Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Upraví FAČR volbu předsedy? Varianta součtu ve 4. kole je nepřijatelná, odhaduje Fousek

Vylepšit výsledky na poli sportovním, ale i dojem u veřejnosti. To jsou hlavní cíle kandidáta na post předsedy Fotbalové asociace ČR Petra Fouska. Bývalý generální sekretář se nedomnívá, že by hrozila změna stanov, která by mohla znevýhodnit moravskou komoru při finálním hlasování. Volební pat si nechce připouštět druhý z kandidátů Martin Malík. Ten klade v programu důraz na konkurenceschopnost českého fotbalu ve světě.

Petr Fousek
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Do volby jdu znovu, protože jsem vyslyšel návrhy mých podporovatelů, abych se o funkci znovu ucházel a pokusil se prezentovat nejen sebe jako kandidáta, ale i určitý filozofický směr řízení fotbalu," řekl Fousek. 

Chtěl by český fotbal kromě sportovních cílů zlepšit i v jiných ohledech. "Reputace, kredibilita, transparentnost fotbalu tak, abychom sami byli schopni vysílat signály, že fotbal není sport s negativním akcentem," prohlásil Fousek.

Malík hlavní důraz přikládá tomu, aby česká reprezentace byla konkurenceschopná ve světě. "Je třeba se podívat na český fotbal jako na celek, podívat se na to, proč nerostou talenti a proč nemáme takové talenty jako v minulosti," upozornil Malík.

Český fotbal je bez řádného předsedy od května, kdy v důsledku dotační kauzy rezignoval Pelta. Na valné hromadě 2. června měl být zvolen jeho nástupce, ale ani tři kola nerozhodla o vítězi. Malík vládl Čechám, Fousek zase moravské komoře.

Je nám líto, video expirovalo.
Do čela českého fotbalu kandiduje kromě Martina Malíka také Petr Fousek

Ve třetím kole potřeboval kandidát ke zvolení vyšší součet hlasů z obou komor dohromady, ale pouze pokud by měl v každé z komor alespoň 35 procent. To se Malíkovi ani Fouskovi nepovedlo získat. Byl tak prodloužen mandát dosavadnímu vedení a byla svolána mimořádná hromada, která 12. prosince zasedne v Nymburce.

Velmi reálným výsledkem nové volby se zdá být opět pat. Delegáti budou opět rozhodovat mezi Fouskem a Malíkem, přičemž tentokrát by mělo dojít k úpravě stanov tak, aby nemohla vzniknout nerozhodnutelná situace a předseda musel být zvolen. Na to tlačí i UEFA.

Na stole je návrh, že by případně rozhodlo čtvrté kolo, ve kterém by stačila většina delegátů bez příslušnosti ke komorám. "Není na mně, abych hodnotil, jestli je ten návrh přijatelný nebo nepřijatelný. O tom si rozhodnou delegáti, ale určitě to více vyhovuje české komoře, protože jde o prostý matematický součet a máme 202 delegátů, z toho jsou dvě třetiny z Čech," upozornil Fousek. 

Poslechněte si díl Fotbal fokus podcastu týkající se i volby předsedy FAČR:

"Podle signálů, které mám z jednání s moravskými regiony a kluby, varianta součtu ve čtvrtém kole je nepřijatelná. Odporují tomu dosavadní stanovy," upozornil Fousek.

"FIFA i UEFA zastávají názor, že by se nemělo stávat, že z volební hromady nevzejde předseda a celé vedení," zdůraznil svůj zřejmý postoj k věci Malík.

Fousek věří, že v prosinci najde u české strany větší podporu. "Česká komora je výrazně jednobarevná, ale není tam málo těch, kteří by si přáli změnu či jinou filozofii, kterou by se fotbal měl ubírat. To, jak vypadá rozložení sil v Čechách a na Moravě, se ale ukáže až na valné hromadě. Do té doby jsou to jen spekulace," uvedl pětapadesátiletý funkcionář.

Bez arogance a agresivity

Kandiduje s programem, ve kterém bude usilovat o to, aby asociace byla akceschopná navenek i dovnitř, aby řešila legislativní kauzy včetně obvinění v dotační kauze s MŠMT, bojovala o důvěryhodnost a image fotbalu. Rovněž prosazuje zavedení směrnic o střetu zájmů, úpravu předpisů, hodlá komunikovat s pokorou bez arogance a agresivity, kterou mnozí vyčítají současnému vedení v čele s místopředsedou Romanem Berbrem. A také se chce zasadit o to, aby vláda a kraje více podporovaly sport.

Za svou přednost považuje i skutečnost, že by se časem mohl pokusit získat výraznější pozici pro český fotbal i na úrovni UEFA a po bývalých předsedech Václavu Jírovi a Františkovi Chvalovském usilovat o zvolení do výkonného výboru UEFA.

Čtyřiapadesátiletý fotbalový funkcionář vedl na FAČR mezinárodní oddělení, následně byl generálním sekretářem a působil i v komisích futsalu FAČR, UEFA a FIFA. Rovněž je mezinárodním delegátem i v zápasech Ligy mistrů a šéfoval organizačnímu výboru při pořadatelství mistrovství Evropy hráčů do 21 let.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články