Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Co z Eura přetrvá? Deset nezapomenutelných momentů

Praha – Na kyjevském poli skončila bitva o Evropu. Euro vyvrcholilo krásným finále dvou velmocí, fotbalové nadšení pomalu opadá. V paměti zůstane několik momentů a fenoménů. Nejkrásnější gól? Největší zklamání? Ani jedna z pořadatelských zemí nepostoupila do vyřazovacích bojů, i přesto fanoušci na turnaj nezanevřeli. Také to byl turnaj bez větších překvapení, o titul se poprali tradiční fotbalové mocnosti. A vyvrcholení bylo obvyklé. Španělé ve finále, Španělé vítězní.

Španělé slaví evropský titul. Opět
zdroj: ČTK/AP

1. Finálová smršť

Španělé odráželi během šampionátu kritiku z mnoha stran. Monotónní krátké přihrávky leckoho omrzely. Naopak Italové působili překvapivě svěžím dojmem. Často stříleli na branku soupeře, nebáli se ofenzivních výpadů. První vzájemný duel ve skupině, který skončil remízou 1:1, naznačil, že by "Squadra azzurra" mohla přerušit vítězné tažení Španělů. Ti však ve velkém finále, které bylo minimálně do 60. minuty nádhernou podívanou, ukázali, že dokážou nadchnout.

2. Polsko ve svátečním hnalo český tým

Červenobílá ovládla Evropu. Atmosféra v Polsku předčila tu na Ukrajině, a to zejména v očích českých fanoušků. Všechny čtyři zápasy odehrál náš národní tým nedaleko za hranicemi a dočkal se vřelého přijetí. Na reprezentační tréninky chodily tisíce polských fanoušků. Ti na Česko nezanevřeli ani poté, co se stalo katem domácího týmu.

3. Jiráček zařídil splnění cíle

Úkol zněl jasně: postoupit ze skupiny. Po debaklu 1:4 od Ruska v úvodním zápase to měli Češi hodně složité, ale pod tlakem výsledku a hlavně veřejnosti se dokázali vzchopit včas. Smršť v úvodu druhého zápasu proti Řecku týmu výrazně pomohla. Postup zařídil v souboji s domácím mužstvem neúnavný Petr Jiráček. Linie mezi úspěchem a neúspěchem bývá tenká, o vše mohla reprezentace přijít ve čtvrté minutě nastavení. I přes konec ve čtvrtfinále bude v dějinách českého fotbalu hodnoceno tohle Euro kladně.

4. Nizozemský zmar

Skupina B usmrtila Nizozemce. Načali je Dánové a dokonali Němci s Portugalci. Tým kouče Van Marwijka byl před turnajem spolu se Španěly favorizován. A není divu, obě mužstva si to před dvěma lety rozdala ve finále světového šampionátu a sestava Nizozemska doznala jen několika málo změn. Přesto skončili Oranjes bez bodu se skóre 2:5. Těžko říct, jak by soubor hvězd dopadl například v "naší" skupině A. To ovšem historické statistiky nezohlední a celooranžovým fanouškům slzy neosuší.

5. Mistr Petr Čech se "uhmátl"

Slibně rozehraný zápas s Řeky zdramatizoval chybou gólman Petr Čech. Brankář, který před několika týdny zářil ve finále Ligy mistrů, upozornil na své lidství a dal vzpomenout na minelu, kterou posadil na koně Turky na Euru v roce 2008. Tentokrát to nemělo pro tým tak fatální důsledky. Čech byl po dobu Eura opět oporou mužstva, přesto se postaral asi o nejkřiklavější brankářskou chybu na celém turnaji.

6. Pirlův dloubák a anglická klasika

Angličané neumějí kopat penalty. Tlak okamžiku nezvládají už 16 let. Tentokrát se radovala Itálie a tvůrce její hry Andrea Pirlo si naopak opojnou vůni okamžiku vychutnal plně. Míč jemně podkopl a gólman Joe Hart se proletěl volně vzduchem. Otázka bez odpovědi: Kdy se Anglie bude po penaltách radovat?

7. Místo loutek čeští fanoušci

Poprvé a zřejmě na dlouhou dobu naposledy měli Češi na Euru svůj dům. Vratislavské Divadlo loutek se stalo útočištěm pro fandy, kteří to měli z domoviny, co by Krakonošova sojka doletěla. Los přijatelnější být nemohl a kromě snadné skupiny přisoudil českému týmu jeden stadion pro všechny tři zápasy. I proto se stala Vratislav po letech opět českým městem – s jedním domem pro tisíce Čechů.

8. Angličané mají "štěstí" na neuznané góly

Ukrajinci se právem zlobili. Tentokrát už méně se durdili Angličané, kteří podobnou situaci zakusili před dvěma roky na světovém mistrovství v Jihoafrické republice. Gól, který měl platit, ale rozhodčí ho neuznali, míč, který evidentně přešel brankovou čáru, ale sudí si toho nevšimli. Tentokrát se poprvé na velkých šampionátech objevili brankoví rozhodčí, ale ani to nepomohlo. Šéf FIFA Sepp Blatter obrátil a začal prosazovat zavedení videorozhodčího. Stanou se podobné momenty historickou kuriozitou?

9. Nemilosrdná bouře

Blesky udělaly z červnového večera den, déšť z hráčů nasáklé houby. Sudí s mokrou chladnou hlavou přerušil zápas mezi Ukrajinou a Francií už v páté minutě a téměř hodinu se nehrálo. Lépe se s promáčeným terénem vyrovnali Francouzi, bylo to jejich nejlepší vystoupení na turnaji. Průtrž za sebou nechala v Doněcku a okolí tři mrtvé.

10. Fotbal se hraje hlavně hlavou

Nepřekonatelná španělská tiky-taka se hraje především po zemi, ale nebezpečí přicházelo na turnaji více než kdy jindy ze vzduchu. Prý k tomu přispěl bedlivý dozor brankových rozhodčích a strach obránců z provinění proti pravidlům. Kvůli podařené hlavičce se ve čtvrtfinále rozloučila i česká reprezentace.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články