Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

O šéfovi FAČR by mohl rozhodovat los, navrhla Morava. Berbr to ostře odmítl

Neshody mezi Moravou a Čechami neberou konce. Volba předsedy FAČR by měla být rozšířena o čtvrté kolo, v němž by rozhodoval los. To alespoň navrhuje moravská komora, která tak udělala ústupek a odsouhlasila úpravu stanov, jak po asociaci požaduje světová federace FIFA. Místopředseda FAČR za Čechy Roman Berbr však návrh striktně odmítl. Zaskočen byl i současný šéf českého fotbalu Martin Malík.

Mimořádná valná hromada FAČR
zdroj: ČTK

Morava se dosud změně stanov bránila, protože v současném dvoukomorovém systému měla i při bezmála polovičním zastoupení stejnou sílu jako početnější Čechy. Právě kvůli tomu skončila patem červnová volební valná hromada. I když v prosinci už uspěl Martin Malík, pohrozila FIFA českému fotbalu vysláním normalizační komise, pokud nezmění pravidla, aby už nemohlo k zablokování volby dojít.

Moravská komora se proto nyní rozhodla vyjít požadavkům FIFA vstříc, byť nedávné návrhy české strany odmítla. Místo toho přišla s vlastním řešením. "Budeme navrhovat, aby volba předsedy byla ve stanovách rozšířena o čtvrté kolo, ve kterém by rozhodoval los," uvedl první místopředseda FAČR Zdeněk Zlámal.

"Losem ostatně v případě nezvolení kandidátů v předchozích dvou kolech volby končí také volba všech dalších členů výkonného výboru, včetně místopředsedů," uvedl po pondělním jednání moravských zástupců v Olomouci předseda řídící komise pro Moravu Pavel Nezval. Dosud měla volba tři kola a ve všech bylo vítězství podmíněno úspěchem v české i moravské komoře.

Berbr ostře útočí

Berbr však moravský návrh tvrdě zkritizoval. "Podle mě se pan Zlámal absolutně zbláznil a doporučuji mu akutní léčbu," uvedl v prohlášení. "Slovo domluva znamená, že se domluví dva subjekty, v tomto případě tedy zástupci Čech se zástupci Moravy. Ne že se domluví pan Zlámal s panem Nezvalem, nebo pan Zlámal s panem Zlámalem," dodal.

"Česká komora s navrhovaným řešením zásadně nesouhlasí," přidal. "Jestli tomu dobře rozumím, tak Morava navrhuje, a teď dám příklad: ve 3. kole volby bude mít jeden kandidát 150 a druhý 50 hlasů. Co se může stát? Ve 4. kole budeme rozhodovat o předsedovi cvrnkáním korunou. Opravdu inteligentní řešení!" prohlásil.

Malík byl krokem překvapen

Morava o návrhu rozhodla na pondělním jednání v Olomouci, kterého se účastnil i Malík. Předseda FAČR však odmítl, že by na schůzce byl návrh o losu schválen. Zúčastnění byli podle něj pouze informování o průběhu dosavadního jednání obou komor. "Z mé strany byli přítomní opakovaně informováni o nutnosti kroku změny stanov. Mrzí mě, že přestože jsem v pondělí na všechny apeloval, abychom jednali mezi sebou, čelní moravští představitelé svými neuváženými mediálními výroky dál eskalují napětí," řekl Malík.

Na jednání v Olomouci moravská komora také potvrdila mandát vyjednávací skupině o změně stanov v čele se Zlámalem. Současně však zdůraznila, že předmětem jednání bude pouze úprava pravidel volby předsedy, a ne změny v dvoukomorovém systému.

"Uvítali jsme, že tento návrh přímo na pondělním jednání podpořil i předseda Malík, který jej rovněž považuje za konstruktivní řešení, jak vyhovět požadavku FIFA," dodal Zlámal s tím, že moravští zástupci se rozešli s heslem "Pojďme dělat konečně fotbal a konec politikaření".

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články