Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Češi porazili domácí Polsko a jdou do čtvrtfinále z prvního místa

Vratislav – V zápase o všechno se střetla česká a polská reprezentace. Lépe dopadli nakonec Češi, kteří se podívají do čtvrtfinále opět osmi letech. Utkání odstartoval drtivý tlak Polska, Češi se nedokázali vymanit z vlastní poloviny, všechny šance soupeře ale přežili bez újmy. Postupně začal tlak domácích opadat a iniciativy se chopil český tým. Do přestávky ovšem gól ani na jedné straně nepadl. Ve druhém poločase pokračoval český tlak, ze kterého vytěžil národní tým jeden gól. V 72. minutě se trefil Petr Jiráček a poslal Česko z prvního místa do čtvrtfinále. 

Radost českého týmu
zdroj: ČTK/AP

Přímá bitva o postup do čtvrtfinále nadchla i v prudkém dešti jedinečnou atmosférou. Euforii třiceti tisíc polských fanoušků v hledišti však už ve třetí minutě mohl utlumit český záložník Pilař, který v jedinečné pozici deset metrů od branky špatně trefil míč a nenavázal na své gólové zápisy proti Rusku a Řecku.

Pak ale začali dominovat domácí. Češi chybami v rozehrávce sami nabídli soupeři několik šancí: v osmé minutě proti kapitánovi Blaszczykowskému zakročil Čech, po kiksu záložníka Plašila vzápětí těsně vedle zamířil kanonýr Dortmundu Lewandowski.

Na polské hráče jako by s ubíhajícím časem dolehl útlum, také atmosféra v hledišti nebyla už tak optimistická jako před zápasem. A kouč Smuda u lavičky všechno živil nervózními gesty. Český tým navíc postupně získal na hřišti navrch. Stadion, kromě sektoru českých fandů, s obavami sledoval hlavně akce na levé straně, kde se rozehráli Pilař s Limberským. 

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Polsko

Ve velké šanci se objevil po trestném kopu i hlavičkující Sivok. Rychlý kontr pak zakončil nadějnou střelou i útočník Baroš, jenž se proti Polsku trefil v posledním vzájemném zápase před třemi lety.

V 72. minutě se Češi dočkali své velké chvíle. Záložník Hübschman už poněkolikáté vystihl polskou rozehrávku, při brejku Baroš v pokutovém území našel Jiráčka, který po protisměrné kličce vstřelil možná životní branku. Gól rozjásal českou menšinu v hledišti i celou lavičku spontánně se radující na hrací ploše. Vzápětí mohl skórovat i Baroš, jehož zastavil zřejmě chybně signalizovaný ofsajd.

Polští diváci v závěru zkusili své hráče probrat sborově zazpívanou hymnou. Ale domácí při hektických kombinacích neměli přesnost. Přesto Češi ještě mohli smutnit; v úplném závěru nastaveného času vyhlavičkoval míč z brankové čáry stoper Kadlec a odvrátil hrozbu vyřazení. Fotbalisté pak dlouho svůj triumf slavili pod kotlem českých příznivců. 

Česká republika - Polsko 1:0 (0:0)Branka: 72. Jiráček. Rozhodčí: Thomson - Ross, Rose (všichni Skot.). ŽK: Limberský, Plašil, Pekhart - Murawski, Polanski, Wasilewski, Blaszczykowski, Perquis. Diváci: 42.000.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman, Plašil - Jiráček (84. Rajtoral), Kolář, Pilař (88. Rezek) - Baroš (90. Pekhart). Trenér: Bílek.

Polsko: Tytoń - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Dudka, Polanski (56. Grosicki)- Blaszczykowski, Murawski (73. Mierzejewski), Obraniak (73. Brožek) - Lewandowski. Trenér: Smuda. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články