Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Španělsko: Fotbal v rytmu tiky-taka

Praha - Úřadující mistři Evropy i světa vstupují do šampionátu v Polsku a na Ukrajině v pozici největšího favorita na zisk titulu. Španělská mašina na vítězství naposledy v soutěžním zápase ztratila body v úvodním utkání mistrovství světa 2010 proti Švýcarsku. Trenér Vincente del Bosque na Euro vzal všechny tradiční opory a doufá, že vítězná série Španělska bude pokračovat i na nadcházejícím mistrovství Evropy.

Španělský národní tým
zdroj: ISIFA

Na šampionát se Španělé probojovali bez sebemenších obtíží. V kvalifikační skupině, ve které se jim ve dvou zápasech postavila i česká reprezentace, nenašli soupeře sobě rovného a bez zaváhání prošli na Euro z prvního místa, aniž by ztratili bod.

Kostru týmu úřadujících šampionů tvoří hráči španělských klubových gigantů Realu Madrid a FC Barcelona. Doplňují je především nebezpečná ofenzivní křídla působící v anglické Premier League - David Silva z mistrovského Manchesteru City a Juan Mata z týmu posledního vítěze Ligy mistrů Chelsea. Na druhého jmenovaného však patrně zbyde místo jen na lavičce, stejně jako na jeho spoluhráče z londýnského klubu Fernanda Torrese.

Nejlepší záloha světa?

Trenér Vicente Del Bosque s největší pravděpodobností naordinuje svému týmu rozestavení 4-2-3-1, aby tak plně využil schopností svých středopolařů. Jeho svěřenci se dlouhodobě prezentují obdobným stylem, který vyznává Barcelona - dlouhé série rychlých narážeček ve středu pole, ze kterých vzejde překvapivá kolmice do pokutového území. Vzhledem k dosavadním výsledkům zřejmě ani na Euru nebudou na své hře nic měnit.

Španělé se mohou pochlubit patrně nejsilnější záložní řadou ze všech účastníků šampionátu, ne-li na celém světě. Jistotou a stavebním kamenem je oslavovaný mistr přihrávek Xavi z Barcelony. V základní sestavě ho obvykle doplňují jeho spoluhráči z katalánského velkoklubu Andrés Iniesta se Sergiem Busquetsem.

V pozici druhého štítového záložníka mají Španělé k dispozici, krom barcelonského Busquetse, i dost možná nejlepšího hráče na tomto postu madridského Xabiho Alonsa. Jen na lavičce zřejmě skončí lehce zraněný Cesc Fabregas.

Předpokládaná sestava:

Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba - Busquets, Xabi Alonso - Silva, Xavi, Iniesta - Llorente

Slabinu těžko hledat i v obraně mužstva z Pyrenejského poloostrova, přestože na Euro kvůli zranění neodcestoval dlouholetý kapitán Barcelony Carlos Puyol. Toho ve středu obrany zřejmě nahradí Sergio Ramos, původním povoláním pravý bek, který ale nastupuje na pozici stopera v poslední době i ve svém mateřském Realu Madrid. Utvoří tak dvojici s barcelonským Gerardem Piquem. Z branky pak vše jistí velezkušený Iker Casillas.

Program španělské reprezentace v základní skupině

10. června: vs. Itálie (Gdaňsk)

14. června: vs. Irsko (Gdaňsk)

18. června: vs. Chorvatsko (Gdaňsk)

Jedinou "slabší" stránkou španělského mužstva by tak mohl být post středního útočníka. Kvůli zranění již půl roku nehraje David Villa, dříve obávaný Fernando Torres v posledních sezonách příliš gólů nenastřílel a pro letošní šampionát se málem nevešel do nominace. Na hrotu tak s největší pravděpodobností dostane šanci Fernando Llorente, střelec finalisty Evropské ligy Athleticu Bilbao.

Nominace Španělska na mistrovství Evropy

brankáři: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Liverpool FC), Víctor Valdés (FC Barcelona)

obránci: Álvaro Arbeloa, Sergio Ramos, Raúl Albiol (všichni Real Madrid), Juanfran (Atlético Madrid), Jordi Alba (Valencia CF), Gerard Piqué (FC Barcelona), Javi Martínez (Athletic Bilbao)

záložníci: Xavi Hernandez, Sergio Busquets, Andrés Iniesta, Cesc Fábregas (všichni Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), David Silva (Manchester City), Santi Cazorla (Málaga CF), Juan Mata (Chelsea FC), Jesús Navas (FC Sevilla)

útočníci: Pedro Rodriguez (FC Barcelona), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Fernando Torres (Chelsea FC), Álvaro Negredo (FC Sevilla)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články