Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

UEFA bude vyšetřovat údajné rasistické popěvky vůči Gebre Selassiemu

UEFA se bude zabývat údajnými rasistickými popěvky na adresu českého obránce Theodora Gebre Selassieho a také italského útočníka Maria Balotelliho. Evropská fotbalová asociace to uvedla ve svém prohlášení.

Gebre-Selassie v zápase proti Rusku
zdroj: VI Images via Getty Images

"Po dnešním zjištění nových nezávislých informací o dvou údajných projevech rasismu, a to v zápasech Španělsko - Itálie a Rusko - Česká republika, se UEFA rozhodla provést další vyšetřování," uvedla UEFA. Nebyla přitom podána žádná stížnost ani od týmu Itálie, ani Česka.

"Pokud k rasismu dojde na velkém turnaji, je důležité, aby byly uvaleny opravdové sankce, tak, aby to svět viděl," uvedl Piara Power, výkonný ředitel sítě Fotbal proti rasismu. "Vzdálené monitory nic nezaznamenaly, my zároveň máme jen dva pozorovatele na každém stadionu. A vlastní fukcionáři UEFA také nic neslyšeli."

Zjištění získala UEFA na základě svědectví fotografů anglického plátku Daily Mirror a také vyjádření sekce španělských fanoušků. "Zhruba 200 fanoušků začalo hučet, když se italský hráč Mario Balotelli dotkl balonu," uvedl jejich mluvčí Thomas Herzog.

"Jsme velmi naštvaní, že malá skupina španělských fanoušků vykazuje takovéto rasistické chování. Ale jsme zároveň rádi - a musíme to zdůraznit - že většina reagovala velice rychle a proti tomuto chování se velmi rychle snažila zakročit," pokračoval Herzog.

Balotelli je přitom na podobné chování vůči své osobě hodně háklivý. "Rasismus nemůžu vystát. Jestli se něco stane, klidně odejdu ze hřiště a odjedu domů. A kdyby po mně někdo hodil banán, tak skončím ve vězení, protože bych toho člověka zabil," citoval před turnajem výstředního útočníka server BBC.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko zároveň vystoupil s prohlášením, že jakýkoliv projev rasismu na Gebre Selassieho je "hloupost a nepravda". "Naši fanoušci se snažili udělat mexickou vlnu, a ti čeští se nepřidali, takže Rusové začali bučet na Čechy," tvrdí Mutko.

Theodor Gebre Selassie sice sdělil, že byl rasisticky urážen, ale odmítl podat oficiální stížnost. "Nebylo to nic extrémního. Už jsem zažil spoustu horších," řekl obránce. UEFA se každopádně bude zabývat oběma incidenty.

Zdroj
ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články