Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nizozemsko bojuje o postup, Dánové chtějí potvrdit skvělý start

Lvov/Charkov - S fotbalovým mistrovstvím Evropy se dnes může rozloučit první velký favorit. Nizozemci se po úvodní porážce s Dánskem dostali ve "skupině smrti" do úzkých a pokud v Charkově podlehnou také Německu a Dánsko ve Lvově neprohraje s Portugalskem, budou Oranjes už po dvou zápasech nečekaně ze hry venku.

Arjen Robben proti Dánsku
zdroj: Getty Images

Svěřenci Berta van Marwijka jsou ale odhodláni hrozícímu vyřazení ve skupině B zabránit. Souboje mezi Německem a Nizozemskem tradičně patří k ozdobám šampionátů a tentokrát bude mít duel velkých rivalů ještě větší náboj tím, že tulipány mají nůž na krku.

Zároveň bude zajímavé sledovat kontrast obou tradičních stylů - Nizozemci v historii vždy hráli pohledný fotbal založený na krátkých přihrávkách, teď však pod van Marwijkem hrají spíše reaktivní hru založenou na síle a protiútocích. Tu na druhou stranu praktikovalo tradičně Německo, dnes však má přebytek vynikajících kreativních hráčů a na reprezentační úrovni hraje jeden z nejatraktivnějších herních stylů.

Před turnajem Nizozemci patřili mezi tři nejžhavější adepty na zlato, teď jim ale hrozí, že na velké akci poprvé od Eura 1980 skončí už ve skupině. "Už neexistuje žádná výmluva, musíme teď vyhrát. Musíme ukázat, že se můžeme stát šampiony," řekl obránce John Heitinga.

"Rozhodně se odmítám v této fázi smířit s porážkou. S Dány jsme ukázali, že umíme hrát dobře. Umíme si vytvořit mnoho šancí. V minulosti jsme dokázali Němce porazit, tak proč by se to nemohlo podařit teď?" podotkl trenér Van Marwijk.

Němci po úvodní výhře 1:0 nad Portugalskem mohou případným vítězstvím udělat patrně rozhodující krok k postupu. "Zatím jsme udělali pouze malý krůček. Už jsme zažili podobný zápas jako teď s Portugalskem na minulém mistrovství světa. Porazili jsme Austrálii, a pak jsme prohráli se Srbskem," upozornil kouč Joachim Löw.

Německo s Nizozemskem se utkají na MS nebo ME poosmé a oba celky dokázaly v každém z předchozích sedmi duelů dát gól. Löwovi svěřenci minimálně jednou skórovali v 17 zápasech po sobě.

Fanoušci vyhlížejí také souboj dvou nejlepších střelců Bundesligy Nizozemce Huntelaara (29 branek) a Němce Gomeze (26 branek). Huntelaar proti Dánům přišel na hřiště až v druhé půli, tentokrát by mohl nastoupit od začátku.

V podobné situaci jako Nizozemsko se nachází po úvodní porážce i Portugalsko. Pokud tým z Pyrenejského poloostrova podlehne také Dánům, pod kterými skončili v kvalifikaci, a Němci získají aspoň bod s Oranjes, bude parta kolem hvězdného Cristiana Ronalda vyřazena.

"Proti Němcům jsme si nezasloužili porážku, byli jsme lepší. Nyní se musíme zvednout a pokračovat dál. Můžeme si vzít příklad z Eura 2004. Tehdy jsme také začali prohrou, a pak jsem došli do finále," uvedl Ronaldo.

Portugalce ale v poslední době viditelně opustila forma. Vyhráli jediný z posledních sedmi zápasů a v letošních čtyřech utkáních dali jen jeden gól. Trápí se také Ronaldo, který už čtyřikrát neskóroval.

Právě na útočníka Realu Madrid si Dánové chtějí dát největší pozor. "Má jedinečné individuální schopnosti. Ale už jsme ho dokázali uhlídat dříve, tak pevně věřím, že to můžeme zopakovat," řekl bek Simon Kjaer.

Dánové po nečekaném triumfu nad Nizozemskem natáhli svoji sérii na pět soutěžních výher, kouč Morten Olsen ale zůstává při zemi. "Proti Portugalcům musíme hrát ještě lépe. Budou totiž pod tlakem a budou hrát o všechno," podotkl Olsen. Zápas mezi Dánskem a Portugalskem začne ve Lvově v 18:00, duel Nizozemců s Německem se hraje v Charkově od 20:45.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články