Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Je to vítězství českého fotbalu, říká Malík. Ihned chce řešit stanovy

Český fotbal má nového předsedu, ale jeden bod mimořádná valná hromada nevyřešila. Martin Malík označil zvolení novým předsedou Fotbalové asociace ČR za vítězství pro celý český fotbal. Za hlavní prioritu považuje vyřešení situace okolo stanov. FIFA a UEFA tlačí na to, aby bylo zaručeno, že bude pokaždé zvolen předseda.

Martin Malík
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Výsledek valné hromady nechápu jako vítězství Malíka, ale jako vítězství celého českého fotbalu. Jsem za český fotbal strašně rád, že jsme si dokázali zvolit nové kompletní vedení. Pro celý český fotbal a český sport je to velmi dobrá zpráva," řekl Malík.

"Situaci, v níž se český fotbal nachází, je potřeba vnímat jako velkou příležitost, abychom českému fotbalu společně navrátili sportovní úspěchy, masovou podporu veřejnosti, ale také zlepšili celkové vnímání českého fotbalu," dodal sedmačtyřicetiletý marketingový specialista.

Na mimořádné valné hromadě byl zvolen už v prvním kole, poté co získal 120 hlasů v české komoře a 55 v moravské. Protikandidát Petr Fousek dostal v Čechách 7 a na Moravě 18 hlasů. V červnu přitom jejich souboj skončil patem, nového předsedu se nepovedlo zvolit ani ve třech kolech.

"Zcela jednoznačně mě to velmi potěšilo, ten mandát je silný. Když se mě lidé ptali, jak bych si představoval, že by ta volba měla dopadnout, tak jsem přesně takto odpovídal. Že bych byl velmi rád za silný mandát, ideálně za zvolení v prvním kole. Vypovídá to do určité míry o tom, že fotbal minimálně v oblasti volby sebereflexi měl," podotkl dosavadní generální ředitel STES, marketingové společnosti FAČR.

Normalizační komise na cestě

Zatímco šéfa fotbalu se povedlo zvolit, úprava stanov zaručující, že nebude docházet k patu mezi komorami a předseda bude vždy zvolen, neprošla. Návrh v tajném hlasování odmítla Morava a zástupci UEFA a FIFA pohrozili převzetím kontroly nad FAČR. Do Čech by už v únoru mohla dorazit normalizační komise, která by dohlédla na změnu stanov.

Malík proto považuje nepřehlednou situaci kolem stanov za prioritu. Minimálně v začátcích v nové funkci. "Nejméně v krátkém horizontu je to zcela jednoznačně největší úkol. Kroky lze rozdělit na dvě části. Ještě dnes mám se svými kolegy debatu se zástupci FIFA a UEFA, abychom se shodli na tom nejbližším. A následovat musí intenzivní jednání, pevně věřím, že najdeme konsenzus," dodal Malík.

Malíkovi dvě komory nevadí, Berbrovi ano

Ukrajinský místopředseda UEFA Hrihorij Surkis ve svém ostrém projevu k delegátům mimo jiné prohlásil, že je třeba odstranit "nádor" ve stanovách FAČR a že asociace pohřbila existenci dvou komor. Malík ale pro zrušení dvoukomorového systému není.

"Dvoukomorový systém dává na všech úrovních celé řadě lidí včetně mě smysl. Jednalo se pouze o jeden konkrétní bod, nutnost ze strany UEFA a FIFA vždy zvolit předsedu a vedení," upozornil Malík.

Surkisův ostrý projev jej nijak neurazil. "Možná je to tím, že jsem se ruštinu učil na základní škole. Vnímám to tak, že to byla snaha, abychom skutečně pochopili, proč tu FIFA a UEFA jsou, jak je situace vážná. Někteří mají stále tendenci nevěřit tomu, že to myslí vážně," uvedl Malík.

Martin Malík v doprovodu Romana Berbra
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Místopředseda Fotbalové asociace ČR za Čechy Roman Berbr bude naopak zrušení dvoukomorového systému podporovat. "Dnes byla jedinečná šance na to, aby byl vždy zvolen předseda. Po dnešku budu podporovat zrušení obou komor. Ale bez zásahu FIFA a UEFA to podle mě stoprocentně nepůjde," řekl.

Za hlavní problém považuje absenci komunikace. "Musíme začít s (prvním místopředsedou) Zdeňkem (Zlámalem) komunikovat. To je základ, protože obě komory dosud spolu nemluvily. Oni mají jiný systém komunikace. Já povolávám předsedy krajů, kteří to pak pošlou dál. Zdeněk pozve do jedné místnosti 80 lidí a v takovém počtu se nedá domluvit," uvedl Berbr.

Důraz na lepší spolupráci klade i znovuzvolený místopředseda Zdeněk Zlámal. "Situace není jednoduchá a je vážná. Musíme najít konsenzus a pak přesvědčit delegáty k této změně, či nezměně," řekl. "Věřím, že najdeme společnou řeč. A myslím, že jsme ji dnes našli," dodal.

Berbr byl v Nymburce znovuzvolen šéfem české komory, zároveň ale pro deník Sport deklaroval, že to bude jeho poslední čtyřleté období. Cíl na toto období však neřekl. "Já si nedávám cíle na čtyři roky, já pracuji ze dne na den," prohlásil.

Martin Malík

Datum narození: 21. června 1970

Vzdělání: Vysoká škola finanční a správní (obor Řízení podniku a podnikové finance se specializací marketing a marketingová komunikace)

Funkcionářská kariéra: generální ředitel STES, obchodní společnosti FAČR (2016-17), předseda FAČR (od 2017)

- studoval fotbalový management v Lausanne

- v minulosti pracoval jako člen policejního prvního oddělení, manažer filmových ateliérů Barrandov, obchodní a marketingový ředitel společnosti Warner Bros. Entertainment, výkonný ředitel nizozemské agentury Boomerang digital či marketingový ředitel ve fotbalové Slavii

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články