejněna byla také třiadvacítka hráčů nominovaných do all-star týmu turnaje. Není mezi nimi žádný Čech, ale zato hned desítka fotbalistů Španělska.

Italové marně stíhají Andrése Iniestu
zdroj: EPA/ISIFA autor: SRDJAN SUKI

Osmadvacetiletý Iniesta dlouhodobě patří k hlavním tahounům španělského týmu. Na šampionátu ale nijak výrazně nezazářil, obdobně jako většina jeho týmových kolegů, které za titulem vynesl především jejich v současnosti bezkonkurenční herní styl. Záložník Barcelony si připsal jedinou asistenci na gól Jesúse Navase v duelu s Chorvatskem, který pojistil postup Španělů ze skupiny. Iniesta byl ovšem nejaktivnějším hráčem svého týmu směrem do zakončení.

Před finálovým zápasem byl Iniesta favoritem na cenu pro nejlepšího hráče spolu s Italem Andreou Pirlem, který měl výrazný podíl na postupu Itálie do finále. Nakonec se však potvrdilo, že cenu dostává zástupce vítězného celku. Stalo se tak pokaždé od roku 1996, kdy bylo ocenění zavedeno.

"Pirlo byl vynikající. Na španělské straně byli skvělí Xabi Alonso, Xavi a Iniesta. Xavi tuto cenu vyhrál minule a nyní mohl vyhrát znovu, ale shodli jsme se, že si ji nejvíce zaslouží Iniesta," řekl technický ředitel UEFA Andy Roxburgh. "V mnoha ohledech symbolizuje tento turnaj - je kreativní, neustále je v pohybu, ať s míčem či bez něj. Je ztělesněním toho, co jsme na turnaji viděli," dodal. 

Španělský triumf na turnaji doprovází i desetinásobné zastoupení mezi třiadvaceti hráči vybranými do ideální sestavy. Ze základní sestavy Španělů se do ní nevešel jen pravý bek Álvaro Arbeloa. Záložníci David Silva a Cesc Fábregas se tak probojovali mezi nejlepší útočníky turnaje. Nedostalo se naopak na nejlepšího střelce šampionátu Fernanda Torrese, který většinou jen střídal.

Zbytek ideální sestavy tvoří čtveřice Italů a Němců, trojice Portugalců, Angličan Steven Gerrard a Švéd Zlatan Ibrahimovič, který jako jediný zastupuje tým, který se neprobojoval ze základní skupiny. Nedostalo se na žádného českého hráče, přestože Theodor Gebre Selassie, Petr Jiráček a Václav Pilař figurují v nominaci na ideální sestavu, o které na portálu UEFA hlasují fanoušci. 

All Stars tým fotbalového mistrovství Evropy 2012:

Brankáři: Iker Casillas (Šp.), Gianluigi Buffon (It.), Manuel Neuer (Něm.).
Obránci: Gerald Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba (všichni Šp.), Philipp Lahm (Něm.), Pepé, Fábio Coentrao (oba Port.).
Záložníci: Andrés Iniesta, Xavi Hernández, Xabi Alonso, Sergio Busquets
(všichni Šp.), Andrea Pirlo, Daniele De Rossi (oba It.), Steven Gerrard (Angl.), Mesut Özil, Sami Khedira (oba Něm.).
Útočníci: David Silva, Cesc Fábregas (oba Šp.), Mario Balotelli (It.), Cristiano Ronaldo (Port.), Zlatan Ibrahimovič (Švéd.). 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články