Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Golfový masakr uprostřed Eura

Zase byla dlouhá noc, přecházející až do bílého rána. Nebylo zbytí, protože se finálovým kolem dohrával druhý golfový major sezóny – US Open. Polské televize sice neuznaly za vhodné koupit práva, ale v době internetu lze sledovat prakticky jakoukoli vysílanou televizní událost pomocí počítače.

Jaromír Bosák
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

Do budoucna čeká televizní stanice a vůbec všechny, kdo žijí z prodeje a nákupu práv, těžká doba. Internet je složitý soupeř. Většinou se jedná o servery, které takříkajíc kradou signál ze vzduchu a nabízejí uživatelům víceméně zdarma, jelikož je živí reklama. S tím, jak se zvyšuje kvalita počítačů, jde nahoru i kvalita přenášeného obrazu a leckde se podíváte na přenos v HD kvalitě. Když si troufnete, propojíte notebook s televizí a můžete si užít velké obrazovky. S tím, že se signál občas kousne, ztratí či rozsype (hodně záleží na kvalitě připojení), ale to nemusí být za dva – tři roky pravda. Speciální policejní složky se sice snaží a čas od času namísto oblíbené pirátské stránky naleznete po kliknutí na požadovanou adresu informaci FBI, že z důvodu porušování autorských práv je stránka zavřena. Ale hned jich vyskočí dalších deset nových. No, co s tímhle elementem bude dál, to bych chtěl vědět.

Ale zase zpátky k US Open. Průběžně jsem ho sledoval od prvního kola a musím říci, že to byl neskutečný masakr. Hřiště Olympic Clubu v San Franciscu bylo připraveno na stupeň nejbrutálnější obtížnosti. Uzoučké proužky fairwayí, vysoký hustý rough, greeny připomínající svými vlastnostmi mramorovou desku, tohle všechno udělalo z turnaje neskutečně drsnou výzvu. Možná, že by někdo z těch, kdo na americkém otevřeném mistrovství vybouchl, raději chvíli seděl v nedalekém pověstném Alcatrazu, než odpovídal na otázky reportérů, proč hrál v celkovém součtu nepředstavitelných +23.

O mnohém svědčí výsledek vítěze Webba Simpsona. Po odehraných čtyřech kolech se mohl pochlubit tím, že zahrál celkem jednu ránu nad par. Ti největší favorité se dívali hodně zezadu. Po dvou kolech se zdálo, že by si mohl pro další výhru v kariéře dojít Tiger Woods. Letos už vyhrál dva významné turnaje, po polovině turnaje byl na špici leaderbordu. Jenomže pokazil jak třetí, tak čtvrté kolo a po výhře byla veta. Ještě daleko za ním skončil Mickelson, světová jednička a dvojka, Rory Mc Ilroy a Luke Donald vůbec neprošli cutem, který se nakonec ustálil na plus osmi. Fakt bestiální.

Na tomhle hřišti s parem sedmdesát bych byl rád, kdybych ztratil jen deset míčů, ačkoli je prakticky bez vodních překážek a takových 115 ran by bylo možno brát jako slušný úspěch. Na hřišti to muselo být pro hráče veliké trápení, ale u obrazovky si to mohl golfový fanoušek opravdu užívat. Někdy možná i s jistou dávkou mírné škodolibosti, že to, jak se trápíme my, rekreační golfisté na "normálních" hřištích, může postihnout i nejlepší profesionály. Ach jo, ruce mě už svrbí. Ale na rozdíl od minulých šampionátů, tady se golfu nejspíš nedočkám. Takový způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.

(úryvek z připravované knihy k ME 2012)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články