Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nedvěd: Tým má sílu navázat na naše úspěchy

Vratislav (Polsko) – Český národní tým je před letošním Eurem v podobné pozici jako před památným turnajem v roce 1996, kdy překvapivě dokráčel až do finále. Přímo v dějišti turnaje se takto nechal slyšet bývalý reprezentant a držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy roku 2003 Pavel Nedvěd. Tehdejší reprezentační výběr měl podle něho výhodné postavení týmu, který nepatřil k favoritům a mohl pouze překvapit. Sám věří, že tým kouče Michala Bílka má na to, aby navázal na předchozí úspěšná česká tažení kontinentálním mistrovstvím. Během rozhovoru pro novináře prozradil i svůj tajný tip na vítěze.

Nedvěd se prý dokáže vžít do současných reprezentantů, kteří jsou považováni za jednoho z outsiderů turnaje. Podobné to bylo i před 16 lety v Anglii, kdy Nedvěd a spol. dokráčeli až do finále. "Víme, že naše historie s Evropou je dobrá. Tak trochu spoléhám na to, že nám bude nakloněná i teď. Uvidíme, s jakou formou kluci přijeli," řekl Nedvěd při dnešním setkání s novináři ve vratislavském Českém domě, který společně s předsedou FAČR Miroslavem Peltou také slavnostně otevřel.

Podle bývalého reprezentačního kapitána bude mít úvodní zápas s Ruskem pro český tým klíčový význam jako zhodnocení současné formy i psychické pohody. "To utkání hodně napoví, po něm uvidíme, jaké jsou naše možnosti. Sám jsem vždy preferoval, aby se první zápas povedl. Když se prohraje, do druhého zápasu jdeš s nožem na krku a zkazit ho už nemůžeš. Rusové jsou ale nebezpeční a můžou být černým koněm mistrovství," řekl někdejší slavný záložník.

Nedvěd: Favoritem je pro mě Německo

Těsně před šampionátem vidí Nedvěd jako největšího favorita v týmu Německa, který podle něj může ukončit nadvládu Španělů, úřadujících evropských i světových mistrů. "Němci jsou turnajoví, mají dobrý a mladý tým, prostě všechno, aby vyhráli. Mají i na Španělsko, které to bude mít těžké, aby zopakovalo výhru. Podle mě znovu nezvítězí," přemítal Nedvěd, současný šéf nejužšího vedení Juventusu Turín, kde před třemi lety ukončil kariéru.

Rodák ze Skalné u Chebu právě Itálii před Eurem nevěří. I kvůli korupční aféře, která znovu hýbe tamním fotbalem a dotýká se i některých reprezentantů. "Italové mají problémy sami se sebou, nepřijeli v dobrém rozpoložení. Ty aféry jim nepřidají. V roce 2006 měli podobné starosti, ale nakonec vyhráli mistrovství světa. Ale podruhé jim moc nevěřím," řekl Nedvěd.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články