Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Hraniční přechody zatím nápor fotbalových fanoušků zvládly

Praha – Cesta fotbalových fanoušků na dnešní večerní zápas Česka s Ruskem ve Wroclawi (Vratislavi) se na hraničních přechodech zatím obešla bez problémů a čekání. Provoz byl po celý den plynulý a nezdržely ho ani kontroly vytipovaných vozidel polskými pohraničníky. Nejrozsáhlejší policejní dohled se plánuje právě ve dnech, kdy hraje svá utkání česká reprezentace – tedy 8., 12. a 16. června. Kontroly na hlavních hraničních přechodech s Polskem probíhají už několik dnů. Polští celníci zůstanou v pohotovosti až do konce šampionátu, a to nejen u hranic. Dnes odpoledne a v noci navíc bude platit zákaz průjezdu kamionů nad 12 tun přes hraniční přechody Náchod, Harrachov a Královec.

Česko-polská hranice
zdroj: ČT24

Kontroly probíhají hlavně na velkých hraničních přechodech. Zejména bohumínský hraniční přechod do Polska v Moravskoslezském kraji bude během Eura nejvytíženější. "Můžeme počítat, že u vytipovaných hraničních přechodů může docházet i k dopravním komplikacím a budou se tvořit kolony," poznamenal moravskoslezský krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý.

Na menších hraničních přechodech se také mohou celníci vyskytnout, kontroly však budou spíše namátkové. Část menších přechodů ovšem bude během šampionátu pro auta uzavřena a bude sloužit pouze pěším a cyklistům. Tuhý zdůraznil, že by lidé cestující do Polska v době šampionátu měli obzvlášť dbát na to, zda u sebe mají všechny potřebné doklady.

Během šampionátu zůstanou otevřené pouze ty hraniční přechody, jež byly silničním přechodem ještě před naším vstupem do schengenského systému. Na malých přechodech bude průjezd uzavřen.

Pohraniční kontroly mohou zastihnout i turisty, kteří do Polska nemíří za fotbalovou podívanou. "Neznamená to, že se tam vytvoří klasické hraniční přechody – to určitě ne. K vytipovaným hraničním přechodům budou polští policisté, případně polská pohraniční stráž, přijímat vlastní opatření ke kontrole osob přijíždějících na fotbalové mistrovství," popsal způsob kontrol policejní ředitel Tomáš Tuhý.

Polští policisté doporučují, aby čeští fanoušci, stejně jako fotbalová reprezentace, na šampionát vyrazili po kolejích. Vyhnout se cestě autem sousedům nedávno doporučil i polský ministr vnitra, který si trasu sám vyzkoušel.

Policie slibuje, že se bude snažit zachovat co nejplynulejší provoz. To může být problém zejména v Královéhradeckém kraji, kde nejsou na hlavních trasách do Polska – přes Trutnov a Náchod – velkokapacitní dálnice. V případě hrozby kolon a kolapsu dopravy na náchodském přechodu proto může být upozaděna nákladní doprava. Kamiony by v tom případě byly odstaveny na obchvatech České Skalice a Hradce Králové.

Důležité kontakty

telefony:

internetové adresy:

Občanské sdružení nakonec Náchod nezablokuje

Občanské sdružení Obchvat Náchoda, které usiluje o odvedení intenzivní tranzitní dopravy z náchodského centra, nezablokuje v době evropského fotbalového šampionátu hlavní silnici I/33. Dopravu na jedné z hlavních spojnic Česka s Polskem chtěli zastavit 21. června, kdy se bude hrát první čtvrtfinálové utkání. Nakonec se ale nespokojení obyvatelé rozhodli, že příznivcům fotbalu neznechutí cestu na Euro do Polska. Plánovanou blokádu silnice proto odloží na září. "Je nám jasné, že by rozvášnění fanoušci mohli při nucené zastávce způsobit v Náchodě škody. Proto jsme od záměru ustoupili," uvedl Miloslav Mrština ze sdružení Obchvat Náchoda.

Plno je i na kolejích

Na železnici se sice obvykle netvoří zácpy, přesto budou koleje během šampionátu více vytížené než obvykle. Na každý zápas českého týmu do Polska pojedou mimořádné vlaky ČD z Prahy přes Pardubice a z Brna přes Ostravu. Fotbaloví fanoušci nemohou očekávat obzvlášť velké pohodlí, na speciály dopravce nasadil soupravy sestavené z běžných rychlíkových vozů s osmimístnými lavicemi. Díky tomu mají ale zvláštní vlaky vysokou kapacitu. Přesto už jsou takřka vyprodané. "Na dnešní vlaky je volno posledních 20 míst z Ostravy. Vlaky na 12. června jsou úplně vyprodané a na 16. června je k dispozici ještě několik desítek míst," upřesnil Jiří Ješeta z Českých drah.

Cestující ve vlacích bude během Eura kontrolovat více policistů než obvykle. Nebudou k vidění pouze ve speciálech. "Monitorujeme situaci nejen u speciálů, ale zejména u pravidelných spojů, kde očekáváme, že by případné problémy mohly nastat," uvedl policejní mluvčí Jan Melša. Policejní posily budou připraveny i ve stanicích.

Odjezdy železničních speciálů na Euro:

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články