Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Gólman Tytoń se stal nečekaným polským hrdinou

Varšava - Původně až třetí polský brankář Przemyslaw Tytoń se stal nečekaným hrdinou zahajovacího duelu mistrovství Evropy. Domácí fotbalisté v něm remizovali 1:1 s Řeckem, když alespoň bod jim zajistil právě gólman PSV Eindhoven chycenou penaltou Jorgosi Karagunisovi hned po svém příchodu na hřiště místo vyloučeného Wojciecha Szczesného.

Przemyslaw Tytoń
zdroj: GettyImages autor: Shaun Botterill

Pětadvacetiletý gólman ještě před měsícem asi ani nedoufal, že by si na turnaji zahrál. O místo v brance bojovali Szczesny a Lukasz Fabiański, zatímco Tytoń byl až trojkou. Jenže Fabiański se zranil a Szczesny byl vyloučen za faul na Dimitrise Salpingidise. A tak do hry šel Tytoń. A to v nelehké situaci, kdy mělo Řecko našlápnuto k obratu skóre. Míč si vzal Karagunis, ale Tytoń si počkal, správně odhadl stranu a míč vyrazil.

Následně si mohl vychutnat vítězné gesto. Velkou radost ze zákroku svého kolegy měl i Szczesny, který penaltu sledoval už v útrobách stadionu. "Vůbec jsem nečekal, že se věci vyvrbí takhle a že si zahraji už v prvním zápase," připustil Tytoń. "Šel jsem na hřiště a říkal jsem si: Super, teď je tvoje šance, jak pomoci týmu. To se nakonec povedlo. Jsem rád, že jsem mohl alespoň takto potěšit naše fanoušky," dodal.

Za Polsko si zachytal v soutěžním utkání vůbec poprvé. Dosud dostal šanci jen v pěti přípravných duelech, z toho čtyři absolvoval už v roce 2010. Možná i proto mu chvíli trvalo, než si uvědomil, že půjde do hry. "Když rozhodčí písknul, jen jsem nadával, že je to penalta. Až po chvíli jsem koukal, že Wojciech dostal i červenou. A pak mi to došlo. Tak jsem si začal rychle zavazovat boty a připravovat se." O chvilku později už byl polským hrdinou. "Bylo to krásné. Zvláště proto, že na stadionu byla celá moje rodina a matka mě vůbec poprvé viděla hrát naživo," prozradil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články