Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Zahájení Eura si polonahé feministky nenechaly ujít

Varšava – Proti možnému nárůstu prostituce během fotbalového Eura dnes ve Varšavě demonstrovaly aktivistky ukrajinské skupiny Femen. Čtyři polonahé členky sdružení, hájícího práva žen, se s nápisem "Fuck Euro 2012" na obnažené hrudi dvě hodiny před zahájením šampionátu objevily mezi tisícovkami fotbalových fanoušků, kteří před stadionem čekali na úvodní zápas domácích proti Řecku. Za výkřiků stejného hesla aktivistky postříkali okolostojící pěnou z hasicích přístrojů. Policisté je následně odvedli do přistavených policejních vozů.

Aktivistky skupiny Femen demonstrovaly před stadionem ve Varšavě
zdroj: ČTK/AP autor: Gero Breloer

Politici utráceli peníze, aby postavili stadiony, ale neudělali nic pro to, aby vyřešili jiné problémy, mezi něž patří i prostituce v obou zemích, které Euro 2012 pořádají, tedy Ukrajině a Polsku, řekla novinářům jedna z členek Femen.

Organizace Femen sdružuje asi 300 žen, které svérázně vystupují proti politické nespravedlnosti a zneužívání žen na Ukrajině. Pouličních protestů, při nichž jsou členky vždy polonahé, se aktivně účastní asi dvacítka aktivistek.

Femen proti evropskému šampionátu podnikly několik protestních akcí už loni, například během návštěvy šéfa UEFA Michela Platiniho na Ukrajině či před losováním turnaje v Kyjevě. Letos v květnu si v ukrajinské metropoli jedna členka hnutí svlékla tričko během prezentace poháru pro fotbalového mistra Evropy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články