Rozděl a kopej. Mynářovy Osvětimany i Peltovo Liberecko dostaly výrazně lepší fotbalové dotace

Sto milionů korun z takzvaných loterií za rok 2016 putovalo fotbalovým klubům podle nejasných pravidel. Největší šanci získat dotace měly kluby, jejichž členové o rozdělení peněz rozhodovali. Z krajských fotbalových svazů tak dostaly nejvíce peněz ty, kde působili Miroslav Pelta a Roman Berbr. Vysokou částku získal i vesnický fotbalový klub z Osvětiman, kde působí hradní kancléř Vratislav Mynář. S odkazem na zjištění Radiožurnálu o tom informuje server iRozhlas.cz.

V době, kdy Fotbalová asociace České republiky (FAČR) rozdělovala dotace z takzvaných loterií, stál v jejím čele Miroslav Pelta. Sto milionů korun mělo putovat především klubům na výchovu mládeže. Podle čeho se peníze nakonec rozdělovaly, fotbalová asociace tají.

Serveru iRozhlas.cz se ale podařilo zmapovat, jak rozdělování probíhalo. Každý z jedenácti členů výkonného výboru dostal určitou sumu, kterou mohl libovolně poslat klubům a svazům. Žádná oficiální pravidla prý neexistovala, upozornil web. Na peníze tak dosáhly tři krajské svazy, které měly ve vedení asociace svého člena.

Fotbalová asociace jako celek oficiálně mlčí. Vyjádřit se odmítla s tím, že je jako právnická osoba obviněna v kauze rozdělování dotací ministerstva školství. Neoficiálně s námi ale někteří členové vedení asociace mluvili.
Markéta Chaloupská
redaktorka Českého rozhlasu a webu iRozhlas.cz

Nejvíce, kolem šesti milionů korun, získal Plzeňský krajský fotbalový svaz, který vede vlivný zákulisní hráč Roman Berbr. Ten je zároveň místopředsedou výkonného výboru fotbalové asociace.

Podle něj „jeho“ klub použil peníze na „zajištění mistrovství Evropy žen a na rekonstrukci stadionu Přeštice a Domažlice“. Kluby ze zmíněných obcí ale spoluúčast plzeňského krajského svazu na rekonstrukci popřely, jejich tvrzení ale zpochybnila na svém webu po vydání článku fotbalová asociace.

„Ve skutečnosti se Plzeňský krajský fotbalový svaz podílel významnou finanční částkou na rekonstrukci stadionu v Přešticích (tj. i na podpoře mládežnického fotbalu obecně), od vybavení šaten, laviček až po další investice do vybavení hřiště,“ uvedla v tiskové zprávě. „Všechna tato fakta může Plzeňský krajský fotbalový svaz doložit, navíc veškeré toto financování prošlo auditem společnosti KPMG.“

Dva miliony pro Peltovo Liberecko

Přes dva miliony korun putovaly Libereckému krajskému svazu, v jehož čele stojí Miroslav Pelta. Ten v době, kdy se peníze rozdělovaly, stál i v čele fotbalové asociace. Rezignoval poté, co ho policie obvinila z podvodů s dotacemi pro sport. „Jsem trestně stíhaný a po dohodě s právníky nebudu nic komentovat do doby, než bude věc vyřešena,“ komentoval věc Pelta.

Podobně získal milion šest set tisíc také krajský svaz v Praze, který vede Dušan Svoboda. Také on zasedal v čele výkonného výboru fotbalové asociace.

Ostatní krajské svazy dostaly řádově stovky tisíc korun, například ten Jihočeský dosáhl na 150 tisíc korun a Pardubický 90 tisíc korun.

„Také Plzeňský a Liberecký krajský svaz dostaly statisícové částky jako další kraje. Teprve po nich následovaly miliony,“ upřesnila pro ČT redaktorka webu iRozhlas.cz Markéta Chaloupská.

Chaloupská: Miliony, které měly jít na podporu sportování mládeže, skončily v klubech Pelty, Mynáře nebo Berbra (zdroj: ČT24)

Bodovaly i Mynářovy Osvětimany

Pozornost serveru iRozhlas vzbudila i dotace pro vesnický klub v Osvětimanech, kde působí kancléř prezidenta Vratislav Mynář. Za rok 2016 získal klub z peněz z takzvaných loterií osm set tisíc korun. „Já nevím. Já se sem chodím poveselit za panem jednatelem a starostou,“ řekl k tomu Českému rozhlasu Mynář.

Události: Klub v Osvětimanech získal víc peněz než většina organizací v kraji (zdroj: ČT24)

Ostatní kluby, které hrají na stejné úrovni jako Osvětimany, získaly mnohem méně peněz. Z balíku jich na dotaci dosáhlo jen několik a řádově šlo o desítky tisíc korun. Osm set tisíc, kolik získaly Osvětimany, by podle klubu z Nedachlebic, který s Osvětimany soutěží, představovaly nejméně dva roční rozpočty.

Od roku 2014 mohli provozovatelé loterií a kurzových sázek věnovat až 25 procent z takzvané „loterijní daně“ na sport prostřednictvím Českého olympijského výboru (ČOV). Za rok 2016 odvedlo celkem 11 loterijních společností 659,4 milionu Kč. Nejvíce peněz z této sumy získávala Fotbalová asociace ČR, a to plných 31 procent.

ČOV podle redaktorky iRozhlasu.cz Chaloupské provedl audit, který kontroloval rozdělení peněz. „Výsledky auditu nám výbor poskytl. Jenže audit nezkoumal konkrétní udělené částky, ale v dokumentu byla jen celková čísla. Kolik peněz šlo na nadace, kolik na svazy,“ dodala Chaloupská.

Od roku 2017 už ČOV nemá vliv na to, kam tyto peníze plynou. Ze státního rozpočtu je sportovním klubům přerozděluje ministerstvo školství.