Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi touží Rusům srazit bezbřehé sebevědomí

Vratislav – Už v pátek večer vyběhnou čeští fotbalisté ke svému prvnímu zápasu na mistrovství Evropy. Ve Vratislavi se jim postaví sebevědomý soupeř. Rusku se v přípravě dařilo a na výběr trenéra Bílka si věří. Rusové mají před vstupem do turnaje skvělou náladu a o postupu ze skupiny nepochybují.

Trénink ruských fotbalistů
zdroj: ČTK/AP

"Po výhře nad Itálií jsou všichni nakaženi optimismem a týmu věří," potvrdil novinář Sovietskij Sport Sergej Prijachin. Už od prvního tréninku českých reprezentantů jsou ve Vratislavi ruští novináři. "Bez Rosického bychom měli větší šance. Pokud bude hrát, budeme to mít těžší," myslí si Alexandr Bobrov ze Sport Ekspress.

Ruská média za favority skupiny považují Rusko. Mluví se i o finále. O postupu nepochybují stejně jako o výsledku utkání s Českem. "Pro nás je to asi dobře, ať se do té role pasují," pronesl český záložník Petr Jiráček. "Mají z čeho vybírat, mají velice dobrý tým, ale mají také okénka, mají i slabiny, budeme se jich snažit využít," doplnil Petr Čech.

Do branky ruské reprezentace se velmi pravděpodobně postaví Vjačeslav Malafejev. Zkušenější Igor Akinfejev má problémy s kolenem, kvůli kterému vynechal většinu sezony. "Má v operovaném koleně vodu, nechceme riskovat jeho zdraví," prohlásil trenér ruského výběru Dick Advocaat.

Krajánek z Moskvy Suchý radí Bílkovi jak na Rusy

Obránce Marek Suchý, který už dva a půl roku hájí barvy Spartaku Moskva, bere páteční zápas se sbornou prestižně. I když nejspíš bude sedět jen na lavičce, zápas ho prý dokonale pohltí. "Pro mě to je hodně zajímavý zápas, moc bych chtěl Rusy porazit," řekl Suchý.

Obránce Spartaku Marek Suchý
zdroj: ISIFA/Getty Images autor: Michael Steele

Čtyřiadvacetiletý stoper v českém táboře vystupuje jako expert na ruskou reprezentaci. I trenér Michal Bílek za někdejší oporou pražské Slavie několikrát přišel pro konzultaci. "Nějaké věci jsme spolu řešili, ptal se mě na jednotlivé hráče. Probírali jsme to, jak jsou Rusové silní v kombinaci. Hrají spolu skoro poslepu, těží z toho, že se znají z klubů a mají zažité určité věci, které opakují i v reprezentaci pořád dokola," líčil Suchý.

Se spoluhráčem Theodorem Gebre Selassiem zase analyzoval hru Andreje Aršavina, jedné z největších hvězd ruského týmu. S Aršavinem se Suchý potkával na jaře v ruské lize poté, co se obletovaný forvard vrátil z Arsenalu do Petrohradu. "Theovi jsem řekl věci, které o Aršavinovi znám, něco jsem během jara přece jen okoukal," uvedl.

Marek Suchý o Rusech:

"Mají silnou generaci, pro kterou je tento turnaj možná poslední šancí něco velkého dokázat. Oni jsou takoví, že si strašně věří. Ale když jim zápas nejde podle představ, dokážou se rozhádat a nejsou tak týmoví. V tom jsme na tom lépe."

Aršavina, který Rusko na Euro před čtyřmi lety dotáhl až do semifinále, považuje Suchý za velkou hrozbu pro český tým. Společně s dalším útočníkem Alexandrem Keržakovem, autorem letošních 23 branek v lize, a záložníkem Romanem Širokovem. Ne náhodou celé trio přivedlo Petrohrad na konci dubna k obhajobě mistrovského titulu. "Keržakov dává spoustu gólů, i když někdy se štěstím. Ale on za tím jde, je strašně běhavý, což je pro obránce nepříjemné, umí si najít místo pro náběh. Širokov není žádný rychlostní typ, ale hodně nebezpečný je při zakončení z druhé vlny. Na to pozor," popisoval Suchý.

Aršavin je podle něj nevyzpytatelný. "Není v top formě jako na minulém Euru, ale pořád je to hráč, který umí udělat něco výjimečného a zápas rozhodnout. Hraje levou i pravou nohou, je jen na nás, k čemu ho pustíme," uvedl Suchý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články