Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Italové zdolali Němce 2:1, ve finále vyzvou Španěly

Varšava - Muž zápasu, italský divoch Mario Balotelli, zařídil Itálii postup do finále mistrovství Evropy, když dvěma góly rozhodl o konečném vítězství squadry azzurry nad favorizovanými Němci. Němci sice stáhli v nastaveném čase po proměněné penaltě Mesuta Özila, do prodloužení už však skutečně výjimečné utkání nedotáhli. Itálie tak zaslouženě postupuje a o titul mistra Evropy si to 1. července v Doněcku rozdá se Španělskem. Italové si vítězstvím zároveň zajistili start na Poháru FIFA v příštím roce. Jejich finálový soupeř Španělsko už má účast jistou zásluhou triumfu na mistrovství světa.

Italská radost
zdroj: AP

Italové pokračovali ve svém ofenzivním pojetí hry, jakým se prezentují během celého turnaje, jenže byli to Němci, kdo se mohl dostat rychle do vedení. Už v 5. minutě při rohovém kopu nezvykle zaváhal zkušený gólman Buffon, míč se dostal k Hummelsovi, po jehož nepříliš důrazné střele zachraňoval Italy na brankové čáře stojící Pirlo.

Buffon si v úvodu vybíral slabší chvilky. Jen o pár minut později pouze vyrazil Boatengův střílený centr do nohou Barzagliho, který si málem dal vlastní gól. Hned vzápětí ale Buffon dobře vyrazil tvrdou střelu Kroose a začal potvrzovat svou pověst.

Německo - Itálie 1:2 (0:2)

Branky: 90.+2 Özil z pen. - 20. a 36. Balotelli. Rozhodčí: Lannoy - Cano, Annonier (všichni Fr.). ŽK: Hummels - Balotelli, Bonucci, Motta, De Rossi. Diváci: 55.540.

Německo: Neuer - Boateng (71. Müller), Badstuber, Hummels, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Kroos, Özil, Podolski (46. Reus) - Gomez (46. Klose). Trenér: Löw.

Itálie: Buffon - Balzaretti, Barzagli, Bonucci, Chiellini - Pirlo - Marchisio, Montolivo (64. Motta), De Rossi - Balotelli (70. Di Natale), Cassano (58. Diamanti). Trenér: Prandelli.

Pak Italové odstartovali ostřelování německé branky. Gólman Neuer však neměl s pokusy Montoliva či Cassana větší problémy. Ve 20. minutě už ale udeřilo. Cassano se krásně uvolnil a přesným centrem našel na malém vápně Balotelliho, který hlavou otevřel skóre.

Trenér Německa Joachim Löw: První gól byl rozhodující. To jsme neměli dovolit. Do té doby jsme měli hru poměrně pod kontrolou. Pak se naše organizace rozpadla.

Chvíli nato mohl zahrozit Montolivo, ale místo střely se snažil kličkou ještě vylepšit už tak slibnou pozici a o míč přišel. A tak mohli trestat Němci, když zdálky napřáhl Khedira, ovšem Buffon se stačil vymrštit a míč vyrazit. Hodně si pak oddechl.

Zákrok byl o to důležitější, že jen o dvě minuty později Italové zvýšili. Montolivo z hloubi pole poslal překvapivou přihrávku za obranu na nabíhajícího Balotelliho, který využil zaváhání německých stoperů a postupoval sám na Neuera. Nic nevymýšlel a nechytatelnou střelou do šibenice dal Italům klid. Fotbalový "enfant terrible" zaznamenal už třetí gól na turnaji a dotáhl se do čela tabulky střelců na Mandžukiče, Ronalda, Dzagojeva a Gomeze.

Je nám líto, video expirovalo.
Německo - Itálie

Do druhé půle udělali Němci dvě změny v sestavě, přišli Klose a Reus, který hned zaměstnal Buffona. Snížení nepřinesla ani nadějná pozice Lahma, který vypálil nad. Italové se dostali pod tlak, ale pozornou obranou nedovolili Německu zápas zdramatizovat. Vytoužené snížení nepřinesl ani přímý kop Reuse, jehož ránu pod břevno vyrazil Buffon.

Trenér Itálie Cesare Prandelli: Hráli jsme tak, jak jsme měli v plánu. Dostávali jsme Německo do těžkostí, za což je třeba poděkovat i Montolivovi, který zahrál velmi dobře. Celkově jsme hráli výjimečný zápas. Balotelliho kariéra právě začala.

Definitivně rozhodnout mohl Marchisio, jehož tvrdá rána ze 68. minuty se stočila jen těsně vedle. Záložník Juventusu selhal i o sedm minut později, kdy se ve vápně ocitl ve dvojici s Di Natalem sám na jednoho obránce, toho se zbavil kličkou, ale branku netrefil. Pojistku odmítl i Di Natale, který postupoval sám na Neuera, ale napálil jen boční síť.

Italy to mohlo mrzet poté, co v nastavení zahrál ve vápně rukou Balzaretti a Özil z nařízené penalty snížil. Na vyrovnání už Němci nedosáhli. Itálie se může těšit na nedělní finále se Španělskem, s nímž se utkala už v základní skupině a jako první tým od Švýcarska na MS 2010 dokázala úřadující mistry světa a Evropy obrat v soutěžním utkání o body remízou 1:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články