Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Patu má předejít tlak zvenčí. FIFA a UEFA jednají o změně tuzemských stanov

Volební pat už se nemá opakovat. Vedení FAČR jedná se zástupci Mezinárodní fotbalové federace FIFA a Evropské fotbalové unie UEFA o změně stanov, aby mohl být předseda české fotbalové asociace na valné hromadě pokaždé zvolen.

Valná hromada FAČR
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Rozumíme požadavkům UEFA a FIFA na systémové řešení otázky volby předsedy FAČR, v tomto pohledu panuje určitě shoda. Byl bych rád, kdyby se k tomu moravská část delegátů postavila také pragmaticky, jde nám přeci o stejnou věc a tou je zvolení předsedy," uvedl místopředseda FAČR Roman Berbr.

Na červnové valné hromadě nastala patová situace a nástupce Miroslava Pelty nebyl zvolen ani ve třetím kole, ve kterém musí vítěz dostat alespoň 35 procent hlasů v české i v moravské komoře. Zatímco Čechy podporovaly Martina Malíka, považovaného za Berbrova favorita, Morava stála za Petrem Fouskem. Oba se o post šéfa českého fotbalu budou ucházet i v prosinci.

Další valná hromada se uskuteční 12. prosince v Nymburku. Pozice vypadají velmi podobně.

Návrh prospívá české komoře, potažmo Malíkovi

Výkonný výbor asociace už na konci června schválil návrh, podle kterého by v případě opětovného nezvolení předsedy bylo zavedeno čtvrté kolo, v němž by rozhodovala jen prostá většina přítomných delegátů. S tím však moravská komora nesouhlasila a byla spíše pro procentuální přepočítání hlasů.

"Není na mně, abych hodnotil, jestli je ten návrh přijatelný, nebo nepřijatelný. O tom si rozhodnou delegáti, ale určitě to více vyhovuje české komoře, protože jde o prostý matematický součet a máme 202 delegátů, z toho jsou dvě třetiny z Čech," řekl k návrhu minulý týden Fousek.

FIFA a UEFA chtějí návrh o čtvrtém kole pomoci začlenit do stanov FAČR. Mezinárodní delegace se dopoledne setkala se zástupci české komory, odpoledne se chystá do Brna na jednání s moravskou komorou.

"Systémové řešení této otázky považujeme za velmi důležité. V tomto případě znamená systémové řešení jen a pouze změnu stanov FAČR. Věřím, že tomu všichni delegáti takto rozumí a podle toho k našemu pracovnímu setkání přistoupí," řekl místopředseda UEFA Grigorij Surkis.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články