Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

MŠMT se přihlásí do dotační kauzy jako poškozený, do konce května chce nový dotační program

Praha – Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se na výzvu policie přihlásí jako poškozený do řízení kolem fotbalové dotační kauzy. Ministryně v demisi Kateřina Valachová prohlásila, že pomocí nahlédnutí do spisů by chtěla oddělit čisté a policií prošetřované projekty.

Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Do konce května chce Valachová otevřít nový dotační program pro investice, ve kterém nabídne miliardu korun. První polovina půjde na menší projekty maximálně do deseti milionů korun, druhá na větší investice do 20 milionů korun, řekla ministryně.

"Policie nás vyzvala, abychom se k řízení připojili jako poškození, což bezpochyby učiníme. Budu se snažit ještě v následujících dnech, pokud nám to policie umožní jako poškozenému, vstoupit do spisu a získat bližší informace, které z projektů jsou v případě investic prošetřovány policií," uvedla.

V případě nezpochybnitelně čistých projektů Valachová nevyloučila, že by ministerstvo zvažovalo nějakou formu jejich vyřízení. Dosavadní investiční program ministerstvo zrušilo kvůli procesní opatrnosti, žádné peníze nevyplatilo.

Mezi obviněnými v dotační kauze je vedle Fotbalové asociace ČR a jejího předsedy Miroslava Pelty také bývalá náměstkyně Valachové Simona Kratochvílová. Důvodem má být sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články