Pelta věděl, že má v kanceláři policejní odposlech. Detektivové teď vyšetřují únik informací

Reportáž: Pelta o odposleších v kauze sportovních dotací věděl (zdroj: ČT24)

Takzvaná sportovní kauza má pokračování. Vyšetřování někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty provázel podle policie únik informací. Česká televize zjistila, že detektivové obvinili expolicistu a bývalého bezpečnostního manažera Fotbalové asociace ČR Martina Syneckého. Právě on měl Peltovi vyzradit, že má v kanceláři odposlouchávací zařízení.

Peltu policie obvinila letos v květnu v kauze údajných manipulací s přerozdělováním sportovních dotací.

„V souvislosti s trestní věcí dotací ministerstva školství na podporu sportu policejní orgán zahájil v samostatném řízení trestní stíhání jedné osoby pro zločin ohrožení utajované informace. Další informace vzhledem k neveřejnosti přípravného řízení nelze v současné době sdělovat,“ uvedl na dotaz ČT státní zástupce Ondřej Trčka.

Odposlechy měl prozradit spolupracovník policie

ČT zjistila, že obvinění si vyslechl bývalý bezpečnostní manažer Fotbalové asociace ČR (FAČR) Martin Synecký. Právě on měl podle obvinění ve spolupráci s policií dát odposlouchávající zařízení do kanceláře Miroslava Pelty. Jenže pak mu to podle policejního obvinění vyzradil, ačkoliv se podle policistů jednalo o utajovanou informaci a byl poučený, že ji nesmí nikomu říci.

„Úmyslně vyzradil tehdejšímu předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi skutečnost, že mu má být do kanceláře umístěno skryté mobilní nahrávací zařízení,“ stojí v policejním obvinění, do něhož ČT nahlédla.

Synecký, kterého z FAČR vyhodili loni v červnu poté, co kriminalisté v květnu zahájili zatýkání v kauze sportovních dotací, se k případu nechce vyjadřovat. „Bez komentáře,“ řekl k dotazům ČT.

Odposlech bez efektu

Policie v Syneckého obvinění popisuje, jak se měl Pelta o policejních aktivitách dozvědět. Tou dobou už policie pár měsíců monitorovala Peltovy aktivity. Byl začátek prosince 2016. A detektivové si mysleli, že se schyluje k důležité schůzce v Peltově kanceláři.

Odposlech, který tam potřebovali dostat, měl do budovy FAČR přinést její bezpečnostní manažer Martin Synecký. Vytipovali si ho. Právě on měl do kanceláře nahrávací zařízení policie umístit. Synecký úkol splnil, zdálo se. Kartu s nahrávacím zařízením muž do kanceláře dal a po schůzce, na kterou policisté čekali, jim ji zase vrátil. Tak události popisuje policejní obvinění.

Akce s odposlechem v Peltově kanceláři ale žádné poznatky nepřinesla, zapsali později policisté. Karta sice zachytila zhruba půlhodinový rozhovor mezi Miroslavem Peltou, Romanem Berbrem a další osobou. Jenže detektivové měli pocit, že tady něco nesedí. Mluvilo se o Peltově cestě do zahraničí nebo o angažmá fotbalového trenéra. Nic o tom, na co čekali.

Až začátkem letošního roku zachytili indicie, které je vedly k podezření, že někdo vynášel. Byli na stopě také té části případu, v níž policie později obvinila několik lidí kvůli údajným manipulacím s přerozdělováním sportovních dotací. A poslouchala rozhovory, které padaly v pronajatém bytě na Senovážném náměstí v Praze. Právě tam se totiž scházel Pelta s tehdejší náměstkyní ministryně Simonou Kratochvílovou. A tam také detektivové zjistili, že informace unikly.

Pelta pomlčí. Minimálně týden

„Bylo zjištěno, že Miroslav Pelta sděluje Simoně Kratochvílové informace, které se dozvěděl od svého bezpečnostního manažera z Fotbalové asociace ČR,“ stojí v obvinění Syneckého.
„(…) to já už jsem věděl a chtěli, normálně přemluvili na svazu u mě jednoho policajta bývalého, aby mi tam nandal tu kartu,“ zachytili policisté slova Pelty na schůzce s Kratochvílovou.

„To jsi měl ale štěstí, že ti to řekl,“ říká během rozhovoru Kratochvílová. „No tak když mu dávám sto tisíc měsíčně, aby mi to neřek. Je to bezpečnostní manažer, takže obezřetnost na nejvyšší meze, protože ty lidi jsou úplně blázni,“ dodal Pelta na zachycených policejních odposleších.

Nyní se naplno rozjelo vyšetřování případu. „Příští týden jdu kvůli tomu na výslech. Minimálně do té doby se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekl ČT Pelta.

Dlouholetý šéf a majitel fotbalového klubu z Jablonce má za sebou bohatou funkcionářskou kariéru. Postupně působil jako předseda FK Jablonec, generální ředitel Sparty Praha, obchodní ředitel marketingové společnosti fotbalového svazu STES a znovu jako předseda jabloneckého klubu. Dlouholetý člen výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) se v roce 2011 stal předsedou Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Krom toho se o rok později stal místopředsedou České unie sportu a vloni Českého olympijského výboru.

Je považován za kontroverzní postavu české kopané, neboť jeho jméno se objevilo v rozsáhlé korupční aféře v lize z roku 2004, kdy se však žádná podezření vůči němu nepotvrdila. Po zvolení předsedou FAČR v listopadu 2011 na sebe Pelta znovu upozornil „řešením“ korupční aféry, na niž jej přivedl šéf klubu Sparta Praha Daniel Křetínský. Vyzněla doztracena. Široká veřejnost mu proto vyčítala malou důvěryhodnost, výzvu deníku Sport proti jeho znovuzvolení v roce 2013 podepsalo přes 16 tisíc lidí. Ve volbách i přesto uspěl, neměl ani žádného protikandidáta. Vloni kvůli střetu zájmů skončil na nátlak veřejnosti jako šéf Jablonce.

Kromě fotbalového prostředí se Pelta, důvěrně přezdívaný „Velkej čáp“, pohybuje i v politice a byznysu. Řadu let je členem městského zastupitelstva v Jablonci za ODS. Obchoduje s nemovitostmi a má podíl v řadě firem.

Miroslav Pelta
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK
Vydáno pod