Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Českému fotbalu chtějí šéfovat Fousek a Malík, na místpředsedu kandiduje i Berbr

O post předsedy Fotbalové asociace ČR se ucházejí bývalý generální sekretář Petr Fousek a šéf marketingové společnosti STES Martin Malík. Oba kandidovali už na červnové valné hromadě, kde se však předsedu nepodařilo zvolit. Jejich opětovné kandidatury na mimořádnou valnou hromadu 12. prosince potvrdila FAČR.

Ilustrační foto

Do boje o post předsedy, který v květnu uvolnil Miroslav Pelta kvůli obvinění z možného zneužití dotací z MŠMT, se nakonec nepřihlásil Roman Berbr, který poslední půlrok vedl český fotbal z pozice místopředsedy společně se Zdeňkem Zlámalem. Opět se uchází jen o post místopředsedy. Oproti červnu nekandiduje ani ředitel společnosti Ondrášovka Libor Duba.

Čtyřiapadesátiletý Fousek je zkušený fotbalový funkcionář, který vedl na FAČR mezinárodní oddělení, následně byl generálním sekretářem a působil i v komisích futsalu FAČR, UEFA a FIFA. Rovněž je mezinárodním delegátem i v zápasech Ligy mistrů a šéfoval organizačnímu výboru při pořadatelství mistrovství Evropy hráčů do 21 let.

"Opětovně jsme přijal kandidaturu na předsedu FAČR. Přispěl k tomu jak zájem mých navrhovatelů i podporovatelů, tak i moje rozhodnutí nabídnout fotbalu své služby," uvedl Fousek.

Petr FOUSEK

Datum a místo narození: 19. listopadu 1962

Vzdělání: Vysoká škola ekonomická v Praze

Funkcionářská kariéra: předseda futsalové komise ČMFS (19902001), tiskový mluvčí a vedoucí mezinárodního oddělení ČMFS (199596), generální sekretář ČMFS (200107), člen futsalových komisí UEFA (od 1994, byl i místopředsedou a předsedou) a FIFA (19982016), člen expertního týmu ČOV (201216)

POSLECHNĚTE SI Fotbal fokus podcast mimo jiné o valné hromadě FAČR:

Šestačtyřicetiletý Malík je marketingovým specialistou a momentálně řídí STES, dceřinou společnost FAČR starající se o marketingová práva českého fotbalu. V minulosti pracoval jako obchodní a marketingový ředitel společnosti Warner Bros. Entertainment, výkonný ředitel nizozemské agentury Boomerang digital či marketingový ředitel ve fotbalové Slavii. Studoval fotbalový management v Lausanne.

Ilustrační foto

"Poté, co jsem se v době, která uplynula od předchozí valné hromady, měl příležitost potkat s řadou lidí jak z fotbalového hnutí, tak i mimo něj, cítím ještě rozsáhlejší podporu jak profesionálního fotbalu, zástupců výkonnostního fotbalu, tak i fotbalových partnerů. Český fotbal potřebuje předsedu a já po zralé úvaze chci deklarovat, že do této kandidatury přicházím se stejnými názory a principy, které jsem prohlašoval už v létě tohoto roku," prohlásil Malík.

Martin MALÍK

Datum narození: 21. června 1970

Vzdělání: Vysoká škola finanční a správní (obor Řízení podniku a podnikové finance se specializací marketing a marketingová komunikace)

Funkcionářská kariéra: generální ředitel STES, obchodní společnosti FAČR (od října 2016)

Nejdříve úprava stanov, pak volba nového předsedy

Český fotbal je bez řádného předsedy od května, kdy v důsledku dotační kauzy rezignoval Pelta. Na valné hromadě 2. června měl být zvolen jeho nástupce, ale ani tři kola nerozhodla o vítězi. Malík vládl Čechám, Fousek zase moravské komoře. Ve třetím kole potřeboval kandidát ke zvolení vyšší součet hlasů z obou komor dohromady, ale pouze pokud by měl v každé z komor alespoň 35 procent. To se Malíkovi ani Fouskovi nepovedlo získat. Byl tak prodloužen mandát dosavadnímu vedení a byla svolána mimořádná hromada, která 12. prosince zasedne v Nymburce.

Delegáti budou opět rozhodovat mezi Fouskem a Malíkem, přičemž tentokrát by mělo dojít k úpravě stanov tak, aby nemohla vzniknout patová situace a předseda musel být zvolen. Na to tlačí i UEFA. Na stole je návrh, že by případně rozhodlo čtvrté kolo, ve kterém by stačila většina delegátů bez příslušnosti ke komorám.

Seznam kandidátů do VV před mimořádnou valnou hromadou FAČR:

Předseda: Martin Malík, Petr Fousek.

Místopředseda za Moravu: Zdeněk Zlámal, František Jura, Radek Bělák, Karel Kula.

Místopředseda za Čechy: Roman Berbr, Pavel Marek.

Předseda řídící komise za Čechy: Dagmar Damková.

Předseda řídící komise za Moravu: Pavel Nezval, Alan Jančík, Karel Kula.

Člen za Čechy: Miroslav Liba, Rostislav Votík.

Člen za Moravu: Miroslav Vrzáček, Karel Kula, Pavel Brímus, Pavel Blaha.

Člen za ligu: Tomáš Paclík, Marek Hájek, Dušan Svoboda, Pavel Marek, Václav Brabec.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články