Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Portugalsko: S Cristianem Ronaldem v čele

Praha – Skupina B je napěchovaná favority. Vedle Německa, Nizozemska a Dánska v ní hrají Portugalci. Tým zdobí dynamická útočná hra a individuální dovednosti hráčů. Nejzářivější hvězdou týmu z Pyrenejského poloostrova je Cristiano Ronaldo.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Portugalci ještě nikdy nevyhráli světový ani evropský šampionát. Nejblíže triumfu byli před osmi lety na domácím mistrovství starého kontinentu. V oslavách jim však zabránili Řekové. I tentokrát patří navzdory velmi těžké základní skupině k favoritům. "Máme skvělý tým. Máme hodně sebevědomí. Postup na Euro byl pro mnoho hráčů satisfakcí," uvedla další velká hvězda týmu Nani.

Cesta na Euro otestovala nervy všech portugalských fanoušků. V zahajujícím zápasu doma favorité jen remizovali 4:4 s Kyperm a poté prohráli 0:1 proti Norsku. Následovala rychlá reakce: trenéra Carlose Querioze vystřídal Paulo Bento. Tým změnil tvář, následovaly výhry nad Dánskem a Islandem, sebedůvěra se vrátila.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil portugalské reprezentace

Po vítězství nad Norskem se Portugalsko vyhouplo zpět do čela kvalifikační skupiny, pak následovaly čtyři góly v síti Kypru a pět v islandské. V rozhodujícím souboji o první místo ve skupině však Portugalci podlehli 1:2 Dánsku. Trenér Paulo Bento zaznamenal jedinou porážku, přesto to v součtu stačilo Portugalcům jen na druhé místo a o postup na Euro museli bojovat v baráži. Bosnu a Hercegovinu po úvodní bezbrankové remíze porazili v lisabonské odvetě přesvědčivě 6:2.

Program portugalské reprezentace v základní skupině

Sobota 9. června 20:45: vs. Německo (Lvov)

Středa 13. června 18:00: vs. Dánsko (Lvov)

Neděle 17. června 20:45: vs. Nizozemsko (Charkov)

"Snažili jsme se dát hráčům maximum sebevědomí a víry, přestože start do kvalifikace nebyl dobrý. Především hráči potřebovali víru ve vlastní schopnosti. Musejí je dát ve prospěch týmu, abychom dosáhli svého cíle," prohlásil Bento.

Nový portugalský trenér byl poctivý defenzivní hráč, ale jako kouč prosazuje ofenzivní pojetí. Kádr s množstvím talentovaných fotbalistů k tomu vybízí. Jeden jako by však vyčníval nade všemi: Cristiano Ronaldo. Gólová mašina dala v kvalifikaci sedm gólu. Hvězda Realu Madrid nastřílela v uplynulém ročníku domácí soutěže 46 gólů. Střelec s vytříbenou kopací technikou, který dokáže zahrozit téměř z každé pozice, má nejvíce startů ze všech reprezentantů: 89, a to je mu teprve 27 let.

Nani
zdroj: AP autor: John Super

Předpokládaná sestava:

Patrício – Coentrao, Alves, Pepe, Pereira – Moutinho, Meireles, Veloso – Ronaldo, Postiga, Nani

Stálicí je také Nani, který zasáhl jako jediný do všech kvalifikačních duelů. "Myslím, že máme nejlepší krajní záložníky. Nani je jedním z nich. Má rád fotbal a vždy se při něm usmívá. Doufám, že jeho pozitivní nálada bude mít vliv na celé mužstvo," prohlásil na adresu svého spoluhráče obránce Pepe.

"Jsou to hráči, kteří mají díky své rychlosti a technice velký vliv na hru týmu i výsledky. Ale pouze v případě, že tým funguje jako celek dynamicky. To je to, na čem pracujeme, aby byla rychlá kombinace a myšlení," dodal Bento.

Nominace Portugalska na mistrovství Evropy

brankáři: Beto (CFR Kluž), Eduardo (Benfica Lisabon), Rui Patrício (Sporting Lisabon)

obránci: Bruno Alves (Zenit Petrohrad), Fábio Coentrao (Real Madrid), Ricardo Costa (Valencie CF), Miguel Lopes (SC Braga), Pepe (Real Madrid), Joao Pereira (Sporting Lisabon), Rolando (FC Porto)

záložníci: Custódio (SC Braga), Raul Meireles (Chelsea FC), Ruben Micael (Real Zaragoza), Joao Moutinho (FC Porto), Miguel Veloso (FC Janov), Hugo Viana (SC Braga), Varela (FC Porto)

útočníci: Hugo Almeida (Besiktas Istanbul), Nani (Manchester United), Nélson Oliveira, (Benfica Lisabon), Hélder Postiga (Real Zaragoza), Ricardo Quaresma (Besiktas Istanbul), Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články