Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Polskem otřásly střety fanoušků. Média přirovnávají zápas k válce

Kyjev/Varšava - Utkání Polska s Ruskem byla velká bitva překračující hranice fotbalu. Média ji dokonce přirovnávala k té před devadesáti lety, kdy Poláci zvítězili v sovětsko–polské válce. Boje vypukly už před utkáním mistrovství Evropy týmů obou těchto zemí (1:1). Podle varšavského policejního velitelství bylo při potyčkách zraněno kromě několika fanoušků i deset strážců pořádku. Policie rovněž oznámila, že zvýšila ostrahu ruské fotbalové výpravy v polské metropoli. Policisté popřeli zprávu o smrti ruského fanouška, která se dnes ráno rozšířila v ruských médiích. Zadrženo bylo 150 Poláků, 20 Rusů, jeden Španěl a jeden Maďar. Přes třicet lidí strávilo noc na varšavské záchytce. Pro rozehnání rozvášněných fanoušků musela použít vodní děla, slzný plyn, gumové projektily, pepřové bomby a dokonce i psy.

Násilnosti se odehrály na několika místech. Při zřejmě nejvážnějším incidentu prý desítky polských fotbalových chuligánů napadly Rusy, kteří odpověděli násilím. V davu několika desítek kopajících se lidí prý bylo vidět vybuchovat světlice. Policie zasáhla slzným plynem a střelbou gumovými projektily proti mládežníkům, kteří ji prý napadli lahvemi.

Moskevská rozhlasová stanice Echo Moskvy na webu po incidentech uvedla, že ruské úřady do Varšavy posílají šéfa prezidentské rady pro občanskou společnost a lidská práva Michaila Fedotova, aby polským úřadům pomohl se zvládáním situace. Počet ruských fotbalových fandů v Polsku je nyní odhadován na 20 000.

Kopance a varovné výstřely

Násilnosti provázely již pochod více než 5 000 ruských fanoušků centrem Varšavy na fotbalový stadion. Radikální polští fandové, kteří se poprali i mezi sebou, zaútočili na ruské příznivce fotbalu, kteří rovněž odpověděli rvačkami. Několik lidí bylo zadrženo. Bitky, při kterých padaly rány do obličeje a kopance, se zúčastnilo na obou stranách několik desítek chuligánů. Několik lidí utrpělo zranění, nejméně jeden člověk byl zraněn vážně.

RIA Novosti uvedla, že policie vypálila varovné výstřely. Policisté po potyčkách zadrželi několik polských fanoušků, další Polák byl zadržen poté, co se vmísil do ruského průvodu a vykřikoval urážlivé slogany. Část evidentně opilých polských fanoušků se před zápasem poprala také mezi sebou, nejméně dva skončili s krvácením na zemi, jeden byl podle všeho v bezvědomí. Policisté zadrželi nejméně tři Poláky.

Již dříve během úterý musela policie zasahovat při výtržnostech v obou táborech. Před hotelem Bristol v centru města, kde se ruská výprava ubytovala, uspořádal v noci na úterý časně ráno dav polských mladíků hlučné představení, které rušilo odpočinek ruských hráčů. Polská policie podle ruských novinářů proti opilým výtržníkům zakročila jen váhavě.

Na jednu z varšavských policejních stanic se podle agentury ITAR-TASS dostavila skupina zbitých Rusů, které napadli polští útočníci ve varšavské čtvrti Targówek. Napadení fandové byli ošetřeni v nemocnici a sepsali policejní protokol. "Jsme zmlácení, ale díkybohu celí," řekli ruským novinářům. Incident potvrdilo i velitelství Městské policie ve Varšavě.

Historie se připomíná

Polský premiér Donald Tusk vyzval domácí příznivce ke vstřícnosti a zdrženlivosti. "Ukažme se jako dobří hostitelé. Naléhavě vyzývám všechny fanoušky k maximální srdečnosti a otevřenosti. Nenechte se vyprovokovat," uvedl premiér ve zvláštním prohlášení.

Polákům leží v paměti historické střety se soupeřem. "Vztahy mezi oběma zeměmi procházejí těžkou zkouškou po letecké tragédii, při níž před dvěma roky zahynul prezident Lech Kaczynski a dalších 95 osob. Polákům se nelíbí, jak Rusové nehodu vyšetřují, vadí jim, že dosud jim nevydali vrak letadla a část Poláků je navíc přesvědčena, že nešlo o nehodu, ale atentát," uvádí polský ředitel šampionátu Adam Olkowicz.

Dle člena polské konzervativní strany Právo a spravedlnost Adama Hofmana byl pochod ruských fanoušků provokací. "Je to politická manifestace pod symboly srpu a kladiva, s tím bychom neměli souhlasit," postěžoval si.

Nepokoje hlásí i Ukrajina

Ukrajinská policie v Kyjevě odvrátila rvačku mezi ukrajinskými a ruskými fanoušky, k níž se schylovalo v oficiální zóně pro fanoušky v centru ukrajinského hlavního města. Podle dnešní policejní zprávy bylo zadrženo třináct Ukrajinců, kteří napadli skupinu Rusů v rudých tričkách ruské reprezentace.

Zdroj
ČTK, ČT sport, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články