Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Itálie chce sesadit Španělsko, které se může zapsat do historie

Kyjev - Výjimečná generace španělských fotbalistů stojí před jedinečným zápisem do historie, protože jako první tým může vyhrát tři vrcholné turnaje za sebou. V nedělním finále evropského šampionátu se však Španělsku postaví odhodlaný italský výběr, který chce sesadit své velké rivaly z trůnu a vybojovat v Kyjevě pro "squadru azzuru" kontinentální zlato po 44 letech. Finále začně ve 20:45 (přímý přenos na ČT4 na našem webu), komentovat jej bude Jaromír Bosák. Ve studiu ho doplní Vlastimil Vlášek a Pavel Karoch.

Italská radost
zdroj: AP

"Když sníte, máte vždy jen velké sny. Tohle je teprve začátek snu. Není žádný čas na oslavy. Musíme se koncentrovat na další zápas, který bude ten největší," uvedl italský kouč Cesare Prandelli.

Španělé se s Italy poměří na šampionátu už podruhé, ve skupině jejich vzájemný souboj skončil 1:1. Obhájci titulu jsou i před finále považováni za mírné favority. "Myslím, že je to padesát na padesát. Použijeme své největší zbraně a nebudeme měnit herní styl," řekl španělský kouč Vicente del Bosque, který už předloni své mužstvo přivedl na světový trůn.

Hvězdný španělský soubor má na dosah velký hattrick: ještě nikdy se nestalo, že by nějaký reprezentační tým vyhrál tři po sobě jdoucí velké akce. Nejblíže byli v letech 1972-1976 Němci, kterým zkazila radost prohra ve finále ME s tehdejším Československem. Nyní je před velkou výzvou Španělsko, které však na světovém či evropském šampionátu nikdy Itálii neporazilo v normální hrací době. A problémy s ní mělo i na začátku letošního Eura, kdy muselo dotahovat jednobrankové manko.

"Itálie je tým, který nám dosud nadělal nejvíce problémů. Dokázali poskládat perfektní kádr a jsou velmi silní ve čtyřčlenné obranné řadě," uvedl s respektem Del Bosque. Italové na turnaji znovu potvrdili pověst týmu, který se semkne, když dostává ránu za ranou.

Nedávná korupční kauza se přímo dotkla i některých reprezentantů, přesto se tým dostal až do boje o zlato. Po čtvrteční semifinálové výhře nad Německem 2:1, kterou dvěma trefami zařídil útočník Mario Balotelli, se na mužstvo snáší chvála ze všech stran.

Zajímavosti:

- Španělsko se s Itálií střetlo už v prvním zápase skupiny C (1:1)
- Španělé na ME či MS nikdy Italy v normální hrací době neporazili
- Jde o souboj posledních mistrů světa
- Španělsko se může stát prvním celkem v historii, který vyhraje tři velké turnaje za sebou - Španělsko vyhrálo ME 2x (1964, 2008), Itálie 1x (1968)
- Španělsko neprohrálo 19 soutěžních zápasů za sebou
- Španělsko v posledních 15 zápasech na MS a ME udrželo 12x čisté konto a inkasovalo jen 3 góly
- Brankář Casillas (Šp.) na Euru neinkasoval už 419 minut (včetně prodloužení s Portugalskem), jediný gól dostal od Itala Di Nataleho v prvním zápase
- V posledních 9 soutěžních zápasech Španělska dalo úvodní gól 9 různých střelců (Villa, Xavi, Negredo, Mata, Silva, Fábregas, Torres, Navas, Alonso)
- Itálie neprohrála v 15 soutěžních utkáních po sobě
- Italský trenér Prandelli ještě neprohrál soutěžní utkání (10 výher a 5 remíz)
- Itálie nedala v 7 prodlouženích na ME ani gól
- Itálie inkasovala na ME v 5 zápasech jen 3x
- Balotelli (It.) vstřelil poslední 3 góly Itálie na ME v normální hrací době

"Zažil jsem nejhezčí večer kariéry, ale neděle snad ještě všechno předčí," uvedl hrdina semifinálové bitvy Balotelli. Italové se s pouhou finálovou účastí spokojit nehodlají, stejně jako před šesti lety na MS v Německu se domů chtějí vracet s trofejí. "Ještě jsme nic nevyhráli. Pokud bychom titul nezískali, bylo by to jako přijet do Říma a nevidět papeže," prohlásil záložník Andrea Pirlo, mnohými považovaný za hlavního kandidáta na nejlepšího hráče turnaje.

Pro Italy je výzvou pokořit španělskou obranu. Brankář Iker Casillas neinkasoval právě od prvního vzájemného utkání na ME, kdy jej v 61. minutě překonal Di Natale. Od té doby drží Casillas už 419 minut neprůstřelnost. Vítězové posledních dvou mistrovství světa se mohou chlubit skvělou aktuální formou. Španělsko neprohrálo 19 soutěžních zápasů za sebou, italská série je jen o čtyři zápasy kratší a kouč Prandelli zatím na lavičce neokusil hořkost porážky v zápase "o body".

Předpokládané sestavy: Španělsko: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Alonso - Silva, Fábregas, Iniesta. Trenér: Del Bosque.Itálie: Buffon - Balzaretti, Barzagli, Bonucci, Chiellini - Pirlo - Marchisio, Montolivo, De Rossi - Balotelli, Cassano.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články