Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Češi díky výbornému úvodu přehráli Řeky 2:1

Vratislav (Polsko) - Čeští fotbalisté ve druhém utkání na mistrovství Evropy porazili Řecko 2:1 a oživili postupové šance. Vděčí za to výbornému vstupu do utkání, když už v šesté minutě vedli 2:0 po trefách Petra Jiráčka a Václava Pilaře. Po změně stran snížil po chybě Petra Čecha Fanis Gekas. Český tým hrál druhý poločas bez zraněného kapitána Tomáše Rosického. Kapitán českých fotbalistů odstoupil kvůli bolestem v oblasti Achillovy šlachy. Tým po úvodním debaklu s Ruskem 1:4 zvýšil naděje na postup do čtvrtfinále. Pokud Češi v sobotu neprohrají s Polskem a zároveň Řecko neporazí Rusko, projdou mezi nejlepších osm týmů turnaje.

Češi slaví
zdroj: ČTK/AP autor: Anja Niedringhaus

Češi mohou po večerní remíze Ruska s Polskem skupinu dokonce vyhrát. K tomu ale potřebují vítězství v posledním zápase a zároveň klopýtnutí Ruska s Řeckem. Na druhou stranu Čechům remíza k zajištění čtvrtfinále také stačit nemusí. Řecko by v případě výhry nad Ruskem také v tu chvíli mělo čtyři body a rozhodovala by minitabulka mezi Českem, Ruskem a Řeckem, kde by Čechům uškodilo nepříznivé skóre po úvodním debaklu s Ruskem.

"První půli jsme sehráli výborně a kontrolovali jsme hru. Bohužel se zranil Rosický a v druhé půli nám chyběla jeho tvořivost. Těžko jsme se dostávali do hry a dostali hloupý gól, čímž jsme se dostali pod tlak. Řekové si ale nevytvořili šanci, uskákali jsme to a jsme rádi, že po prvním zápase, který nám nevyšel, jsem si došli pro vítězství," zhodnotil zápas Michal Bílek.

Češi, hrající oproti páteční premiéře se dvěma změnami v sestavě, ještě na vrcholném turnaji nikdy nepřevedli tak drtivý nástup jako dnes proti Řecku, s nímž hráli o uchování nadějí na postup ze skupiny. Už ve třetí minutě (2:45) pro tým kouče Bílka, na něhož fanoušci ještě před začátkem zápasu pískali, zařídil rychlé vedení záložník Jiráček, který se prosadil po skvělé kolmici nového muže v základní sestavě Hübschmana.

Jiráček dal sedmý nejrychlejší gól historie evropských šampionátů a zlomil české prokletí v duelech s Řeky, proti kterým se naposledy ve vzájemném utkání prosadil Jan Berger v roce 1984. Český celek při prvním gólu dokonale využil nedorozumění ve středu řecké obrany, z níž po prvním duelu s Polskem vypadli oba stabilní stopeři.

Je nám líto, video expirovalo.
Řecko - Česko

A v šesté minutě Řekové propadli podruhé: bek Gebre Selassie od brankové čáry nasměroval míč před branku, kde se důraznou koncovkou prosadil Pilař. Ten se na Euru střelecky blýskl už ve druhém utkání, Češi se navíc postarali dvěma brankami do šesté minuty o historický rekord turnaje.

Mistři Evropy z roku 2004 vypadali na odpis, podobně jako v prvním duelu s Polskem. V kvalifikaci ani jednou dvě branky neinkasovali. Proti českému výběru navíc ve 22. minutě přišli o zraněného gólmana Chalkiase. Ale toho do přestávky postrašil jen Rosický. Řecký soubor se z těžkých ran sbíral pomalu. Poprvé zahrozil Fotakis, jehož radost ze snížení pokazil signalizovaný ofsajd.

Možné české potíže v poločase ale předznamenalo střídání Rosického, který kvůli nespecifikovanému zranění u paty přepustil místo na trávníku Kolářovi. V 53. minutě se navíc nedorozuměli stoper Sivok s brankářem Čechem, kterému z rukavic vypadl "tuctový" centr, a střídající Gekas lehce zápas zdramatizoval. Gekas dal vzpomenout na páteční duel, kdy řeckou branku také zařídil v poločase nasazený muž z lavičky Salpingidis.

Branka Čechy viditelně znejistila. Soupeři oproti prvnímu dějství bez Rosického přenechali střed pole a v hluboké defenzivě odvraceli řecké výpady. A na tribunách trnuli i čeští fanoušci, kteří předtím díky velké přesile v hledišti měli nad hloučkem řeckých "fans" navrch. Češi ale řecký nápor a dlouhé nákopy už ustáli, pak s fanoušky bouřlivě slavili vítězství na Euru po čtyřech letech.

Řecko - ČR 1:2 (0:2)

Branky: 53. Gekas - 3. Jiráček, 6. Pilař. Rozhodčí: Lannoy - Cano, Annonier (všichni Fr.). ŽK: Torosidis, K. Papadopulos, Salpingidis - Rosický, Jiráček, Kolář. Diváci: 41 105.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články